REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Število žrtev Covida-19 v ZDA preseglo število žrtev druge svetovne vojne, korejske in vietnamske vojne skupaj

Število žrtev Covida-19 v ZDA preseglo število žrtev druge svetovne vojne, korejske in vietnamske vojne skupajMrtvi v ZDA in predsednik, ki mu ni bilo mar. Vir: Twitter

Število žrtev koronavirusne bolezni Covid-19 v ZDA v ponedeljek doseglo in preseglo 500.000, kar je prav grozljivo število, ki že presega skupno število vseh ubitih Američanov v drugi svetovni vojni, v korejski in vojni v Vietnamu.

Za takšne posledice Joe Biden obtožuje svojega predhodnika Donalda Trumpa, ki ni storil dovolj, da bi v državi preprečil katastrofalno hitro širjenje epidemije novega koronavirusa.

Predsednik Joe Biden je na komemoraciji ob tem žalostnem trenutku ukazal, da naj se ameriške zastave v naslednjih petih dneh spustijo na pol droga na vseh zveznih stavbah.

Za takšne posledice Joe Biden obtožuje svojega predhodnika Donalda Trumpa, ki ni storil dovolj, da bi v državi preprečil katastrofalno hitro širjenje epidemije novega koronavirusa.

Kljub uvajanju cepiv računalniški model, ki ga je naredila univerza v Washingtonu do 1. junija napoveduje celo več kot 589.000 mrtvih v ZDA zaradi Covida-19.

Žrtev v ZDA je največ na svetu, saj predstavljajo 20 odstotkov od skoraj 2,5 milijona smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni Covid-19 po vsem svetu.

Resnične številke bi lahko bile celo še veliko višje, deloma tudi zato, ker so bili mnogi primeri spregledani, zlasti v začetku izbruha.

Ameriški vojaki v Vietnamu
Ameriška vojaka v vietnamski vojni. Vir: Twitter

Prva znana smrt zaradi virusa SARS-CoV-2 v ZDA je bila v začetku februarja 2020.

Samo en mesec je trajalo, da se je število mrtvih zaradi Covida-19 povzpelo s 400.000 na 500.000 smrtnih žrtev.

Prvih 100.000 smrtnih primerov so zabeležili v štirih mesecih, do septembra je bilo žrtev Covida-19 200.000, decembra že 300.000, v mesecu dni se je številka povzpela na 400.000 in samo še en mesec je trajalo, da se je povzpela s 400.000 na 500.000 smrtnih žrtev.

Za primerjavo: ZDA so zabeležile približno 405.000 smrtnih žrtev v drugi svetovni vojni, 58.000 v vietnamski vojni in 36.000 v korejski vojni.

Povprečno število smrti in primerov na dan sicer v zadnjem času pada tudi v ZDA.

Število smrtnih primerov zaradi virusa se je zmanjšalo z več kot 4000 v januarju na povprečno manj kot 1900 na dan.

Po podatkih univerze Johna Hopkinsa se je do ponedeljka zvečer z novim koronavirusomom v ZDA okužilo 28,2 milijona ljudi, umrlo pa jih je 500.236.

V ponedeljek je bilo novih okužb 56.500, smrtnih primerov pa 1250.

Trump bi koronavirus pregnal s čistilom
Donald Trump je želel koronavirus pregnati s pitjem čistila in notranjim obsevanjem telesa z UV žarnicami... Vir: Twitter

To je velik padec v primerjavi z januarjem, ko je bilo okužb na dan po 200.000, smrtnih primerov pa celo do 4000.

Toda strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko nevarne različice povzročile, da se trend obrne.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko nevarne različice povzročile, da se trend obrne.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da še ni bilo cepljenih dovolj Američanov, da bi cepivo lahko bistveno spremenilo situacijo.

Toda predsednik ZDA je prepričan, da bodo bolezen premagali.

»Ta država se bo spet smejala. Spet bo videla sončne dni, poznala veselje. Ko se bo to zgodilo, se bomo spomnili vsake osebe, ki smo jo izgubili, njihovih življenj in najdražjih, ki so jih pustili za seboj,« je Joe Biden dejal na komemoraciji.

Biden je dodal, da bodo imeli do konca julija dovolj cepiva za 300 milijonov ljudi, v isti sapi pa je opozoril, da se bo stanje normaliziralo morda šele do božiča.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek