REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Janja Sluga, SMC je zagotovila, da z Janševo SDS ne bo šla v koalicijo. Reči, da volivci to podpiramo, je pljunek v naš obraz«

»Janja Sluga, SMC je zagotovila, da z Janševo SDS ne bo šla v koalicijo. Reči, da volivci to podpiramo, je pljunek v naš obraz«Podpora stranki SMC je bistveno nižja od odstotka alkohola v pivu in enaka statistični napaki. Vir: Twitter

Odločitev vodstva Stranke modernega centra, da prek uradnega Twitter računa stranke deli izjave Janje Sluga, vodje poslanske skupine SMC, se je izkazala za zelo slabo politično in nepremišljeno taktično potezo.

Sluga je namreč v oddaji Politično na RTV SLO v nedeljo zvečer zagovarjala SMC, ki je prispevala k neuspehu interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa.

Politično: Sluga in Golubovič. Vir: Posnetek zaslona RTV SLO

Sluga se je sicer v duelu z Branetom Golubovičem, vodjo poslanske skupine LMŠ na vse kriplje trudila upravičiti zaupanje strankarskega šefa Zdravka Počivalška in opravičiti poslanske kolege iz SMC-ja, ki so skupaj z njo v državnem zboru v petek pomagali ubraniti položaj sicer odstopljenega notranjega ministra Aleša Hojsa.

SMC je po oddaji delila preko družbenih omrežij nekoliko nespametno trditev Sluge, da legitimnost Janševi vladi niso dale stranke, ki sestavljajo to koalicijo, ampak 416.591 volivk in volivcev, ki so glasovali za stranke, ki sestavljajo koalicijo.

Joc Pečečnik (skrajno levo) in minister Zdravko Počivalšek (prvi z desne) ob zaščitni opremi, ukradeni v Kitajski. Vir: Twitter
Afera maske: Joc Pečečnik (skrajno levo) in minister Zdravko Počivalšek (prvi z desne) ob zaščitni opremi, ukradeni na Kitajskem. Vir: Twitter

Nato se je na Twitter račun stranke SMC in Slugo vsul plaz komentarjev razkačenih nekdanjih volivk in volivcev nad hlapčevstvom koalicijskih strank, predvsem SMC in DeSUS, ki so volivcem pred volitvami obljubile, da ne bodo šle v koalicijo s SDS Janeza Janše.

Lenči je povzela stališče tistih, ki si do konca življenja ne bodo oprostili, da so jim nasedli.

Marsikomu so izjave Sluge izzvale slabost v želodcu.

Tudi Heleni.

»Tole je višek nesramnosti do ljudi,« je sklenila Helena, prepričana, da je SMC naredila škodo vsem strankam, ker je zaupanje v predstavnike ljudstva dejansko na psu.

»Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije. To podpišem, potem pa: prestopim k opciji, proti kateri sem bil izvoljen, pomagam narediti 4,2 miljarde minusa, delujem proti blaginji ... KDO JE TO?«

Pomenljivo vprašanje Bojana Žvižeja pa seveda ni bilo naslovljeno na SMC ali Slugo, temveč na razočarane volivce, ki so svoj glas dali stranki, ki je pogazila predvolilne zaveze.

Razočaranju Cirila Brajerja se je pridružil Kajman Očalar, ki je Slugi brez obotavljanja oponesel, da je izkoristila gostovanje na javni televiziji, da brez trohice slabe vesti zavaja, oziroma, kot je sam napisal - laže.

Nekateri so poskušali obuditi spomin Sluge na čase, ko je Janeza Janšo imenovala za »princa teme«.

Janša ima rad višjo plačp
»Janja Sluga, je že kaj novega o Prijedorskem kreditu?« Vir: Twitter

»Janja Sluga, je že kaj novega o Prijedorskem kreditu?« so jo hudomušno spraševali.

V izogib njenem nadaljnjem zmrdovanju, je Brane Golubovič Slugi osvežil spomin.

Toda ni se samo stranka SMC izneverila svoji volilni bazi, prav tako je nenačelnost demonstriral tudi predsednik Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin, ko je, vprašan ali bodo v stranki NSi podprli interpelacijo proti Aleksandri Pivec, odgovoril, da ga koalicijska pogodba zavezuje, da ne sme podpreti interpelacij opozicije.

Afera zaščitna oprema: poslovneža Joca Pečečnika fotografira obrambni minister Matej Tonin. Vir: Twitter
Afera zaščitna oprema: Poslovneža Joca Pečečnika fotografira obrambni minister Matej Tonin. Vir: Twitter

Z drugimi besedami, je Tonin nad slovensko ustavo in lastno vest postavil – koalicijsko pogodbo sklenjeno z Janševo SDS.

Tako Pivčevi kot Hojsu kljub naštetim nezakonitostim in sumom korupcije s svojimi glasovi omogočajo ostati na položaju poslanci SMC, NSi in del poslancev stranke upokojencev DeSUS.

Brane Gruban je nato opozoril na dejstvo, da si je Tonin z izjavo, ki jo je podal pred interpelacijo Hojsa in Pivčeve, češ da so se koalicijske stranke zavezale »ne podpirati interpelacij opozicije« ne oziraje na to, ali so utemeljene ali ne – zabil avtogol.

Joži Tonin in Acron
Afera Toninova mama: Joži Tonin in Acron. Vir: Twitter

Ana je prav tako poslala močno sporočilo tako Slugi kot njenim strankarskim kolegom z objavo raziskave razpoloženja volilnega telesa iz katere je razvidno, da stranke SMC ni na spregled med strankami, ki bi prestopile volilni prag.

Sila zanimivo je še nekaj – pod objavo »modrih misli« Janje Sluga na uradnem Twitter računu stranke SMC, so se zvrstili sami cinični, jezni ali posmehljivi komentarji.

Ni videti niti enega, ki bi kazal kanček simpatije ali pritrdil Janji Sluga.

Zdi se, da jim klet ne dela ...

Prepričajte se sami iz posnetkov (screenshot) zaslona, s katerim smo se želeli izogniti, da bi po nepotrebnem ob vsakem posamičnem odzivu znova ponavljali tudi objavo SMC, ki je očitno izzvala hudo kri, pa tudi prebavne tegobe v nekdanjem volilnem telesu stranke Stranke modernega centra.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek