REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po Šterovem, zdaj še Krekov standard: »Če veste, da se nekaj dogaja protizakonito, vi tega ne smete snemati!«

Po Šterovem, zdaj še Krekov standard: »Če veste, da se nekaj dogaja protizakonito, vi tega ne smete snemati!«Tarča: Erika Žnidaršič in Milan Krek. Vir: Screenshot RTV SLO, Twitter

Andrej Šter, državni sekretar, malteški vitez in vodja konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve, je spomladi požel navdušenje, ko je trmastemu Slovencu, ki je sredi pandemije smrtonosne koronavirusne bolezni covid-19 obtičal na Mavricijusu in MZZ prosil za nasvet in pomoč, zabrusil: »Pejd u k*rac.«

Šter: »Pejd u k*rac.«

In nato odložil slušalko.

Tedaj je večina medijev to potezo visokega državnega uslužbenca v času njegovega delovnika, ki plačo prejema iz državnega proračuna, torej najbrž na račun prispevkov tudi omenjenega »težaka z Mavricijusa«, pospremila z odobravanjem in naslovi, kot je »Šteru ploska vsa Slovenija: Težaka poslal tja, kamor sodi«.

Šter, ki je kariero zgradil na državnih jaslih, je namreč v nekem intervjuju javno razkril to »prigodo«, ki se ni dobro končala za davkoplačevalca in sodržavljana v stiski.

Tako je nekoč zavržna psovka »pejd v k*rac« dobila nov pomen à la Šter in v posledici tudi državljansko pravico v vsakdanjem življenju.

To je postal nov standard v medsebojni komunikaciji, ko na primer oseba A meni, da ji oseba B teži.

Če lahko Šter, potem lahko tudi drugi, mar ne?

Ne nazadnje zdaj lahko vsi – zakaj pa ne, če lahko Šter, potem lahko tudi drugi, mar ne? – v naporni komunikaciji s togimi ali pa nerazumevajočimi uslužbenci raznih državnih organov, pa tudi sicer posežemo po Šterovem načinu reševanja travmatične situacije ali konflikta.

V primeru, da pa bi se nekdo čutil užaljenega, je potrebno samo spomniti, da ste povzeli Štera.

Minilo je komaj pol leta, odkar smo se nekako navadili na Šterov standard, a na obzorju je že še ena novota, ki je zrasla na zelniku še enega od Janševih oblastnikov.

Krek: »Ne moreš snemati nekaj, kar ni zakonito!«

Tokrat gre za Milana Kreka, ki je vodenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prevzel konec aprila letos.

Krek je bil gost četrtkove oddaje Tarča, v kateri je bilo govora tudi o pripetljaju na gala zabavi slovenskega Olimpijskega komiteja, kjer so kamere ulovile cvetober domačih politikov in drugih veljakov, podjetnežev, športnikov, ki so se trli drug ob drugem v dvorani, neupoštevajoč pravila socialne distance in - na čelu s šolsko ministrico – niso nosili niti zaščitnih mask.

Ministrica Kustec in maske
Ministrica Kustec - maske so padle. Vir: Twitter

Zanimivo je, da je Krek vzel v bran tako šolsko ministrico Simono Kustec kot druge »prestopnike«, in to z dokaj nenavadno in nepričakovano argumentacijo: »Ne moreš snemati nekaj, kar ni zakonito!«

Z drugimi besedami, oblastniki so kršili lastne predpise in zakonodajo, ampak televizijske kamere tega – tako Krek! - ne bi smele posneti, televizije pa ne predvajati, temveč bi nezakonito početje ministrov in drugih vladnih uslužbencev morale skriti pred očmi javnosti.

V resnici je Krekova zahteva seveda skregana s temelji novinarskega poklica, svobodo medijev, tudi s slovensko ustavo in evropsko zakonodajo, po kateri so novinarji seveda dolžni in še posebej zavezani k temu, da kritično poročajo tudi o vseh nezakonitostih, ne pa da jih skrivajo pred javnostjo -, kot je to zahteval glavni za nacionalno zdravje v Sloveniji.

Pri tem imajo novinarji in mediji celo pravico, da objavljajo celo najbolj varovane državne skrivnosti - kadar razkrivajo nezakonitosti in kadar je to v interesu javnosti. Ampak Milan Krek o vsem tem očitno - nima pojma.

Pri tem imajo novinarji in mediji celo pravico, da objavljajo celo najbolj varovane državne skrivnosti - kadar razkrivajo nezakonitosti in kadar je to v interesu javnosti.

Da je početje, ki mu srčno nasprotuje Krek zakonito, potrjuje tudi dolga vrsta sodb slovenskih, tujih in Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP).

Ampak Milan Krek o vsem tem očitno - nima pojma.

Jasno, kajti politika te vlade vse bolj postaja - politika prikrivanja nečednosti v lastnih vrstah, ki se samo redijo.

Vmes je nova normalnost v obliki Krekovega standarda že postala navdih, kako se v prihodnje pogovarjati na primer s policisti, inšpektorji in drugimi državnimi uslužbenci, ki skrbijo za javni red in mir ter zakonitost.

Preprosto se je treba sklicevati na Krekove besede, da, »če vidite ali veste, da se dogaja nekaj nezakonitega, vi tega ne smete snemati.«

Kmalu se je izkazalo, da direktor NIJZ ni osamljen, morda pa niti osebno odgovoren za ta spodrsljaj, nesprejemljiv v vsaki moderni demokraciji.

Je Janša z retvitanjem nehote razkril, da domislica »Ne moreš snemati nekaj, kar ni zakonito!«, ni zrasla na Krekovem zelniku, ampak pod taktirko predsednika vlade in šefa SDS? Vir: Twitter

Na družbenih omrežjih se je namreč oglasil tudi premier Janez Janša, ki se je ozrl na sporno izjavo Milana Kreka.

S posredovanjem trditve, da je »po Alešu Hojsu za hladno prho Žnidaršičeve v Tarči poskrbel tudi direktor NIJZ Milan Krek!«, je Janša v resnici nehote razkril, da ta domislica ni zrasla na Krekovem zelniku, ampak pod taktirko predsednika vlade in šefa SDS.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek