REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tableta namesto igle? Uspeh proticovidnega zdravila znižal cene delnic podjetij, ki izdelujejo cepiva

Tableta namesto igle? Uspeh proticovidnega zdravila znižal cene delnic podjetij, ki izdelujejo cepivaMerck - tableta. Vir: Twitter

Delnice Moderne in BioNTecha, dveh farmacevtskih velikanov, ki izdelujeta tudi cepiva proti koronavirusni bolezni covid-19, so se v petek znižale za več kot 15 odstotkov, potem ko je farmacevtsko podjetje Merck objavilo pozitivne rezultate testiranj svoje protivirusne tablete.

Merckovo protivirusno zdravilo je prepolovilo število hospitalizacij in smrti bolnikov, okuženih s koronavirusom, ki povzroča covid-19.

Zdravilo je tako še ena možnost za zmanjšanje obsega pandemije, ki že leto in pol pesti svet.

Delnice Novavaxa, ki razvija lastno cepivo proti covidu-19, so se v petek znižale celo za 26 odstotkov, medtem ko so delnice bolj uveljavljenih proizvajalcev cepiv, kot sta Pfizer in Johnson & Johnson, znižale za 3 odstotke oziroma 2 odstotka.

Delnice Mercka pa so po drugi strani v petek poskočile kar za 12 odstotkov, potem ko so sporočili, da njihova protivirusna tableta, molnupiravir, zmanjšuje tveganje hospitalizacije in smrti za 50 odstotkov pri obolelih za covidom-19.

Farmacevtsko podjetje je zaradi pozitivnih rezultatov predčasno zaključilo preizkušanje faze 3 in bo sedaj vložilo dovoljenje za nujno uporabo pri ameriški agenciji FDA.

Cepivo Jenssen
Cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson. Vir: Twitter

Nekdanji komisar FDA Scott Gottlieb je dejal, da rezultati Merckovih zdravil »spreminjajo igro«, saj je petdnevni režim jemanja tablet dosegel dobre rezultate in bo verjetno imel tudi »impresiven varnostni profil.«

V tretjo fazo klinične študije so vključili 775 ljudi, ki so jim potrdili blažjo ali zmerno obliko covida-19 ter niso bili cepljeni.

Prejšnji rezultati študije so pokazali, da zdravilo ni koristilo bolnikom, ki so bili že hospitalizirani.

Glede na začasne rezultate študije je bilo v roku 29 dni po okužbi hospitaliziranih 7,3 odstotka bolnikov, ki so prejeli molnupiravir. Mrtvih ni bilo.

V skupini, v kateri so prejeli placebo, je bilo hospitaliziranih ali je umrlo 14,1 odstotka bolnikov.

Bolniki so pet dni zapored prejemali osem tablet na dan. O neželenih učinkih sta poročali obe testni skupini, a so bili pogostejši pri skupini, ki je prejela placebo. Merck neželenih učinkov ni opredelil.

»To je fenomenalen rezultat. To je zelo spremenilo igro, saj imamo peroralno tableto, ki je imela takšen učinek na paciente, ki so bili že simptomatični,« je za CNBC v petek povedal Gottlieb.

Protivirusno zdravilo bi lahko ogrozilo uporabo cepiv proti covid-19, saj se številne države, tudi Slovenija, še vedno z velikimi težavami trudijo doseči »čredno imuniteto«, pri čemer se soočajo tudi z zavračanjem cepiva med določenimi sloji prebivalstva.

Medtem ko tudi mnogi v ZDA oklevajo glede cepljenja (cepljenih še ni 90 milijonov prebivalcev), pa se ti isti ljudje niso obotavljali, da bi vzeli koktajle protivirusnih zdravil iz podjetij, kot je Regeneron.

To je dobro tudi za uporabo Merckove protivirusne tablete med tistimi, ki niso cepljeni in bodo ali so že okuženi z novim koronavirusom in bi jim lahko nove tablete zelo pomagale.

Fauci  Vir: Twitter
Direktor ameriške agencije NIAID Anthony Fauci. Vir: Twitter

In še zabaven podatek - protivirusno (zato so v besedi črke vir) zdravilo se imenje po kladivu, s katerim je nasprotnike uničeval Thor, v nordijski mitologiji rdečelasi in bradati bog groma.

Se je pa medtem oglasil tudi direktor ameriške agencije NIAID Anthony Fauci in dejal, da je razmišljanje, da imamo sedaj tableto, ki čaka na odobritev in da je cepljenje zato že nepotrebno - napačno.

»Ideja, da imamo zdaj na voljo tableto in da se zato ne bomo cepili nima nobenega smisla. Če pa se sprašujemo, ali se tem smrtim lahko izognemo, je odgovor, da se danes seveda lahko. Samo cepite se,« je vztrajal.

Delite članek