REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sod smodnika: Sodišče prestavilo odločitev, ali judovski priseljenci lahko preganjajo Palestince z njihovih domov

Sod smodnika: Sodišče prestavilo odločitev, ali judovski priseljenci lahko preganjajo Palestince z njihovih domovPalestinski civilisti, žrtve nasilja, ki ga izvajajo izraelske varnostne sile. Vir: Twitter
Iz OZN so sporočili, da bi moral Izrael preklicati vse deložacije in uporabo sile proti protestnikom omejiti, navaja BBC. Toda izraelski premier Benjamin Netanjahu je pozive OZN in drugih mednarodnih deležnikov - preslišal. Napovedal je, da se bo nadaljevala širitev judovskih naselbin na pretežno palestinskih območjih.

Izraelsko vrhovno sodišče je za mesec dni prestavilo odločitev, ali lahko judovski naseljenci prisilno izselijo Palestince z njihovih domov, po enem najhujših nemirov v Jeruzalemu v zadnjih letih, med katerimi je bilo v spopadih s policijo ranjenih na stotine Palestincev.

Zadnji spopadi so izbruhnili pred Starim mestom prejšnjo noč, nekdanji visoki izraelski obrambni uradnik pa je ozračje opisal kot sod smodnika, ki lahko vsak trenutek eksplodira, poroča britanski časnik Guardian.

Predel mesta, imenovan Staro mesto, je obkrožen z zidovi in ima štiri četrti: judovsko, krščansko, armensko in muslimansko.

Je eden od osrednjih predmetov spora v dolga desetletja trajajočem izraelsko-palestinskem konfliktu.

Palestinski civilisti, žrtve nasilja, ki ga izvajajo izraelske varnostne sile. Vir: Twitter

V včerajšnjih srditih spopadih golorokih Palestincev z dobro opremljenimi in oboroženimi izraelskimi varnostnimi silami na Tempeljskem griču, je bilo poškodovanih najmanj 120 ljudi, vključno z enoletnim otrokom, 14 pa so jih prepeljali v bolnišnico, je sporočil palestinski Rdeči polmesec.

Izraelska policija je navedla, da je bilo ranjenih 17 policistov.

Izrael se je te dni soočil z naraščajočimi mednarodnimi kritikami zaradi brutalnega policijskega odziva; gre za načrtne deložacije palestinskih družin iz njihovih hiš, od koder jih preganjajo judovski priseljenci ob pomoči izraelske policije.

Do novega vala nasilja je prišlo le dan po tem, ko je bilo več kot 200 Palestincev ranjenih v nasilju v bližini mošeje Al Aksa (arabsko Al-Masjid al-Aqsa - 'najbolj oddaljena mošeja' ali Mošeja na skali) v Jeruzalemu, ki je tretje najsvetejše muslimansko mesto, poleg mošeje Kaba v Meki in Templja preroka Mohameda v Medini.

Mošeja je hkrati tudi judovsko svetišče, opozarja BBC.

Izrael se je zaradi neobrzdanega nasilja te dni soočil z naraščajočimi mednarodnimi kritikami zaradi brutalnega policijskega odziva.

Napetosti že dneve naraščajo zaradi teženj judovskih priseljencev po izgonu Palestincev z območja, kjer živijo. Vir: Twitter

Gre za načrtne deložacije palestinskih družin iz njihovih hiš, od koder jih preganjajo judovski priseljenci ob pomoči izraelske policije.

Napetosti naraščajo že dneve zaradi teženj po izgonu Palestincev z območja, kjer živijo.

Ne glede na zgražanje mednarodne skupnosti, izraelski premier Benjamin Netanjahu ne misli ustaviti nezakonitih deložacij Palestincev.

Netanjahu v isti sapi poudarja, da bo njegova država še naprej gradila v Jeruzalemu, kar pomeni, da se bo nadaljevala širitev judovskih naselbin na pretežno palestinskih območjih, ki jih je okupiral Izrael.

»Odločno zavračamo zahteve, da ne bi gradili v Jeruzalemu,« je dejal Netanjahuju med televizijskim nagovorom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je za zaostrovanje razmer okrivil Izrael, palestinsko gibanje Hamas pa je obsodilo ravnanje Izraela in sporočilo, da bo za svojo agresijo plačal.

Napetosti v Jeruzalemu so se v zadnjih dneh povečale, in sicer pred pričakovano izraelsko razsodbo 10. maja, ki naj bi bila določila ali oblasti lahko izselijo na desetine Palestincev iz naselja Šejk Džara (Sheikh Jarrah), in ali njihove domove lahko predajo judovskim priseljencem.

V podporo Palestincem v soseski Šejk Džara se je s posebnim video sporočilom oglasil tudi Roger Waters, kitarist in soustanovitelj legendarne skupine Pink Floyd.

Waters je povzdignil glas zoper politiko apartheida nad Palestinci v Izraelu, osupel nad dejstvom, da v vzhodnem Jeruzalemu, ki vključuje tudi Staro mesto, Palestinci čutijo vse hujši pritisk in vse večjo grožnjo s strani judovskih priseljencev.

Priseljenci namreč skušajo razširiti judovsko prisotnost z nakupom domov, gradnjo novih stavb in nezakonitimi deložacijami Palestincev, ki jih je odredilo sodišče, kot je primer soseske Šejk Džara.

Po izraelski zakonodaji lahko Judje, ki lahko dokažejo, da so imeli v lasti nepremičnino pred vojno leta 1948, to lahko pridobijo - v Jeruzalemu.

V spopadu leta 1948 je bilo razseljenih več sto tisoč Arabcev, vendar izraelska oblast za Palestince, ki so v mestu prav tako izgubili svoje domove, ni predvidela podobnega zakona.

V nedeljo popoldne pa se je izraelsko vrhovno sodišče v luči napetosti in na zahtevo generalnega državnega tožilca Avihaija Mandelblita strinjalo, da prestavi današnjo obravnavo na sodišču, kar pomeni, da se bodo napetosti nadaljevale.

Izraelske oblasti so napovedale, da bo nova obravnava, na kateri bodo potekala zaslišanja v zvezi z (nasilnim) izseljevanjem Palestincev oklicana v roku mesec dni.

Mednarodna skupnost je v petek pozvala sprte strani, naj ustavijo nasilje.

Evropska unija (EU) je obsodila spopade in oblasti pozvala k umiritvi napetosti.

»Nasilje in spodbujanje nasilja sta nesprejemljiva in storilci na vseh straneh morajo za to odgovarjati. Evropska unija oblasti poziva, naj tako ukrepajo za zmanjšanje trenutnih napetosti v Jeruzalemu,« so sporočili iz Bruslja in se izognili, da bi izrecno obsodili načrte prisilnega izseljevanja Palestincev z njihovih domov.

Toda nato je pet vodilnih držav EU, kot poroča DW, zahtevalo, da se ustavi širitev judovskih naselbin na okupiranih območjih.

Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva je dejala, da je Washington »globoko zaskrbljen zaradi vse večjih napetosti«, medtem ko je koordinator Organizacije združenih narodov (OZN) za bližnjevzhodni mirovni proces Tor Vennesland obe strani pozval, naj »v korist miru in stabilnosti spoštujejo status quo svetih krajev v Starem mestu Jeruzalema.«

Iz OZN so sporočili, da bi moral Izrael preklicati vse deložacije in uporabo sile proti palestinskim protestnikom omejiti, še navaja BBC.

Na družbenih omrežjih se vrstijo objave Arabcev, ki nasilje nad Palestinci opisujejo kot etnično čiščenje in genocid ter pozivajo zahodne države, da ustavijo izraelsko politiko preganjanja Palestincev z njihovih domov.

Upajo na intervencijo tudi Arabske lige.

Toda ni dvoma, da prestavitev naroka na poznejši čas in izjava izraelskega premierja ne obetata konca krize, saj bodo Izraelci 10. maja obeležili Dan Jeruzalema in praznovali obletnico, ko so izraelske čete leta 1967 zasedle celo mesto.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek