REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Če pride do napada, se umikamo!« Predsednik Zoran Milanović: »Hrvaški vojaki ne bodo šli v Ukrajino!«

»Če pride do napada, se umikamo!« Predsednik Zoran Milanović: »Hrvaški vojaki ne bodo šli v Ukrajino!«Zoran Milanović: »Kar se tiče Hrvaške vojske, nič ne bo s tem. Hrvaška ne bo v tem sodelovala. Hrvaška mora od tega pobegniti, kot pred požarom -, ko je požar, trdno zapri vrata!« Vir: Twitter

Hrvaški predsednik in vrhovni poveljnik Hrvaške vojske Zoran Milanović je v torek dejal, da bo –, če pride do eskalacije razmer v Ukrajini – umaknil Hrvaško vojsko.

Milanović je zaveznike v EU in NATO nekoliko presenetil z izjavo, da Hrvaška »noče imeti nič« s tem, da NATO zaradi razmer v zvezi Ukrajine nenehno povečuje svojo prisotnost v vzhodni Evropi.

Milanović: »NATO povečuje svojo prisotnost, pošilja nekaj izvidniških ladij. S tem nimamo nič. Ne samo, da ne bomo poslali, ampak bomo svoje čete umaknili do zadnjega hrvaškega vojaka

Na vprašanje, kako bi se Hrvaška odzvala na eskalacijo razmer v Ukrajini ter o medijskih špekulacijah, da bi Hrvaška v primeru vojne lahko dala Natu od 1000 do 1500 vojakov, je Milanović nekoliko presenetil medijsko srenjo.

»Nič ne vem o tem, jaz pa sem vrhovni poveljnik Hrvaške vojske. Berem poročila, da NATO povečuje svojo prisotnost, pošilja nekaj izvidniških ladij. S tem nimamo nič in nočemo imeti nič. To garantiram. Ne samo, da ne bomo poslali, ampak če bo prišlo do stopnjevanja napetosti, bomo svoje čete umaknili do zadnjega hrvaškega vojaka,« je Milanović dejal novinarjem v Zagrebu.

Milanović je v isti sapi poudaril, da se histerija, ki smo ji priče na vzhodu Evrope, »dogaja v predsobi ruske prestolnice«.

Sam vidi drugačen način reševanja Ukrajine -, da se Kijevu ekonomsko pomaga.

Milanović smatra, da obstaja način, da se Ukrajina ohrani »kot celovita država ali vsaj 99 odstotkov«, če se ji gospodarsko pomaga.

Strmoglavljenje ukrajinskega predsednika Janukoviča leta 2014 je bil po njegovi oceni »državni udar, ki sta ga podpirala Evropska unija in Washington«.

»Gibanje, ki je zrušilo Janukoviča je bilo vse, samo ne demokratično,« je ocenil predsednik Hrvaške.

Milanović poudarja, da potem, ko je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki so ga demokrati napadali, češ da se obnaša kot varuška politike ruskega predsednika Vladimirja Putina - izgubil volitve, zdaj nova administracija v Washingtonu, pod pritiskom republikanskih jastrebov, pritiska na Pentagon in Joeja Bidena, naj z Rusijo ravnata s trdo roko.

Milanović je opozoril, da Ukrajini ni mesto v zvezi NATO in ocenil, da v primeru Ukrajine gre za eno najbolj korumpiranih držav na svetu.

Prepričan je, da mora Zahod najti rešitev, ki bo upoštevala varnostne interese Rusije.

Poudaril je, da je treba politične napetosti umiriti in ne dovoliti, da bi skrajneži diktirali politiko.

Naposled je ponovil, da Hrvaška pri tem »ne bo sodelovala, ker vse skupaj nima nič opraviti z Ukrajino ali Rusijo, temveč z Bidnovo politiko do Moskve

Vrhovni poveljnik Hrvaške vojske. Vir: Twitter

»Kar se tiče Hrvaške vojske, nič ne bo s tem. Hrvaška ne bo v tem sodelovala. Hrvaška mora od tega pobegniti, kot pred požarom -, ko je požar, trdno zapri vrata! Hrvaška vsekakor ne bo gasilec,« je sklenil hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Delite članek