REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

CIA alarmirala svoje postaje po svetu: Zaradi napačnih odločitev »ubito ali zajeto večje število obveščevalcev«

CIA alarmirala svoje postaje po svetu: Zaradi napačnih odločitev »ubito ali zajeto večje število obveščevalcev«CIA in šifratorji. Vir: Twitter

Filmi o junaku Jamesu Bondu so vsekakor zelo všečne, gledljive, pa čepav morda nekoliko fantazijsko prenapihnjene zgodbe, toda očitno imajo v precejšnjem delu tudi podlago v realnem dogajanju, ki je običajno skrito očem večine ljudi.

To kaže tudi eno od zadnjih poročil agencije CIA. 

Najvišji uradniki ameriške protiobveščevalne - vohunske agencije CIA so v dramatičnem sporočilu opozorili postaje in baze Centralne obveščevalne agencije (CIA) po vsem svetu, da je bilo v zadnjem času zajetih ali umorjenih precej njihovih obveščevalcev.

Sporočilo, poslano prek zelo tajnega kanala pa so videli novinarji spletne strani DNYUZ, poroča portal Americam Military News.

Bilo je na desetine primerov, v katerih so bili v zadnjih letih ubiti, aretirani ali ogroženi tuji obveščevalci, ki so sodelovali z agencijo CIA.

Po navedbah njihovih virov je center za obveščevalne zadeve agencije CIA v zadnjih nekaj letih pregledal na desetine primerov, v katerih so bili ubiti, aretirani ali ogroženi tuji obveščevalci, ki so sodelovali z agencijo CIA.

Ob tem je – kar je menda redkost – sporočilo vsebovalo tudi navedbe o številu obveščevalcev, ki so jih usmrtile nasprotne obveščevalne agencije.

Sporočilo opozarja tudi na težave, s katerimi se srečuje CIA, ko poskuša novačiti vohune po vsem svetu.

Mesto vohunov
Tudi pretirano zanašanje na tehnologijo ni dobro, kajti še vedno so zelo pomembne - informacije obveščevalcev na terenu. Vir: Twitter

V zadnjem času so namreč tudi konkurenčne obveščevalne agencije iz držav, kot so Rusija, Kitajska in Iran, pospešile prizadevanja za izsleditev virov Cie in jih v številnih primerih spremenile v dvojne agente.

V sporočilu je navedeno, da so nekatera ključna vprašanja, ki so v zadnjih letih povzročila težave pri novačenju vohunov predvsem slaba pogajanja z informanti, pretirano zaupanje virom, podcenjevanje tujih obveščevalnih agencij in prehitro pridobivanje obveščevalcev, ne da bi pri tem natančno upoštevali potencialna tveganja protiobveščevalnih služb.

Sporočilo je opisalo težavo kot stanje, v katerem obveščevalci Cie postavljajo »misijo nad varnost.«

Ker je pridobivanje obveščevalcev glavni razlog za napredovanje vohunov so ti pri izbiri virov - premalo previdni...

Število ogroženih obveščevalcev signalizira tudi, da drugi narodi izboljšujejo mehanizme za tehnološko odkrivanje vohunov, kot so biometrični pregledi, prepoznavanje obrazov, umetna inteligenca in orodja za vdor v računalniške sisteme.

Viri medijev so tudi dejali, da prav metoda pridobivanja novih obveščevalcev služi kot glavna »lestvica za napredovanje« pri prvih vohunih agencije, kajti zgolj vodenje uspešne protiobveščevalne operacije običajno ni dovolj.

Toda prav zato nekateri agenti očitno preveč hitro zaupajo svojim virom…

In ker je pridobivanje novih obveščevalcev glavni razlog za napredovanje vohunov so ti pri izbiri virov - premalo previdni...

Specialci ZDA   Vir:  Twitter
CIA se je preveč ukvarjala s paravojaškimi podtalnimi operacijami - in zanemarila obveščevalne stike... Vir: Twitter

Tisti agentje, ki so sporočilo prebrali so ocenili, da je bil ključni razlog za sporočilo spodbuditi uradnike Cie, da razmislijo, kako bi lahko bolje upravljali z obveščevalci.

»Včasih obstajajo stvari, na katere ne moremo vplivati, vendar obstajajo tudi primeri neumnosti in napak, ljudje na visokih položajih pa nikoli niso odgovorni,« je klavrno stanje opisal eden od agentov.

Zveni znano?

V svoji zadnji knjigi »Rekruter«, o novačenju in »izgubljeni umetnosti ameriških obveščevalcev« je Douglas London, nekdanji agent in poznavalec tajnih služb zapisal, da je prav premik delovanja Cie proti »podtalnemu delovanju« in »paravojaškim dejavnostim« oslabil »tradicionalno obveščevalno dejavnost, ki pa je dejansko še vedno najbolj odvisna od novačenja in upravljanja z informatiki.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek