REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako s pandemijo služijo farmacevtski velikani: Stroški izdelave 17 dolarjev, cena za paciente - 712 dolarjev!

Kako s pandemijo služijo farmacevtski velikani: Stroški izdelave 17 dolarjev, cena za paciente - 712 dolarjev!Merckove pregrešno drage tablete. Vir: Twitter

Da velika farmacevtska podjetja služijo tudi s cepivi je seveda znano. To je tudi eden od razlogov, zaradi keterih se nekateri – v svojo in škodo drugih – ne želijo cepiti.

Kovanje dobička iz pandemije je nekaj, čemur bi se farmacevtska podjetja morala izogibati.

Vsi ti so našli novo upanje v novem zdravilu zoper koronavirusno bolezen covid-19, ki ga izdeluje farmacevtski gigant Merck in pravkar čaka na odobritev ameriške Zvezne agencije za hrano in zdravila (FDA).

Toda novo zdravilo prav tako ni poceni, predvsem pa znova omogoča – enormne zaslužke podjetju, ki ga proizvaja.

Mnogi zato opozarjajo, da svet za obvladovanje pandemije nujno potrebuje bolj poceni »generična zdravila.«

Proizvodnja petdnevnih odmerkov novega zdravila molnupiravir, potrebnega za zdravljenje po okužbi z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19 namreč stane 17,74 dolarjev, podjetje pa iste tablete ameriškemu zdravstvu zaračunava 712 dolarjev!

Merck - tableta  Vir: Twitter
Merck bo krepko zaslužil na pregrešno dragih tabletah novega zdravila. Vir: Twitter

Članica organizacije »Zdravniki brez meja« Leena Menghaney je prepričana, da gre za rop davkoplačevalcev in da je edini odgovor na to generična proizvodnja zdravil.

Pri tem so ZDA Mercku celo dale okoli 29 milijonov dolarjev za razvoj zdravila molnupiravir, zdravila, ki »zmanjšuje nevarnost hospitalizacije ali smrti za okoli 50 odstotkov.«

»Kovanje dobička iz pandemije je nekaj, čemur bi se farmacevtska podjetja morala izogibati,« je poudarila Leena Menghaney iz organizacije Médecins Sans Frontières (MSF/Doctors Without Borders).

V organizaciji MSF celo pozivajo, da največje države, ki imajo kapacitete, kot so Brazilija ali Rusija, to blokado v WTO - preprosto ignorirajo.

Stroški proizvodnje so namreč lahko le v obsegu med 15 in 20 dolarji za eno obravnavo, zato je več kot 700 dolarjev za isto število tablet »absolutno nezaslišano« in neprimerno, ocenjujejo v tej organizaciji.

Toda težava je, da je tableta sedaj »intelektualna lastnina« Mercka in je ni dovoljeno kopirati.

Enako bo v primeru podobne tablete, ki jo izdeluje Pfizer.

Zato se v organizaciji zavzemajo, da se intelektualne pravice v času trajanja pandemije prenesejo tudi drugim proizvajalcem.

To sta organizaciji WTO lani predlagali tudi Indija in Južna Afrika, toda majhna skupina članic Svetóvne trgovínske organizácije (STO; angleško World Trade Organization, kratica WTO), med njimi tudi EU, Združeno kraljestvo, Norveška in Švica še vedno blokirajo takšno možnost.

V organizaciji MSF celo pozivajo, da največje države, ki imajo kapacitete, kot so Brazilija ali Rusija, to blokado v WTO - preprosto ignorirajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek