REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Trumpa so oropali«: večina republikanskih volivcev je prepričana, da je Donald Trump žrtev prevare

»Trumpa so oropali«: večina republikanskih volivcev je prepričana, da je Donald Trump žrtev prevareTrump vztraja, da so bile volitve ukradene. Vir: Twitter

Ameriško Vrhovno sodišče je zavrnilo še zadnji »veliki« poskus razveljavitve izidov volitev v štirih zveznih državah Združenih držav Amerike.

To v zapletenem ameriškem sistemu pomeni, da bo Joe Biden v ponedeljek še uradno izvoljen za predsednika.

Trump, ki se se je zanašal na pomoč Vrhovnega sodišča, v katerem imajo večino konservativni sodniki, med katerimi je v svojem mandatu tri imenoval sam, je po odločitvi vrhovnih sodnikov svojim volivcem sporočil, da jih je »Vrhovno sodišče res pustilo na cedilu.«

Tožbo je vložila zvezna država Teksas, katere vodstvo je hotelo razveljaviti izide volitev v Georgii, Michiganu, Pensilvaniji in Wisconsinu.

V vseh teh državah je na volitvah zmagal demokrat Joe Biden.

Trumpa je Vrhovno sodišče zelo razočaralo Vir:Twitter
Trumpa je Vrhovno sodišče zelo razočaralo. Vir: Twitter

Poskus razveljavitve izidov volitev je podprlo 126 republikancev v kongresu in 18 pravosodnih ministrov zveznih držav.

Pravosodni minister Teksasa Ken Paxton, ki je vložil tožbo, je trdil, da so izidi v omenjenih državah nezakoniti zaradi sprememb volilnih postopkov, ki so Američanom omogočile, da so oddali svoje glasove po pošti - v času pandemije koronavirusa.

Paxton je Vrhovno sodišče pozval, naj dovoli zakonodajnim telesom teh držav, v katerih imajo večino republikanci, naj določijo, kdo, Trump ali Biden, naj prejme njihove elektorske glasove.

Anketa Fox TV o volitvah v ZDA, 12.12.2020
Anketa Fox TV o volitvah v ZDA, 12. decembra 2020. Vir: Twitter

Sodišče je v kratkem pojasnilu nato sporočilo, da Teksas nima pravne osnove za vložitev takšne tožbe.

Trump je sporočil volivcem, da jih je 'Vrhovno sodišče res pustilo na cedilu.'

Vrhovno sodišče je ta teden z enim stavkom zavrnilo tudi ločeno pritožbo zoper Bidnovo zmago v Pensilvaniji.

Gre za serijo porazov, ki Trumpu praktično jemljejo še zadnje upanje, da bi lahko spremenil rezultate letošnjih predsedniških volitev.

Pri tem je Biden osvojil okoli sedem milijonov glasov več kot Trump in 306 elektorskih glasov, medtem ko jih je Trump 232.

Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov.

Elektorji naj bi se sestali v ponedeljek, ko bodo tudi uradno izvolili Bidna za novega predsednika ZDA.

To bo odločilen dan tudi za predsednika slovenske vlade Janeza Janšo, ki je sicer – veliko prezgodaj - za zmago že čestital Donaldu Trumpu, za Bidna pa je zapisal, da bo najbolj šibak ameriški predsednik v zgodovini.

Vrhovno sodišče ZDA VIr:Twitter
Vrhovno sodišče ZDA. Vir: Twitter

Zanimivo pa je, kako na vse skupaj gledajo – republikanci.

Vse kaže, da je Trumpu vendarle uspelo večino prepričati, da mu je bila storjena velika krivica. To pa bi lahko imelo posledice tudi v prihodnosti.

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je objavila Trumpu nekoč zelo naklonjena televizija Fox News, je 86 odstotkov republikancev prepričanih, da so bile predsedniške volitve »ukradene« in da je Donald Trump žrtev prevare.

Med Trumpovimi volivci jih je 77 odstotkov prepričanih, da je dejansko zmagal.

Kar 86 odstotkov republikancev je prepričanih, da so bile predsedniške volitve 'ukradene' in da je Donald Trump žrtev prevare.

Tako meni celo 26 odstotkov tistih volivcev, ki so glasovali za neodvisne kandidate in 10 odstotkov demokratov.

V celoti gledano je 36 odstotkov volivcev prepričanih, da so bile volitve nepoštene in ukradene, 58 odstotkov pa se s tem ne strinja.

Obenem 56 odstotkov vprašanih meni, da bo ta spor oslabil ameriško demokracijo, medtem ko jih 36 odstotkov meni nasprotno.

Ni več dvomov, Trump odhaja iz Bele hiše Vir:Twitter
Ni več dvomov, Trump odhaja iz Bele hiše. Vir: Twitter

Okoli 66 odstotkov republikancev je tudi prepričanih, da so Trumpove tožbe koristile ameriški demokraciji, nasprotno pa meni 84 odstotkov demokratov in 56 odstotkov podpornikov neodvisnih kandidatov.

To kaže, da je Trumpu, kljub porazu, uspelo zelo dobro pripraviti teren za vrnitev čez štiri leta, če se bo za to res odločil.

Pri tem bi 37 odstotkov volivcev želelo, da se Trump ponovno kandidira leta 2024.

Med njimi je 71 odstotkov Trumpovih volilcev in 74 odstotkov republikancev.

To kaže, da je Trumpu, kljub porazu, uspelo zelo dobro pripraviti teren za vrnitev čez štiri leta, če se bo za to res odločil.

Prav tako pa to pomeni za ZDA in ves svet zelo zaskrbljujoče dejstvo, da skorajda polovica Američanov še vedno naseda tudi popolnoma neresničnim trditvam odhajajočega predsednika in da vrnitev Trumpa ali pa še kakšnega bolj radikalnega demagoga za krmilo države tudi v prihodnosti sploh ni več izključena.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek