REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sodišče: Darko Muženič ostaja direktor NPU, policijski razpis pisan na kožo Janševe izbranke Petre Grah Lazar nezakonit

Sodišče: Darko Muženič ostaja direktor NPU, policijski razpis pisan na kožo Janševe izbranke Petre Grah Lazar nezakonitJanša in njegova izbranka na čelu NPU. Vir: Twitter

Predsednik slovenske vlade Janez Janša ima novo težavo: njegova izbranka za vrh slovenskega FBI - Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki bi na tem položaju lahko ustavila preiskave vseh morebitnih nečednih poslov, v katere so morda vpleteni člani vlade, ne bo mogla biti imenovana s polnim mandatom zaradi najnovejše sodbe Višjega in delovnega sodišča in nato še sodbe Delovnega in socialnega sodišča v Novi Gorici.

Ta sodba pa dokazuje še nekaj -, da policija, varuh reda, pod patronatom lažnega notranjega ministra Aleša Hojsa in v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča - ne spoštuje sodbe in serijsko krši zakone.

NPU sicer trenutno kot vršilka dolžnosti vodi Petra Grah Lazar. Janševa vlada je z njenim delom očitno več kot zadovoljna - notranji minister Aleš Hojs je Vladi predlagal, naj Lazarjevi plačo zviša za pet razredov, in jo torej uvrsti v 52. plačni razred, v katerem znaša osnovna plača 3254 evrov bruto.

To je plača, kakršno prejemajo svetovalci v kabinetu predsednika države. Izhodiščna plača kriminalista, ki je uvrščen v 26. plačni razred, znaša le 1173 evrov bruto, kar je približno znesek, kakršnega si zaslužijo policijski vajenci, kot je Lazarjeva.

Na natečaj za novega direktorja NPU pa so se po pisanju Večera prijavili trije kandidati, toda eden od prijavljenih ne izpolnjuje pogojev, tako da naj bi posebna izbirna komisija opravila razgovor z dvema.

Vendar zaradi Muženičevega spora komisija pogovorov s kandidati še ni opravila.

Grah-Lazarjeva in direktor policije Jurič Vir:NPU
Grah-Lazarjeva in direktor policije Jurič. Vir: NPU
Ta sodba pa dokazuje še nekaj -, da policija, varuh reda, pod patronatom lažnega notranjega ministra Aleša Hojsa in v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča serijsko krši zakone.

Višje delovno sodišče je namreč v drugem odločanju razsodilo točno tako, kot smo že napovedali, torej v prid s strani vlade nezakonito razrešenemu Darku Muženiču in na njegov predlog potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada.

To z drugimi besedami pomeni, da vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič ne sme izbrati novega direktorja NPU, četudi je razpis že zaključen, poročajo mediji.

Muženič je bil za direktorja NPU imenovan junija lani, v začetku maja letos pa ga je takratni v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner –, ki je nato hkrati z Alešem Hojsom skupaj odstopil (in za razliko od samooklicanega Hojsa ni raztrgal odstopne izjave) - razrešil.

Muženič se s tem ni strinjal, zoper razrešitev je vložil tožbo na upravno sodišče in z njo uspel.

Upravno sodišče v Novi Gorici je namreč odločilo, da je razrešitev nezakonita.

In če je bila nezakonita, to seveda pomeni, da je Darko Muženič še vedno - direktor NPU!

Travner se je pri razrešitvi skliceval na zakonsko podlago, po kateri naj bi imel eno leto časa, da direktorja zamenja brez razloga.

Odstopljeni Hojs. Vir: Twitter

Vendar je sodišče razsodilo, da omenjeno zakonsko določilo ne velja za direktorja NPU, in odločbo o razrešitvi odpravilo.

Notranje ministrstvo je kljub temu konec oktobra objavilo nov javni natečaj za direktorja NPU.

Muženič je zahteval njegovo zaustavitev, saj je ocenil, da je po sodbi upravnega sodišča še vedno direktor NPU.

Delovno sodišče mu v prvem odločanju ni ugodilo, saj je zavzelo stališče, da Muženič do policije nima odprte terjatve.

Vendar je višje sodišče takšno odločitev delovnega sodišča razveljavilo.

Po mnenju višjih sodnikov se potem, ko je upravo sodišče odpravilo sklep o razrešitvi, »zadeva vrne v stanje pred njeno izdajo.«

Muženič in Jurič
Muženič in Jurič. Vir: Twitter

Muženič po mnenju višjega sodišča tako ni razrešen, ampak je še vedno direktor NPU.

Temu stališču višjih sodnikov pa so nato ob ponovnem sojenju pritrdili tudi na delovnem sodišču.

 Če bi policija direktorja NPU izbrala na podlagi razpisa, ki je bil zaključen 4. novembra, bi bila po mnenju sodišča Muženičeva vrnitev na položaj šefa NPU onemogočena.

Muženičev zagovornik Uroš Leben pa je za Radio Slovenija povedal, da je Muženič v petek prejel tudi odločbo o obnovi postopka javnega natečaja iz lanskega leta in o odpravi sklepa o njegovem imenovanju.

Muženič se bo na odločbo pritožil, saj po Lebnovih besedah ni mogoče na ta način odpravljati sklepa za eno leto nazaj.

»Če bi želeli, bi ga lahko razrešili, ne morejo pa iti v obnovo postopka javnega natečaja,« je pojasnil njegov zagovornik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek