REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako priročno? Ključna priča tožilstva na sojenju Netanjahuju umrla v letalski nesreči

Kako priročno? Ključna priča tožilstva na sojenju Netanjahuju umrla v letalski nesrečiZoper Netanjahuja so v Izraelu dolge mesece potekali protesti z zahtevo, da naj odstopi. Obtožujejo ga več težkih kaznivih dejanj zaradi katerih bi lahko prebil več let za zapahi. Vir: Twitter
Netanjahuja, sicer političnega zaveznika tudi slovenskega premierja Janeza Janše v Izraelu obtožujejo več težkih kaznivih dejanj, zaradi katerih bi lahko prebil več let za zapahi.

V letalski nesreči v bližini Grčije sta umrli nekdanji namestnik direktorja ministrstva za komunikacije Haim Garon, ki je bil pomembna priča tožilstva na sojenju za korupcijo nekdanjega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, in njegova soproga Esti.

Vzrok nesreče letala Cessna 182, ki je vzletelo z majhnega letališča v Haifi, ni znan, na nesrečo pa so verjetno vplivale tehnične težave pred vzletom. Letalo je izginilo z radarja v ponedljek okoli 20. ure po izraelskem času.

Lokalni mediji poročajo, da so se na kraj nesreče odpravile tri ladje, med drugim ladja obalne straže in ribiški čoln, vzletel pa je tudi helikopter grških letalskih sil.

Netanjahuja, sicer političnega zaveznika tudi slovenskega premierja Janeza Janše v Izraelu obtožujejo več težkih kaznivih dejanj, zaradi katerih bi lahko prebil več let za zapahi.

Med drugim goljufije, zlorabe pooblastil in podkupovanja v treh primerih korupcije.

Zaradi tega so v Izraelu dolgo časa potekali srditi protesti, protestniki pa so zahtevali, da naj Netanjahu odstopi. Toda odstopile so ga šele volitve, po katerih so junija letos novo izraelsko vlado oblikovale stranke, ki so pred tem bile v opoziciji.

Oblast je sladka: Netanjahujevi v času, ko je bil Benjamin, za prijatelje Bibi, premier Izraela. Vir: Twitter

Eden od njih, imenovan Case 4000 (primer 4000), se nanaša na prilagajanje predpisov, ki so lastniku telekomunikacijskega velikana Bezeq, tajkunu Shaulu Elovitchu zagotovili stotine milijonov dolarjev in profit v višini pol milijarde dolarjev v zameno za pozitivno poročanje o Netanjahujevi vladi in še posebej za likanje in olepševanje medijske podobe njegove v javnosti osovražene žene Sare na priljubljeni spletni strani omenjenega podjetja.

Garonovo pričanje naj bi bilo osredotočeno na sprejemanje in spreminjanje spornih predpisov.

Domneva se, da je Garon s soprogo Esti iz Haife odletel proti Severni Makedoniji, letalo pa je strmoglavilo v bližini grškega otoka Samos, ki leži v vzhodnem delu Egejskega morja tik ob obali Male Azije, kjer naj bi ga napolnili z gorivom, poročajo izraelski mediji.

Sorodnik pokojnika je dejal, da je Garon rad letel in je pogosto letel v tujino ter da je bil zelo odgovoren pilot.

Zato ne more razumeti, kaj se je zgodilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek