REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Do konca leta 2025 za 5 odstotkov nižja vsebnost sladkorja v brezalkoholnih pijačah

promocijsko sporočilo
Do konca leta 2025 za 5 odstotkov nižja vsebnost sladkorja v brezalkoholnih pijačahCoca-cola. Vir: Twitter

S podpisom dodatne zaveze odgovornosti so se člani Združenja industrije pijač, ki deluje v okviru GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, zavezali, da bodo do konca leta 2025 za 5 % znižali vsebnost sladkorja in s tem tudi povprečen energijski iznos 100 ml brezalkoholnih pijač v brezalkoholnih pijačah.

Podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač so prve zaveze podpisala leta 2015.

Podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač so prve zaveze podpisala leta 2015.

Z njimi so se zavezala, da brezalkoholnih pijač ne bodo oglaševala otrokom, mlajšim od 12 let, da se bodo odgovorno obnašala v osnovnih in srednjih šolah, da bodo jasno informirala potrošnike o energijski vrednosti na lastnih blagovnih znamkah, da bodo potrošniku ponujala čim širšo ponudbo različnih pijač ter da bodo spodbujala zdrav življenjski slog zaposlenih kot tudi celotne družbe.

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je ob podpisu izpostavila, da je dogajanje v sektorju pijač izjemno pestro: »Kar pa ne odvrača podjetij od aktivnosti na področju družbene odgovornosti in doprinosa k ciljem prehranske strategije Slovenije. Zaveza za še manj sladkorja v brezalkoholnih pijačah je vredna vse pozornosti.«

Pridobivanje sladkorne pese  Vir: Twitter

»Proizvajalcem brezalkoholnih pijač je od leta 2015, ko so se zavezali k čim širši ponudbi pijač različnih prehranskih profilov, uspelo znižati povprečen energijski iznos 100 ml brezalkoholnih pijač za 6 %, kar je pomemben dosežek. S podpisom nove zaveze odgovornosti pa so podpisniki dodatno konkretizirali svojo zavezo k zniževanju vsebnosti sladkorja v brezalkoholnih pijačah, ki je v izhodiščnem letu 2020 znašal 6,46 g/100 ml pijače,« je še dodala.

Marián Šefčovič: »Ponosni smo, da je trajnostno delovanje že postalo del našega vsakodnevnega razmišljanja in načrtovanja razvoja.«

Marián Šefčovič, predsednik Združenja industrije pijač, je ob tej priložnosti povedal, da odgovornost do okolja, v katerem sobivamo, tudi v poslovnem svetu stopa vse bolj v ospredje.

»Vsi člani Združenja industrije pijač se zavedamo, da je prav vzajemni, trajnostni odnos do potrošnikov in narave eden ključnih dejavnikov, ki bo v naslednjih letih oblikoval našo prihodnost ter nenazadnje odločal o našem poslovnem obstoju. Zato me veseli, da smo že leta 2015 podpisali Zaveze odgovornosti, ki jih spoštujemo, podpiramo in dosledno izvajamo še danes in jih bomo tudi v prihodnje – tako na nivoju industrije, kot v posameznih podjetjih. Ponosni smo, da je trajnostno delovanje že postalo del našega vsakodnevnega razmišljanja in načrtovanja razvoja. To je namreč pomembna zaveza in obljublja bodočim generacijam lepšo prihodnost,« je poudaril.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek