REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cepilna evrodiskriminacija: »Cepilni potni listi« samo za cepljene z »evropskimi« cepivi, ki jih je odobrila EMA!

Cepilna evrodiskriminacija: »Cepilni potni listi« samo za cepljene z »evropskimi« cepivi, ki jih je odobrila EMA!Nadzorovanje poti smrtonosnega koronavirusa. Vir: Twitter

Evropska unija je očitno vse bliže sprejemu predloga, s katerim bo nesposobnost EU, da poskrbi za cepljenje in varnost lastnih državljanov okronana še z enim ukrepom, ki bo še dodatno poglobil diskriminacijo in neenakost v svetu in tudi znotraj same Unije.

Na ravni EU naj bi namreč do 17. marca izoblikovali predlog o t. i. »cepilnih potnih listih«, ki naj bi omogočili svobodo gibanja znotraj EU, toda z bistvenim zadržkom – veljali bi le v primeru cepljenja s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA).

Med odobrena cepiva pa trenutno spadajo le cepiva podjetij Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna in Johnson&Johnson. Gre za očitno diskriminacijo.

In to zato, ker cepljenja s strani »neodobrenih farmacevtskih podjetij« niso bila »pokrita« in odobrena na podlagi evropskih standardov odgovornosti in kvalitete.

O tem je v petek zvečer spregovorila Ylva Johansson, komisarka za notranje zadeve EU, o tem pa je uro pred tem poročal tudi Euronews.

Evropski minister za pravosodje Didier Reynders je namreč dejal, da imajo posamezne države pravico, da cepijo svoje prebivalstvo tudi »z drugimi proizvodi«, vendar pa ne bodo dobile licenciran potovalni certifikat, če njihovo cepivo ni prišlo iz »odobrenega podjetja.«

Meje Slovenije
Vir: Twitter

Med odobrena cepiva pa trenutno spadajo le cepiva podjetij Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna in Johnson&Johnson.

Veljavnost »digitalnega zelenega certifikata« naj bi bila določena do konca pandemije, kar pa seveda pomeni, da lahko traja še precej dolgo.

Istočasno bo mogoče potovati tudi s testi in ob pogoju, da potnik pristane na obvezno karanteno. In tako cepljenje uradno ne bo pogoj za svobodo gibanja.

Tako imenovani »zeleni potni listi« naj bi bili na voljo v digitalni in papirni obliki.

Dejstvo, da neko cepivo pač ni »odobreno« s strani EMA namreč še ne pomeni, da ne deluje.

Reyners namerava ta predlog čimprej poslati v Evropski parlament, da bi tako postal »zavezujoči instrument« za vse države članice še pred poletjem.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da bi bilo tehnično mogoče te potne liste pripraviti v roku treh mesecev s pomočjo podatkov, ki bodo dokazali, ali je bila določena oseba cepljena, testirana negativna ali imuna potem ko je prebolela bolezen, vendar je pred tem potrebno rešiti »številna politična vprašanja.«

Certifikatov si sicer želijo predvsem južne evropske države, za katere je turizem pomembna gospodarska panoga.

Ne glede na to, da predlog na prvi pogled omogoča »svobodo potovanja« v omenjeni obliki predstavlja precej nerazumen predlog, ki je bolj povezan z geopolitiko in varovanjem interesov velikih evropskih in ameriških farmacevtskih podjetij na ozemlju članic EU kot pa z javnim zdravjem.

Cepiva na izbiro izven Slovenije in slovenski minister za zdravje Janez Janša
Cepiva na izbiro izven Slovenije in nedavni v. d. ministra za zdravje Janez Janša. Vir: Twitter
Če je EU res do zdravstvene varnosti, potem bi jih moralo zanimati le, ali lahko cepljeni s Sputnikom V ali Sinopharmom prenašajo virus, ki povzroča bolezen covid-19 ali ne.

Dejstvo, da neko cepivo pač ni »odobreno« s strani EMA namreč še ne pomeni, da ne deluje.

Če zdravstvene institucije ne želijo ali ne odobrijo nekega cepiva zaradi sumov o varnosti cepiva glede svojih državljanov je to ena stvar, da EU s svojim postopkom praktično onemogoča svobodo potovanja za tuje državljane, ki so cepljeni z nekimi drugimi cepivi, ali celo svojim državljanom, cepljenim na primer s cepivi Sinofarma ali Sputnika V pa nekaj povsem drugega.

Lahko bi šlo celo z protekcionistični ukrep, povezan z interesi gospodarstva.

Odgovor bi lahko bili podobni ukrepi drugih držav (prepoved potovanja z evropskimi cepivi v Rusijo, Kitajsko in druge države), to pa bi omejilo potovanja ljudi le na njihove države ali regije.

Skrb za stranske učinke teh cepiv so ob tem nase že itak prevzele države tako cepljenih državljanov, tistih v EU in izven nje in to zato seveda ne bi smelo biti nekaj, kar zanima EU.

Če je EU res do zdravstvene varnosti, potem bi jih moralo zanimati le, ali lahko cepljeni s Sputnikom V ali Sinopharmom prenašajo virus, ki povzroča bolezen covid-19 ali ne.

In vsi podatki govorijo o tem, da je to - praktično nemogoče.

Vir: Twitter

Omejitev, ki si jo je sedaj izmislila EU je tako očitna in popolnoma neutemeljena diskriminacija.

In ne majhna – na Madžarskem in Slovaškem ter še kje so že tisoči cepljeni z ruskim ali kitajskim cepivom, še več pa jih je izven EU.

EU, ki ne uspe zagotoviti dovolj cepiv za cepljenje lastnih državljanov, EU, ki je bila prepočasna pri naročanju cepiv želi sedaj z birokratskim in nerazumnim ukrepom omejiti potovanja znotraj EU in preko meja EU tistim, ki niso cepljeni s cepivom, ki ga je žegnal Bruselj.

Med njimi je seveda AstraZeneka, zaradi težav katere je osem držav celo ustavilo cepljenje.

Neodobrena pa bodo seveda cepiva Sputnik V, cepivo kitajskega Sinopharma in številnih drugih cepiv, ki so v uporabi ali nastajajo povsem svetu, od Kube do Indije.

Gre za očiten, birokratski in obupen poskus maščevanja tistim, ki so za zdravstveno varnost svojega prebivalstva - ob nesposobni EU - poskrbeli sami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek