REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj ne čutijo ničesar? Znanstveniki odkrili najbolj nenavaden simptom okužbe s koronavirusom

Zakaj ne čutijo ničesar? Znanstveniki odkrili najbolj nenavaden simptom okužbe s koronavirusomTestiranja na koronavirus bodo nujna. Vir: Twitter

Okužbo s koronavirusom je mogoče včasih tudi brez testov zaznati na podlagi različnih simptomov. Nekateri med njimi so precej nenavadni, kot na primer začasna izguba vonja.

Toda sedaj so znanstveniki odkrili še eno nenavadno posledico okužbe s SARS-CoV-2.

Nova študija Univerze v Arizoni je ugotovila, da okužba s koronavirusom deluje tudi na - olajševanje bolečin.

To bi lahko pojasnilo, zakaj se toliko okuženih ne zaveda svoje infekcije.

To bi lahko pojasnilo, zakaj se toliko okuženih ne zaveda svoje infekcije.

»To lahko dobro pojasnjuje, kaj je bil razlog hitre razširitve Covida-19 v zgodnjih fazah, saj so ljudje hodili naokoli in niso vedeli, da je z njimi karkoli narobe, saj je bil njihov občutek za bolečino pridušen,« pojasnjuje dr. Rajesh Khanna, profesor na kolidžu medicine, kjer so izvedli raziskavo.

»Tako imate virus, vendar se ne počutite slabo, kajti vaše bolečine so izginile. Če lahko dokažemo, da je ublažitev bolečin to, kar omogoča Covidu-19, da se širi še naprej, potem bo to izjemno pomembno,« ocenjuje eden od avtorjev študije.

Koronavirus - cepivo iz Oxforda
Koronavirus - cepivo iz Oxforda. Vir: Twitter

In ne samo to – na ta način bi preučevanje Covida-19 končno lahko privedlo celo do nečesa pozitivnega za človeštvo – iznajdbe sredstev, s katerimi bi lahko ublažili bolečine brez uporabe kemičnih substanc.

Protein v obliki igle je popolnoma spremenil signale VEGF-A. Ni bilo pomembno, ali smo uporabili velike doze igel ali zelo majhne doze – to je popolnoma izničilo občutek bolečine.

Na nek način bi lahko dobili »koronavirus tablete«, ki bi nam v prihodnosti ublažila bolečine, s tem pa bi nam to lahko pomagalo tudi pri boju proti različnim odvisnostim.

In kako so prišli do odkritja?

Preprosto, znano je, da virus SARS-CoV-2 okuži človeške celice večinoma tako, da se priključi na »igle«  receptorjev ACE2 v človeški celici.

Toda dve študiji sta dokazali, da za priključitev na človeške celice uporablja tudi še en receptor, imenovan neuropilin-1.

»To nam je vzbudilo pozornost, kajti v zadnjih 15 letih je moj laboratorij preučeval kompleks proteinov in poti, ki so povezane z upravljanjem bolečin, ki so povezane z neuropilinom. Zato smo ugotovili, da bi to lahko pomenilo, da je protein v obliki 'igle' morda vpleten v nekakšno procesuiranje bolečine,« pojasnjuje dr. Rajesh Khanna.

Raziskava v laboratoriju
Raziskava v laboratoriju. Vir: Twitter

Običajno se protein z imenom VEGF-A poveže z neuropilinom in s tem sproži občutke bolečine. To je samo ena od poti, po kateri človek čuti bolečino.

Raziskovalci pa so opazili, da se SARS-CoV-2 poveže z receptorji neuropilina ne enak način, kot VEGF-A. To je vodilo do hipoteze, da bolezen Covid-19 morda vodi do odsotnosti bolečnin zaradi blokade proteina VEGF-A, ki povzroča bolečino. Teorijo so nato preizkusili na podganah.

Če imate povišano temperaturo ali kakšen drug simptom okužbe s koronavirusom, hkrati pa ne čutite prav nobene bolečine, to še samo po sebi ne pomeni, da je z vami vse v redu. Morda vam je namreč koronavirus zgolj blokiral občutek bolečine …

»Protein v obliki igle je popolnoma spremenil signale VEGF-A. Ni bilo pomembno, ali smo uporabili velike doze igel ali zelo majhne doze – to je popolnoma izničilo občutek bolečine,« pojasnjuje dr. Khanna.

Prav zato sedaj poskušajo izdelati majhne molekule, ki bi na podoben način nevtralizirale neuropilin.

Kajti svet poleg pandemije pesti tudi odvisnost od mamil in »opoidna pandemija«, kjer bi bila blokada občutkov bolečine pri odvajanju od mamil lahko izjemno pomembna.

In tako bi pandemija koronovirusa morda lahko privedla do nečesa pozitivnega za človeštvo.

Celotno študijo si lahko sicer preberete tukaj.

To pomeni, da morate biti še bolj pozorni na svoje telo.

Po drugi strani pa to pomeni, da morate biti še bolj pozorni na svoje telo.

Če imate povišano temperaturo ali kakšen drug simptom okužbe s koronavirusom, hkrati pa ne čutite prav nobene bolečine, to še samo po sebi ne pomeni, da je z vami vse v redu.

Morda vam je namreč koronavirus zgolj blokiral občutek bolečine …

Delite članek