REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nič jih ni izučilo: v Beli hiši brez mask, predsednik postal »super prenašalec«, odkrivajo vedno nove okužene

Nič jih ni izučilo: v Beli hiši brez mask, predsednik postal »super prenašalec«, odkrivajo vedno nove okuženeTrump se je v Beli hiši norčeval iz nošenja mask. Vir: Twitter

Pandemija koronavirusne bolezni Covid-19 je očitno dosegla tudi najbolj varovano hišo na svetu – Belo hišo.

In to, glede na odnos ameriškega predsednika in vrste politikov v tej državi do koronavirusa in širjenja Covida-19 ni niti nepričakovano.

V Beli hiši, kongresu, senatu in med osebjem teh ustanov neprestano odkrivajo nove in nove okužene.

Pozitivni in negativni stiki predsednika ZDA

Vse celo kaže, da je bil sam predsednik Donald Trump zaradi številnih svojih stikov »super prenašalec« bolezni vsaj nekaj dni, predno so se pojavili simptomi okužbe.

Sedaj mrzlično iščejo vse, ki so bili v stiku z njim ali drugimi okuženimi.

Pri tem je aktualni predsednik ZDA v zadnjih dnevih potoval po vsej državi in se srečal z množico ljudi.

Potovanja predsednika ZDA
Potovanja predsednika ZDA. Vir: Twitter

Zemljevid potovanj Donalda Trumpa samo v zadnjih dnevih kaže, kako težko nalogo imajo sedaj epidemiologi, ki iščejo njegove stike.

Donaldu in Melanii Trump sta želje po hitrem okrevnju izrekla tako Trumpov predhodnik v Ovalni pisarni Barack Obama kot Trumpov tekmec na predsedniških volitvah 3. novembra demokrat Joe Biden.

Biden je isti hip, ko se je izvedelo, da je Trump okužen s Covid-19 prenehal s kampanjo v kateri je dotlej opozarjal na nevarnost Trumpove brezbrižnosti glede pandemije, ki je samo v Združenih državah Amerike odnesla 200.000 življenj.

Na družbenih omrežjih pa se medtem vrstijo pozivi, da naj se komentatorji brzdajo in namesto veselja pokažejo sočutje ob novici, da se je s Covidom-19 naposled okužil tudi sam Donald Trump, ter da pred pandemijo, ki jo je ves čas podcenjeval in se iz koronavirusne bolezni norčeval, ni uspel zaščititi ne sebe in ne lastno ženo Melanio, kaj šele Američane.

Toda potem so se spomnili, kako se je sam Trump obnašal ob novici, da je njegova nekdanja tekmica za predsedniški stolček, Hillary Clinton zbolela za plučnico.

In kaj se trenutno dogaja v Beli hiši?

Poročilo novinarja, ki piše za Atlantic iz prve roke kaže, da pravzaprav – nič posebnega.

V Beli hiši so to jutro višji svetovalci v zahodnem krilu hodili naokoli brez mask. Z novinarji so se pogovarjali brez mask.

»V Beli hiši so to jutro višji svetovalci v zahodnem krilu hodili naokoli brez mask. Z novinarji so se pogovarjali brez mask. Zasebno so se pogovarjali eden z drugim in niso nosili mask. Ko sem avgusta aobiskal Belo hišo nihče ni preveril, ali imam temperaturo in ali poskušam prikriti kašelj, ko sem šel skozi varnostni pregled. Ritual je bil isti danes: prikazal sem se tam ure zatem, ko smo izvedeli, da je bil Donald Trump pozitiven na koronavirus pa vendar me nihče ni vprašal po zdravju. Namesto tega so me preprosto pregledali in preverili, da ne nosim orožja in me pustili not. Dvakrat v zadnjih mesecih sem pisal o nevarnih pogojih v okolici predsednika – o pomanjkanju testiranja novinarjev, ki so leteli z njim na letalu Air Force One, o težavnih delovnih pogojih v sami zgradbi. Trumpova bolezen se zdi kot rezultat flagrantnih kršitev napotkov glede javnega zdravja s strani same administracije. In kljub temu ni znakov, da se karkoli popravlja. Tudi praksa danes se zdi enako ohlapna… Zdi se, da se uradniki niso naučili prav veliko iz te nočne more,« je sklenil novinar Peter Nicholas.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da, kljub dejstvu, da je bil tudi Donald Trump pozitiven na Covid-19, ne bodo zahtevali od osebja, da si mora nadeti zaščitno sredstvo čez obraz.

Melania, Donald in zlati dež
Zakonca: Melania in Donald. Vir: Twitter

V Beli hiši namreč razumejo nošenje obraznih mask, kot osebno odločitev vsakega posameznika.

Scott Dworkin je nato opozoril, da oni zavračajo celo, da bi se poskusili zaščititi, kar pomeni, da »zagotovo ne morejo zaščititi niti nobenega drugega,« zato je nujno, da volivci v ZDA izberejo nove vodilne na čelu države.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek