REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pozabljeno orožje: kakšna sta enostavna ukrepa, s katerima lahko dramatično zmanjšate možnost okužb s koronavirusom?

Pozabljeno orožje: kakšna sta enostavna ukrepa, s katerima lahko dramatično zmanjšate možnost okužb s koronavirusom?Kamin prijetno greje, toda ... Vir: Twitter

Mnogi so predpraznične dni uporabili za ne ravno zdravo stanje v kolonah, da bi s hitrimi testi preverili, ali so zdravi, da ne bi okužili sorodnike.

Toda ti testi niso povsem zanesljivi, kažejo samo zdravstveno stanje v določenem trenutku in niso tako učinkoviti, če se ljudje nato znova nekontrolirano gibljejo naokoli.

Veliko bolj učinkoviti sta v boju proti koronavirusu dve drugi metodi, ki pa so jih v večini držav očitno – spregledali.

Tudi število okužb z gripo je višje vsako zimo, toda ne zaradi hladnih zunanjih temperatur, pač pa zaradi tega, kako se obnašamo pozimi.

Za začetek se moramo najprej vprašati, zakaj se število okužb v zimskih mesecih poveča in kako jih lahko učinkovito zmanjšamo?

Odgovora na ti dve vprašanji sta dejansko povezana. Obstaja pa tudi preprosta metoda, s katero je mogoče število okužb hitro zmanjšati za 60, po nekaterih podatkih pa tudi za 80 odstotkov.

Kot navaja dr. Stephanie Taylor, vodilna celična biologinja na Harvardski medicinski šoli, je uspešna metoda za boj proti koronavirusu v zimskih mesecih zelo preprosta – navlažite vaše notranje prostore, začenši z lastnim stanovanjem ali hišo!

Pomen zračenja - pozabljeno opozorilo
Na pomen zračenja opozarja pozabljeno, četrto opozorilo. Vir: Twitter

Samo to lahko zmanjša tveganje za okužbo za več kot 60 odstotkov.

Tudi število okužb z gripo je višje vsako zimo, toda ne zaradi hladnih zunanjih temperatur, pač pa zaradi tega, kako se obnašamo pozimi.

Zapremo se namreč v hiše in vključimo gretje, to pa dramatično osuši zrak okoli nas. Kapljice, ki nosijo viruse se zato hitro zmanjšajo, virusi pa ostanejo v »spečem« stanju.

Toda virusi in bakterije še vedno ostanejo izjemno kužni in prenosljivi.

Če jih človek vdihne postanejo v našem telesu znova »hidrirani« in sprožijo prehlade, gripo ali pa, odvisno od vrste virusov, celo Covid-19.

V vlažnem okolju bi virusi razpadli prej, toda s suhim zrakom v zaprtih prostorih jim sami omogočimo boljše pogoje za širjenje. Zrak v stanovanju mora biti zato primerno vlažen, nekje med 40-60 odstotki.

V vlažnem okolju bi razpadli prej, toda s suhim zrakom v zaprtih prostorih jim sami omogočimo boljše pogoje za širjenje.  

Zrak v stanovanju mora biti zato primerno vlažen, nekje med 40-60 odstotki.

Da takšen zrak odžene bolezni so vedele že naše babice – in imele prav.

Toda preveč vlage tudi ni dobro, saj povzroča nabiranje plesni ali pa kondenzacijo kapljic na hladnih površinah. Vlažnost zraka pa lahko izmerite s hidrometri, ki stanejo le nekaj evrov.

Suh zrak pa se da navlažiti tudi s preprostimi vlažilniki zraka.

V toplih prostorih je pomembno tudi zračenje Vir:Freepik
V toplih prostorih je pomembno tudi zračenje. Vir: Twitter

Po oceni profesorice dr. Stephanie Taylor obstaja tudi problem v dizajniranju stanovanj.

Arhitekti temu ne posvečajo pozornosti, ker ne razmišljajo v kategorijah javnega zdravja. Tisti, ki proučujejo javno zdravje, pa nimajo vpliva na gradnjo hiš.

Pri tem se lahko, kot opozarja profesorica, ukazi, da naj »ostanemo doma« vrnejo kot bumerang –, če ostajamo doma v preveč suhih prostorih.

Na tem mestu se lahko vprašamo – ali se to ni morda zgodilo tudi v Sloveniji? Kjer smo prebivalci že skoraj tri mesece zaprti v stanovanjih in občinah, epidemija pa še kar razsaja? Morda tudi zato, ker smo v zaprtih prostorih in suhem zraku?

Na tem mestu se lahko vprašamo – ali se to ni morda zgodilo tudi v Sloveniji?

Kjer smo prebivalci že skoraj tri mesece zaprti v stanovanjih in občinah, epidemija pa še kar razsaja?

Morda tudi zato, ker smo v zaprtih prostorih in suhem zraku?

Da bi moral biti zrak v stanovanjih vlažen, na to so opozarjali samo nekateri strokovnjaki v Sloveniji, tudi v okviru programa koalicije KUL.

Toda dr. Dušanu Kebru, ki je na ta problem opozarjal, so se mnogi, predvsem pa v madžarski tovarni medijskih laži – posmehovali.

Ker je dr. Taylor ena od redkih, ki je ekspert na obeh področjih, si že dalj časa prizadeva opozoriti javnost na ta problem. Med drugim je vodilna in podpisana na peticiji, ki od Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zahteva, da izda navodila o kvaliteti notranjega zraka.

Podpisalo jo je več kot 4800 strokovnjakov, vodilnih laboratorijev in znanstvenikov.

WHO se je odzvala šele novembra letos. Strokovnjaki WHO so potrdili, da je zelo priporočljivo vlažnost zraka vzdrževati med 50 in 60 odstotki.

Vendar so navodila o tem v priporočilih ameriškega centra CDC precej skrita, v Sloveniji pa je NIJZ na ta problem prvič opozorila komaj novembra, bolj podrobno pa šele pred dvema dnevoma.

 Odprta okna preženejo Covid-19 Vir:Twitter
 Odprta okna preženejo Covid-19. Vir: Twitter

Na njihovi spletni strani so se z vlažnostjo zraka do novembra letos ukvarjali zgolj v zvezi z varno uporabo klimatskih naprav poleti, ne pa glede razširjanja koronavirusa.

Na podoben način profesor na Univerzi Cambridge dr. Shaun Fitzgerald trdi, da po njegovih rezultatih zračenje stanovanj in hiš zmanjša možnost infekcije s koronavirusom za 70 do 80 odstotkov.

Dr. Shaun Fitzgerald: 'Če ne morem odpreti okna, potem grem ven iz prostora. Zavračam možnost da bi bil v prostoru, ki nima dobre ventilacije.'

Po njegovem mnenju je odpiranje oken »pozabljeno orožje« v boju proti koronavirusu.

Sam je član Kraljeve akademije za inženirstvo. Pravi da sam, kjerkoli lahko, tudi pozimi »odpira okna, tudi tista, ki so bila leta zaprta.«

»Če ne morem odpreti okna, potem grem ven iz prostora. Zavračam možnost, da bi bil v prostoru, ki nima dobre ventilacije,« je dejal za BBC.

Opozarja tudi na študijo iz Južne Koreje, ki je s slikami kamer in podrobno analizo dogajanja pokazala, kako je ena sama oseba v nekaj minutah v prostoru okužila osebe, ki so bile celo štiri in šest metrov vstran.

Toplo je lepo, mora pa biti tudi vlažno...Vir: Pixabay
Toplo je lepo, mora pa biti tudi vlažno ... Vir: Pixabay

Viruse je v tem primeru pomagal prenašati tudi ventilacijski sistem.

Če bi bila okna odprta, bi bila situacija drugačna.

Zelo dobro bi bilo tudi, če bi vladni funkcionarji, ki so delničarji Nove24TV opozorili odgovorne, da s posmehovanjem KUL-u, dr. Jožetu Damijanu in dr. Kebru delajo resno škodo in posredno prispevajo k poraznemu številu umrlih zaradi Covida-19 v Sloveniji. 

To si velja dobro zapomniti tudi ob vseh srečanjih s člani družin, znanci in prijatelji iz drugih varnih »mehurčkov« v teh dneh.

Vsako srečanje je zagotovo veliko bolj varno, če poteka, kljub zimi, pri odprtih ali vsaj priprtih oknih.

Prav tako bi bilo dobro, če bi v NIJZ na ta problem, ki so ga odkrili veliko prepozno, opozorili na nekoliko bolj opazen način.

In zelo dobro bi bilo tudi, če bi vladni funkcionarji, ki so delničarji Nove24TV opozorili odgovorne, da s posmehovanjem KUL-u, dr. Jožetu Damijanu in dr. Kebru delajo resno škodo in posredno prispevajo k poraznemu številu umrlih zaradi Covida-19 v Sloveniji.

Delite članek