REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vas lahko tudi očala zaščitijo pred koronavirusom? Nova raziskava prinaša zanimive ugotovitve

Vas lahko tudi očala zaščitijo pred koronavirusom? Nova raziskava prinaša zanimive ugotovitveDekle z očali, zaščitena pred covid-19? Vir: Reshot

Da lahko koronavirus v človeško telo vstopi ne samo skozi dihala, pač pa tudi skozi sluznico v očeh je sicer znano že odkar se je virus, ki prenaša smrtonosni covid-19 pojavil.

Na Kitajskem pa so se ob tem vprašali še nekaj drugega – ali so namreč tisti, ki nosijo očala, s tem nekoliko bolje zavarovani pred tem virusom ali ne?

Njihova ne ravno obsežna študija je pokazala, da je le 16 oseb med 276 pacienti s covidom-19, ki so jih proučili oziroma le 5,8 odstotkov okuženih nosilo očala več kot osem ur dnevno.

Študijo so objavili v časniku JAMA Ophthalmology.

Ko so ugotovili, da je bila večina teh pacientov kratkovidna so nato primerjali podatke o številu kratkovidnih v populaciji v pokrajini Hubei.

Kitajska, očala

Ugotovili so, da je kratkovidnih v pokrajini v resnici petkrat več (31,5) odstotkov kar pomeni, da je bilo okuženih s covid-19, ki sicer morajo nositi očala kar petkrat manj, kot bi lahko pričakovali glede na njihovo zastopanost v populaciji.

Gre za 'fascinanten podatek', čeprav bi bilo za bolj gotove podatke potrebno te primere preveriti še s študijami, ki bi zajele veliko večje število primerov.

Gre za »fascinanten podatek«, čeprav bi bilo za bolj gotove podatke potrebno te primere preveriti še s študijami, ki bi zajele veliko večje število primerov.

Zaščita oči je sicer prav tako pomemben del zaščite pred nevarnim koronavirusom, predvsem za zdravstvene delavce, ki so neprestano v stiku z okuženimi.

Že zgodaj ob razširjanju okužb so namreč zdravniki ugotovili, da jih zgolj maske ne ščitijo dovolj saj so zboleli tudi nekateri zdravniki, ki so nosili maske, niso pa imeli zaščite za oči.

Bakterije in virusi imajo namreč težave pri vstopu v naše telo skozi kožo, ki nam daje precej dobro zaščito.

Povsem drugače pa je v primeru »membran« v našem prebavnem traktu, dihalih ali v primeru oči, ki morajo sprejemati kisik, hrano in tudi svetlobo.

Virusi pa so se prilagodili prav temu, da vstopajo skozi te naše »šibke točke.«

Koronavirus se lahko prenaša tudi v dvigalu

Že februarja so znanstveniki ugotavljali, da lahko virusi vstopajo v telo tudi preko receptorjev ACE-2, ki so prisotni tudi v naših očeh.

Že februarja so znanstveniki ugotavljali, da lahko virusi vstopajo v telo tudi preko receptorjev ACE-2, ki so prisotni tudi v naših očeh.

Pri tem pa si viruse največkrat v telo prenesemo tudi sami – z umazanimi rokami, s katerimi se dotikamo sluznice nosu, oči ali ust.

Očala lahko ob tem tudi nekoliko zmanjšajo ali preprečijo naše dotikanje oči, kar je verjetno prav tako eden od faktorjev, zaradi katerih je nošenje očal obratno sorazmerno povezano s številom okužb.

Prav zato pa je prva zaščita poleg maske še vedno - redno pranje rok.

In to najmanj 20 sekund ter obvezno z milom.

Ali lahko in v katerih primerih lahko v boju proti koronavirusu pomagajo tudi očala, bodo morda bolj natančno pokazale naslednje študije.

Vsekakor pa je dobro vedeti, da dodatna zaščita oči pred virusi - očitno ne škodi.

Delite članek