REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Joe Biden prisegel kot novi predsednik ZDA, takoj s 17-timi izvršnimi ukazi odpravil Trumpove najbolj škodljive ukrepe

Joe Biden prisegel kot novi predsednik ZDA, takoj s 17-timi izvršnimi ukazi odpravil Trumpove najbolj škodljive ukrepeJoe in Jill Biden - prisega. Vir: Twitter

Joe Biden je prisegel kot novi predsednik ZDA in se takoj lotil odpravljanja »Trumpove dediščine.«

Ob njegovi zaprisegi ni bilo dosedanjega predsednika Donalda Trumpa in Melanie Trump, kar pomeni prekinitev večstoletne ameriške tradicije.

Zaprisega je bila zaradi pandemije opravljena v prav tako zelo nenavadnih okoliščinah.

Biden je z ženo Jill priletel iz domačega Delawarja v Washington, kjer sta se udeležila maše, nato pa sta skupaj z visokimi gosti, kot so nekdanji predsedniki Barack Obama, George W. Bush in Bill Clinton, prišla na Kapitol.

Vse kaže, da Donalda Trumpa in Melanie ter Trumpovega nekdanjega državnega sekretarja Mika Pompea, s katerim se je konec lanskega leta, ko Pompea v Evropi praktično nihče več ni želel sprejeti - zelo rad družil slovenski zunanji minister Anže Logar, na inavguraciji prav nihče ni pogrešal.

Toda Bidnove inavguracije se je udeležil odhajajoči podpredsednik države Mike Pence.

Slovesnost inavguracije 46. predsednika ZDA pred Kapitolom se je imenovala Združena Amerika (America United), kar pa je v tem trenutku bolj želja kot resničnost, kajti po vladavini Donalda Trumpa so ZDA razdeljene bolj kot kadarkoli prej.

Kamala Harris je v več pogledih prva na svojem položaju... Vir:Twitter
Kamala Harris je v več pogledih prva na svojem položaju ... Vir: Twitter

Najprej je na podpredsedniški položaj uradno prisegla Kamala Harris, ki je s tem postala prva ženska, prva temnopolta in prva Američanka azijskih korenin na tem položaju.

Zatem je zaprisego izrekel še Biden.

Prisegel je na več sto let starem družinskem Svetem pismu.

Na slovesnosti je himno zapela zvezdnica Lady Gaga, ki je velika Bidnova podpornica, sledila je tudi glasbena točka Jennifer Lopez.

Biden je takoj po inavguraciji podpisal 17 izvršnih ukazov, s katerimi je Združene države Amerike vrnil v Pariški podnebni sporazum in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) ter razveljavil prepoved vstopa v ZDA državljanom iz nekaterih večinsko muslimanskih držav, so danes potrdili njegovi sodelavci.

Biden je ustavil gradnjo zidu na meji z Mehiko oziroma financiranje gradnje s sredstvi iz proračuna Pentagona.

Donald Trump poraza proti 'zaspanemu Joeju', kot je imenoval svojega nasprotnika, nikoli ni priznal in še vedno trdi, da so bile volitve 'ukradene'.

Novi predsednik je preklical tudi dovoljenje, ki ga je Trump izdal za gradnjo spornega naftovoda Keystone XL med ZDA in Kanado.

Marsikomu se je zdelo prikupno, da je Joe Biden v Belo hišo vrnil še eno tradicijo - pesjega prijatelja.

Celo dva zvesta štirinožna družinska člana, od katerih sta Bidnova mlajšega (Majorja Bidna) posvojila iz zavetišča, kar se je prav tako zgodilo prvič v zgodovini vseh ameriških predsednikov.

Večji del Washingtona je sicer že nekaj dni zaprt, za varnost pa je ob policistih skrbela več kot 15.000-glava nacionalna garda.

Medtem pa v Beli hiši, iz katere so se davi dokončno izselili Trumpovi, poteka obsežna akcija - čiščenja.

Tudi v Ovalni pisarni, ki jo je zadnja štiri leta uporabljal Donald Trump.

V mestu sicer že nekaj časa veljajo izredne razmere zaradi vdora Trumpovih privržencev v Kapitol 6. januarja letos.

Donald Trump poraza proti »zaspanemu Joeju«, kot je iz hudobije imenoval svojega nasprotnika, nikoli ni priznal in še vedno trdi, kljub dejstvu, da so sodišča zavrnila sve njegove pritožbe, da so bile volitve - »ukradene«.

Delite članek