REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Marjetica, pod vtisom oddaje Tarča: »O, jebemti, kera mafijska vukojebina smo mi«

Marjetica, pod vtisom oddaje Tarča: »O, jebemti, kera mafijska vukojebina smo mi«Borut Jamnik, NKBM, Apollo

V oddaji Tarča na RTV Slovenija so razkrili še eno področje, na katerem sta se v Sloveniji v zadnjem času razbohotila kriminal in korupcija.

Poročali so namreč o številnih primerih, v katerem nekateri vplivni »banksterji« za visoke podkupnine odpisujejo milijonske dolgove zadolženim podjetjem v težavah.

Še huje, tisti, ki so to dogajanje razkrili, kot na primer Veselin Djurović, direktor podjetja Agroruše iz Maribora, pa so deležni nekorektnega ravnanja s strani bank in celo perfidnih groženj, ne da bi policija po skoraj letu in pol odkrila, kdo sploh stoji za njimi.

Marjetica se je med prvimi odzvala na četrtkovo oddajo Tarča, v kateri so razkrili razsežnosti zlorab v nekaterih privatnih bankah, predvsem Kreditni banki Maribor.

Rafael Ziherl jo je poskusil črnogledo 'potolažiti': »Saj se sploh ne sekirajo ti modeli, ker vedo, da bodo en PR manifest napisali in bo vse tiho bilo. Bolj je na mestu vprašanje, kdo je dovolil skladu Apollo dostop do trga. No, saj odgovor itak vemo. DUTB in spet se nič ne bo zgodilo ...«

Tudi Blaž je mnenja, da so lastniki (država) »odgovorni v prvi vrsti. Seveda pa tudi regulator - Banka Slovenije, policija in politika, ki je prodala banko skladu z neznanimi lastniki

Nedovoljene nagrade (lepša beseda za podkupnino) v zameno za odobritev nadaljnjega financiranja ali odpis nagrmadenih dolgov iz naslova prejšnjih bančnih posojil, pa se delijo kar v bančnih ali notarskih pisarnah, kjer tistim poslovnežem, ki se znajdejo v težavah, zaupniki bank »svetujejo« koliko moraš plačati njim in drugim posrednikom, da bi bili uspešni pri zahtevi za odobritev kredita ali odpis dela dolgov.

Takšne provizije za uspešno sklenjen posel reševanja podjetij in podjetnikov, ki so pred stečajem, pa se plačujejo – »na roke«.«

To dogajanje so dokazali tudi posnetki zasebnega detektiva, ki ga je najel Djurović, da bi dokazal korupcijo.

Posnetek zasebnega detektiva, ki ga je najel Djurović, da bi dokazal korupcijo. Vir: Screenshot RTV SLO

Oglasil se je tudi nekdanji politik Marjan Podobnik, prepričan, da je še upanje za Slovenijo: »Glejte Tarčo z Eriko Žnidaršič in njeno ekipo, ki razkrinkavajo bančni kriminal s podkupninami za odpise dolgov, grožnjami ... Grozljivka! Čestitke Eriki in ekipi, g. Radu Pezdirju, Veselinu Đuroviću ... Še je upanje za Slovenijo.«

Prvi med obdolženci v tej grozljivki, kot jo je poimenoval Podobnik, pa je Matjaž Majcan, nekdanji vodja mariborske podružnice Hranilnice Lon.

Je najpomembnejša oseba iz zgodbe o bančni kriminalni mreži, ki jo je razkril podjetnik Veselin Djurović iz podjetja Agroruše iz Ruš pri Mariboru. Le-ta se namreč ni pustil izsiljevati, pač pa je s pomočjo zasebnega detektiva posnel koruptivno ravnanje.

Dokaze je najprej predal vodilnim v NKBM, kjer ni bilo nobenega odziva, nato pa še policiji. Nato pa se je sam znašel pod točo groženj neznancev.

Delite članek