REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahrbtni koronavirus: tretjina pacientov se pritožuje zaradi »možganske megle«, izgube spomina in vrtoglavice

Zahrbtni koronavirus: tretjina pacientov se pritožuje zaradi »možganske megle«, izgube spomina in vrtoglaviceGlavobol po koronavirusu. Vir: Twitter

Hitro okrevanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa po okužbi s koronavirusom, pa tudi številne »blage« okužbe prepričujejo ljudi, da koronavirusna bolezen Covid-19 morda sploh ni tako resna bolezen, kakor se na prvi pogled zdi.

Toda resnica je drugačna.

Nek odvetnik ne more več prepoznati – svojega lastnega avta.

Koronavirus ima posledice v različnih delih človeškega telesa, obsežnost teh posledic pa znanstveniki in zdravniki ugotavljajo z veliko zakasnitvijo.

Pri tem so najmanj raziskani nevrološki simptomi. Nekateri med njimi so že dobili novo ime: »Covid-19 možganska megla«.

Manifestira se lahko na različne načine, poročila pa so zaskrbljujoča.

Neka medicinska sestra se na primer ne more več spomniti, kaj so ji rekli pacienti, potem ko je zapustila sobo; nek drug specialist vaskularne medicine je po okužbi izgubil dele spomina in se ne more spomniti niti trenutka 12-dnevnih počitnic, ki jih je imel samo nekaj tednov pred okužbo.

Nek odvetnik pa ne more več prepoznati – svojega lastnega avta.

Koronavirus - analiza
Koronavirus - analiza posledic. Vir: Twitter

»Možganska megla« ima lahko resne posledice za ljudi.

Odvetnik, ki se je pogovarjal z novinarji New York Times je priznal, da je moral vrniti posvojenega psa, saj ni bi prepričan, da lahko v svojem mentalnem stanju še skrbi zanj. In tudi sam je bil prisiljen oditi na dopust.

Avgusta letos je bilo objavljeno poročilo iz Francije, ki je pokazalo, da ima 34 odstotkov med 120 pacienti probleme zaradi »izgube spomina« in težav s koncentracijo.

Glavobol zaradi koronavirusa Vir:Pexells
Glavobol zaradi koronavirusa. Vir: Pexells

V raziskavi posledic okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 na 3930 pacientih so ugotovili, da se je tretjina ali več njih pritoževalo zaradi težav s spomini, vrtoglavico, slabo koncentracijo in zmedenostjo.

Nekateri so imeli celo težave pri izgovarjanju besed. Nek pacient iz Kalifornije je stanje opisal, da je podobno, kakor 'da bi bil pod anestezijo.'

Nekateri so imeli celo težave pri izgovarjanju besed.

Nek pacient iz Kalifornije je stanje opisal, da je podobno, kakor »da bi bil pod anestezijo.«

Ta možganska megla pri nekaterih pacientih traja še mesece. Pri tem lahko te posledice prizadenejo tako tiste z blagimi simptomi bolezni kot tiste s hudimi simptomi.

Teorij o tem, zakaj se to dogaja je več, trenutno pa ima največ pristašev tista, ki pojasnjuje, da gre za avtoimuno reakcijo, ki prizadene živčne celice.

Druga teorija pojasnjuje, da lahko do pojava pride zaradi vnetja žil, ki vodijo v možgane pacientov, skupaj s pomanjkanjem kisika.

Tudi zato je pomembno, da se predvsem ne okužimo, kajti tudi »lažja« oblika bolezni morda skriva presenečenja, ki bi nam lahko škodila pozneje.

Nič kaj lagodno pa tudi ni spoznanje, da bi lahko te simptome in posledice morda imel tudi aktualni ameriški predsednik, upravitelj kovčka z jedrskimi šiframi, ki je pravkar prebolel okužbo s Covidom-19 ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek