REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus: število okuženih galopira, vlada pa kontemplira

Koronavirus: število okuženih galopira, vlada pa kontempliraVladni govorec predlaga razmišljanje. Vir: Twitter

Slovenska vlada ima resen problem.

Problem s pravim vrstnim redom ukrepov, ki ga ni uspela rešiti že od kar je – z maskami na obrazu – Janševa vlada organizirala svojo prvo, nočno sejo.

Vemo, kaj je sledilo.

Prva seja Janševe vlade - z maskami. Vir: UKOM
Prva seja Janševe vlade - z maskami. Vir: UKOM

Popolna polomija v boju s koronavirusom, namesto uspeha pa še nekaj izgubljenih mesecev, v katerih se je na veliko trgovalo, rušilo ministrstva in nadzorne institucije, menjavalo uradnike, pripravljal napad na medije, izvajala čistka znotraj policije in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in podobno.

Vse kar slišimo je le, da smo za ustavitev koronaviriusa odgovorni 'vsi'.

Slovenija tako niti oktobra še vedno nima posebnh »Covid« bolnišnic, ne dovolj testov, ne dovolj repiratorjev in ne posebnih ustanov za okužene starejše občane.

Vse kar slišimo je le, da smo za ustavitev koronaviriusa odgovorni »vsi«.

Privrženci desnice, celo nekdanji visoki uradnik na ministrstvu za delo, pa dokaj hitro najdejo tudi dežurnega krivca - na primer čefurja, kot se je izrazil Marko Štrovs, nekdanji državni sekretar v ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Štrovsov zapis pa je vsekakor obsojanja vreden, na kar je opozorila tudu Temida.

Iz dneva v dan se ponavljajo moraliziranja »vladnega Covid-govorca«, tistega kar država potrebuje – bolnišnice, teste, zdravnike in sestre, opremo, znanje – pa še vedno ni.

Gneča ob parznikih na Kitajskem Vir:SCMP
Gneča ob praznikih na Kitajskem. Vir: SCMP

Številke okuženih pa gredo medtem navzgor. V Sloveniji in tudi v ZDA ter Evropi.

Na Kitajskem so medtem od prvega oktobra naprej uživali v državnem prazniku in svojih osemdnevnih počitnicah, večinoma brez mask, ki marsikje na Kitajskem več niso obvezne.

Na poti je bilo – brez težav, kljub velikim gnečam – te dni kar 600 milijonov ljudi. Na novo odkritih primerov ni.

Iz dneva v dan se ponavljajo moraliziranja »vladnega Covid-govorca«, tistega kar država potrebuje – bolnišnice, teste, zdravnike in sestre, opremo, znanje – pa še vedno ni. 

V Sloveniji je drugače.

Včeraj je bilo potrjenih 411 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov  pa je 13,9-odstoten.

S tem je bil delež pozitivnih testov najvišji doslej.

Po podatkih vlade se v bolnišnicah zdravi 158 oseb, od tega 27 na intenzivni negi, osem oseb so odpustili.

Število bolnikov s Covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je prvič preseglo številko 150. Za novim koronavirusom v zadnjem dnevu ni umrl nihče, je na Twitterju objavila vlada.

Vladni govorec je ob tem priporočil, da nedelja postane »dan za razmislek.«

In kot vse kaže, tudi vlada zgolj razmišlja in »kontemplira.«

»Novo obolelih je več kot 400. Vse več nas osebno pozna ljudi, ki so zboleli. Nedelja, dan za razmislek, za spoznanja, za solidarnost, za dosledno spoštovanje omejitev in priporočil NIJZ. Pazimo nase in svoje bližnje, na vse, mnogi so v stiski, pokličite jih,« je vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin še pred uradno objavo rezultatov za soboto objavil na Twitterju.

V petek so v Sloveniji sicer opravili rekordnih 4362 testov na novi koronavirus in potrdili 380 okužb, v bolnišnicah pa so zdravili 147 bolnikov s Covidom-19, 21 na intenzivni negi, dva sta umrla.

Po podatkih sledilnika za Covid-19 je aktivnih primerov okužb trenutno 3314. V 14-dnevnem obdobju pa je okuženih 159 na 100.000 prebivalcev.

Za Slovenijo velja, da bo epidemijo razglasila, ko bo število aktivno okuženih na sto tisoč prebivalcev preseglo 140, ko bo v bolnišnicah več kot 250 in/ali ko bo na intenzivni negi več kot 50 bolnikov s Covidom-19. 

Ko bo razglašena epidemija, se bodo zaprli trgovski centri in kulturne ustanove, dijaki in študenti se bodo šolali od doma.

Prepovedani bodo verski obredi in poroke z gosti.

Čeprav smo presegli številko 140, nismo dosegli ostalih dveh pogojev - število hospitaliziranih in število bolnikov na intenzivni.

Če bodo številke presegle 170/300/500 bodo doma ostali tudi osnovnošolci, zaprli se bodo frizerski in kozmetični saloni, hoteli, in vsi športni objekti za amaterje, prepovedane bodo javne prireditve, uvedla se bo splošna omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro zjutraj.

Nove okužbe so potrdili v 105 občinah, največ, 70, v Ljubljani.

Sledijo Škofja Loka z 21 novimi okužbami, Kranj z 19 ter Grosuplje in Sevnica s po enajstimi.

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 508 novih okužb z novim koronavirusom, opravili so 4989 testov. S tem so že drugič ta teden v 24 urah potrdili več kot 500 novih okužb.

Podobno je drugje po Evropi.

V Franciji so po zadnjih zbranih podatkih v zadnjih 24-urah zabeležili kar 26.896 novih primerov, v Veliki Britaniji 15.166, na Nizozemskem 6.499.

V Italiji beležijo 5.718 novih primerov, več kot pet tisoč novih primerov so zabeležili tudi v Belgiji in na Poljskem.

Na Madžarskem so pred dnevom zabeležili kar 1.374 nove primere, številka umrlih s Covidom se je povzpela na 933.

V Sloveniji je celo že pred omejevanjem ukrepov vse več lokalov, ki zapirajo svoja vrata.

V gostinskih lokalih lahko po novem strežejo hrano in pijačo le gostom, ki sedijo za mizo, razredčiti so morali tudi mize.

Ob tem tega, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, gostinci ne morejo preverjati.

Tudi če za omizjem vsi pokažejo osebno izkaznico, to še ne pomeni, da živijo v istem gospodinjstvu.

To odgovornost zato gostinci prelagajo na goste.

Protest gostincev na Škotskem
Protest gostincev na Škotskem. Vir: Twitter

Zaradi obveznih mask in upada prometa imajo številni lokali najmanj 30-40 odstotkov manj prometa.

Vendar je podobno tudi drugje – v Glasgowu in drugih mestih na Škotskem so bile včeraj demonstracije, kjer so lastniki barov pred lokalni parlament v Edinbourghu nametali »višek ledu«, ki se jim je nabral v gostilnah in pubih.

Delite članek