REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

CIA načrtovala likvidacijo ali ugrabitev Assangea in strelski spopad z ruskimi agenti na ulicah Londona

CIA načrtovala likvidacijo ali ugrabitev Assangea in strelski spopad z ruskimi agenti na ulicah LondonaMike Pompeo vs. Julian Assange. Vir: Twitter

Ameriška obveščevalna agencija CIA je bila leta 2017 pripravljena ugrabiti ali celo likvidirati Juliana Assangea, ki se je tedaj zatekel na veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu, kažejo razkritja Yahoo News Report.

Nekateri visoki uradniki v agenciji CIA in takratni ameriški predsednik Donald Trump, naj bi šli tako daleč, da so preučevali tudi možnosti za to, kako ubiti novinarja in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea.

Po poročilu je bil takratni direktor ameriške obveščevalne agencije Mike Pompeo tako zelo razkačen, da je po objavi občutljivih dejstev o agenciji CIA po vdoru, ki jih je sama agencija opredelila kot »največje razkritje podatkov v zgodovini Cie« - nameraval obračunati z WikiLeaksom.

Pompeo, ki je pred koncem mandata državnega sekretarja ZDA na povabilo Janševe vlade obiskal tudi Slovenijo, je iz celotne operacije takoj izključil vse pravnike.

Ob tem so razpravljali, ali je Assangea mogoče ubiti in ali je to zakonito.

On in njegova namestnica Gina Haspel, znana po tem, da je osebno mučila ujetnike Cie, sta želela »maščevanje.«

Pompeo in drugi so bili »popolnoma odtujeni od realnosti«, ker so bili jezni zaradi razkritij o napadalnih programskih orožjih svoje agencije iz tako imenovanega »Trezorja 7«, ki jih je objavil WikiLeaks.

Snidenje: Državni sekretar ZDA Mike Pompeo in gostitelj Anže Logar. Vir: Twitter
Snidenje leta 2020: Državni sekretar ZDA Mike Pompeo in gostitelj Anže Logar. Vir: Twitter

»Želeli so videti kri,« so razkrili operativci.

Ob tem so razpravljali, ali je Assangea mogoče ubiti in ali je to zakonito.

Ker je WikiLeaks objavil samo del materialov, so želeli ugotoviti, kaj še imajo.

Toda sodelavci WikiLeaksa, ki so imeli dostop do podatkov, so bili super paranoični.

Podatke so imeli na zaklenjenih diskih, ki so ih nosili s seboj in zaklepali v sefe.

Agenti Cie so zato ocenjevali, ali lahko sprožijo kibernetske napade na strežnike WikiLeaksa, če se pojavijo nova razkritja.

Julian Assange
Julian Assange, veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu. Vir: Twitter

Dodatni načrti Cie naj bi vključevali »obsežno vohunjenje za sodelavci WikiLeaksa, sejanje nesoglasij med člani skupine in krajo njihovih elektronskih naprav«.

Poročilo, ki temelji na pogovorih z več kot tridesetimi nekdanjimi uradniki agencije, ugotavlja, da so načrti Cie za Assangea - naposled privedli tudi do napornih razprav o njihovi zakonitosti.

Nekateri zaposleni so bili tako zaskrbljeni, da so čutili potrebo, da članom kongresa celo razkrijejo sporne Pompeove predloge.

Novice o grozljivem načrtu Cie je komentiral še en žvižgač, Edward Snowden, ki je leta 2013 razkril množično vohunjenje ameriške nacionalne varnostne službe (NSA).

»Za ljudi, ki sicer niti ne prelistajo novic, je to najboljša nit, ki povzema največjo današnjo zgodbo o tajnem vladnem načrtu, da ubije ali ugrabi novinarja, katerega poročanje ji ni všeč,« je na razkritje Yahoo News Report opozoril Snowden.

Assange je trenutno (še vedno!) zaprt v Londonu, saj sodišča še vedno odločajo o prošnji Washingtona, da ga izročijo ZDA.

V ZDA pa ga čaka sojenje kakor »vohunu«, grozi mu preko 177 let kazni, čeprav je v resnici opravljal samo novinarsko delo.

Vse to se je začelo že v času predsednika Baracka Obame. Že tedaj je CIA opredelila Assangea kot »razkrivalca informacij« in ne kot novinarja – le zato, da bi lahko vohunila za njim.

Leta 2017 je CIA pričakovala, da bodo ruski tajni agentje poskusili pretihotapiti Assangea iz ekvadorskega veleposlaništva v Londonu.

Zato so Američani skupaj z Britanci načrtovali poulične bitke, ustavljanje (ruskega) diplomatskega vozila z naletom njihovega in celo streljanje v gume ruskega letala, da bi preprečili njegov vzlet.

Vse to naj bi se dogajalo na božič leta 2017.

Assange - policija pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu
Assange - policija pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu. Vir: Twitter

»To je bilo več kot komično,« je dejal eden od agentov, vključenih v razvpito akcijo.

»Prišlo je tako daleč, da je prav vsako človeško bitje, ki je bilo blizu ekvadorskega veleposlaništva v polmeru treh stanovanjskih blokov v resnici delalo za neko od tajnih služb – ali so bili angažirani kot obveščevalci ali kot tajni policisti,« je opisal položaj.

Toda možnosti za uspešno ugrabitev ali uboj Assangea so ameriški obveščevalci ocenili kot »nikakršne« zaradi same lokacije akcije.

»Ni šlo za Pakistan ali Egipt – govorimo o Londonu,« je opozoril eden od obveščevalcev.

Ob tem je mnoge skrbelo, da bi bila takšna »akcija« pravzaprav nezakonita celo po ameriški zakonodaji.

Pompeo pa se je lotil uporabe tudi pravnih trikov, da bi lahko ujeli Assangea.

»Ne verjamem, da ljudje razumejo, kaj vse CIA lahko naredi v okviru ofenzivnih protivohunskih aktivnosti in kako malo nadzora je nad tem,« je ocenil eden od bivših operativcev.

Kmalu potem, ko je zasedel položaj direktorja agencije CIA je Assangea oziroma WikiLeaks v javnem nastopu opisal kot »nedržavno, sovražno obveščevalno agencijo.«

Ni šlo samo za retoriko, pač pa je s to določitvijo CIA lahko zoper WikiLeaks uporabila vse metode, ki jih sicer proti novinarjem ne bi smela.

»Ne verjamem, da ljudje razumejo, kaj vse CIA lahko naredi v okviru ofenzivnih protivohunskih aktivnosti in kako malo nadzora je nad tem,« je ocenil eden od bivših operativcev.

Na koncu so prevladale ocene, da bi akcija zoper Juliana Assangea lahko škodovala njihovi pravni zahtevi britanskim oblastem.

Barry Pollack, odvetnik Juliana Assangea pa upa, da bodo britanska sodišča tudi informacije o vseh načrtih ameriških tajnih služb zoper Assangea vzela v obzir, ko bodo odločala o tem, ali naj Assangea predajo ZDA ali ne.

Delite članek