REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova nevarnost: Odkrili prvo rekombinacijo dveh sevov koronavirusa

Nova nevarnost: Odkrili prvo rekombinacijo dveh sevov koronavirusaKoronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega. Vir: Twitter

Evropska unija je doslej uspela cepiti le 4 odstotke svojega prebivalstva. Ta zamuda pa bo imela resne posledice, saj se koronovairus neprestano širi in ob tem tudi mutira in prilagaja.

In zato je zelo verjetno, da nas pred poletjem res čaka še tretji val, pri njem pa so najbolj problematične prav nove različice koronavirusa SARS-CoV-2.

Poleg njih pa se dogajajo tudi rekombinacije.

Dve različici virusa SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen Covid-19 sta namreč svoje genome, kot poroča New Scientist, prvič kombinirali tako, da je nastala „zelo mutuirana hibridna različica“ koronavirusa.

Rekombinacija je bila odkrita v soju virusa iz Kalifornije, odkrila pa jo je Bette Korber.

Gre za rekombinacijo zelo prenosljivega virusa B.1.1.7, ki je bil najprej odkrit v Veliki Britaniji z različico B.1.429, ki so jo odkrili v Kaliforniji in je vzrok zadnjega vala primerov v Los Angelesu, saj ima nekatere mutacije, ki zmanjšujejo učinkovitost protiteles.

Omenjeno rekombinacijo so odkrili v laboratoriju Los Alamos.

Šlo naj bi za prvo rekombinacijo dveh različic virusa v tej pandemiji. Še decembra in januarja so raziskovalci poročali, da doslej niso odkrili nobene rekombinacije virusov.

Šlo naj bi za prvo rekombinacijo dveh različic virusa v tej pandemiji.

Še decembra in januarja so raziskovalci poročali, da ob sekvencioniranju genov doslej niso odkrili nobene rekombinacije virusov, čeprav je bilo to pričakovano in ni nič nenavadnega.

Za razliko od navadnih mutacij, kjer se spremembe povečujejo skozi čas, se v primeru rekombinacij več sprememb zgodi hkrati.

Včasih to virusu ne prinese nobenih prednosti – toda občasno se to lahko zgodi.

Laboratorij ob preiskavi virusov
Laboratorij, preiskava virusov. Vir: Twitter

Rekombinacije lahko namreč privedejo do novih in še nevarnejših sevov virusov.

Do zadnje rekombinacije bi lahko prišlo tudi zaradi obstoja več sevov virusa, ki lahko istočasno okužijo človeka.

'Rekombinacija torej omogoča virusu, da je bolj infektiven, hkrati pa bolj odporen na protitelesa,' je opozorila Bette Korber.

„Lahko bi prišli do točke, ko se bo to pričelo dogajati v znatnejši meri,“ ocenjuje Sergei Pond z univerze Temple v Pensilvaniji, ki rekombinacije primerja s tisoči sekvenc genoma virusa , ki se nahajajo v dostopnih podatkovnih bazah.

Kot ocenjuje sam, doslej še ni bilo bolj razširjene rekombinacije, vendar je to „samo vprašanje časa in ne, ali se bo zgodilo.“

Za zdaj je mogoče reči le to, da ima novi rekombinirani virus mutacijo B.1.1.7, ki se imenuje Δ69/70 in različico britanskega virusa naredi bolj prenosljivo, istočasno pa ima tudi mutacijo različice B.1.429, imenovano L452R, ki se lahko bolje upre protitelesom.

Rekombinacija torej omogoča virusu, da je bolj infektiven, hkrati pa bolj odporen na protitelesa, je opozorila Bette Korber.

Zato bi bilo res potrebno pospešiti cepljenje na maksimalno hitrost, sicer bomo virusu sami dali nove priložnosti, da postane še nevarnejši, kot je že.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek