REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vse pod kontrolo: Janša na vrh NPU-ja spravil izbranko stranke SDS, da bi zaščitil sebe in svoje pristaše

Vse pod kontrolo: Janša na vrh NPU-ja spravil izbranko stranke SDS, da bi zaščitil sebe in svoje pristašeJanša in njegova izbranka na čelu NPU. Vir: Twitter

Predsednik slovenske vlade si lahko oddahne  - tudi na vrh Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je končno uspel postaviti svojo pravo izbranko.

Brez potrebnih izkušenj, vendar zmeraj pripravljeno, da se nauči kaj novega.

To mu je omogočil odstop Uroša Lepoše, dosedanjega vršilca direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je v predlogu za svojo razrešitev pretekli teden kot razlog navedel razloge osebne narave.

Gre za izbranko SDS, ki je bila po prvotnem načrtu že pred Lepošo predvidena celo za direktorico NPU, vendar pa za ta položaj ni izpolnjevala pogojev. Na policiji je bila namreč zaposlena le tri leta.

Na ta položaj je sedaj imenovana Petra Grah Lazar, ki bo delo opravljala kot v. d. direktorice. Oba sta že opravila primopredajo poslov.

Lepoša je bil na mesto v. d. direktorja NPU-ja imenovan 29. julija, potem ko v. d. generalnega direktorja policije Jurič za vodenje ni izbral nobenega od dveh kandidatov, prijavljenih na razpis za direktorja NPU-ja.

Lepoša je na položaju zamenjal dotedanjega v. d. direktorja NPU-ja Igorja Lambergerja, ki je 6. maja nasledil dotedanjega direktorja Darka Muženiča, ki ga je razrešil zdaj že nekdanji generalni direktor policije Anton Travner.

Muženič razrešitev s tožbo izpodbija na sodišču.

Lepoša naj bi obupal zaradi nemogočih razmer za delo, saj da ne more normalno delati v okoliščinah, kjer naj bi bilo vse podrejeno politiki.

Petra Grah Lazar je bila od konca leta 2010 do leta 2014 na NPU-ju zaposlena kot preiskovalka, nato je pet let delala na DUTB, nazadnje pa je bila zaposlena pri svetovalni družbi Deloitte, kjer je delala v forenziki na področju gospodarskega in finančnega kriminala.

Vrh policije naj bi Lepošo silil, da naj za svojo pomočnico imenuje Petro Grah Lazar.

Janša ima rad višjo plačp
Vir: Twitter

Gre za izbranko SDS, ki je bila po prvotnem načrtu že pred Lepošo predvidena celo za direktorico NPU, vendar pa za ta položaj ni izpolnjevala pogojev. Na policiji je bila namreč zaposlena le tri leta.

Ob tem po navedbah portala necenzurirano.si ni samostojno vodila nobenega od primerov, ampak je imela različne vloge v skupinah preiskovalcev in forenzikov.

Nato je odšla v službo na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko.

Težava je seveda v tem, da bi NPU moral preiskovati tudi številne nepravilnosti, za katere je utemeljeno osumljena sedanja vlada, skupaj z nekaterimi ključnimi ministri.

V času, ko je še delala na NPU, je bila v stikih z Rokom Snežičem, ki je Janšev svetovalec za področje davkov.

Težava je seveda v tem, da bi NPU moral preiskovati tudi številne nepravilnosti, za katere je utemeljeno osumljena sedanja vlada, skupaj z nekaterimi ključnimi ministri.

Vendar pa je s skoraj popolnim nadzorom policije in slovenskega »FBI« s strani stranki SDS naklonjenih izbrancev težko pričakovati, da bodo te institucije res opravile svojo nalogo.

Spomladi so sicer v NPU izvedli preiskavo spornih poslov z zaščitno opremo in pridržali tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, nato pa je sledil tako imenovani »odstop« notranjega ministra zaradi teh preiskav.

Aleš Hojs je nato na neustaven način ostal na svojem položaju, vrh NPU-ja in policije pa je pretresla serija zamenjav in odstopov, kar za preiskave seveda nikakor ni dobro.

Je pa dobro za kriminalce.

In očitno tudi za vlado. Čeprav v urejenih državah ti dve skupini praviloma nimata istih interesov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek