REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V boju proti koronavirusu nam bo morda pomagal tudi sprej, ki vsebuje encim - ananasa

V boju proti koronavirusu nam bo morda pomagal tudi sprej, ki vsebuje encim - ananasaSprej z encimom ananasa

Medtem ko svet čaka na nova cepiva, znanstveniki odkrivajo še nekatere nove načine za boj proti koronavirusu, ki je celotnemu planetu zagrenil življenje.

Avstralski raziskovalci tako na primer proučujejo možnost, da se s koronavirusom spopadejo s pomočjo encima, ki ga sicer pogosto najdemo v – ananasu.

Ko so v znanem zdravilu za boj proti raku nadomestili del zdravila s tem encimom in ga spremenili v »nosni sprej«, so v boju proti širjenju Covida-19 že dosegli presenetljive uspehe.

Zdravilo vsebuje komponente, ki »raztopijo igle«, ki jih virus SARS-CoV-2 uporablja, da bi se pritrdil za človeške celice in jih preko njih okužil.

Metodo je iznašel strokovnjak za rak in zdravnik-specialist David Morris iz bolnišnice St. George v avstralskem Sydneyju.

Uspelo mu je namreč predrugačiti zdravilo BromAc, ki se sicer uporablja za zdravljenje bolnikov z rakom.

Njegova raziskovalna skupina je prepričana, da bi novo zdravilo lahko preprečilo virusu, da vstopi v pljuča, istočasno pa bi preprečilo, da se bolezen širi na druge ljudi.

Zdravilo namreč vsebuje komponente, ki »raztopijo igle«, ki jih virus SARS-CoV-2 uporablja, da bi se pritrdil za človeške celice in jih preko njih inficiral.

Nove preizkuse bodo v bolnišnici v Mellbournu pričeli že septembra.

Podoben sprej so razvijali tudi v boju proti bolezni MERS, zato ta pristop ni popolnoma nov.

Koronavirus je verjetno prišel iz laboratorija

Pri tem je najbolj fascinantno to, da je ena od glavnih sestavin tega zdravila encim ananasovega stebla, imenovan Bromelain.

Naši laboratorijski testi kažejo, da novo zdravilo spremeni igle virusa, ki povzroča Covid-19 tako, da postanejo neučinkovite in s tem prepreči, da bi lahko inficirale druge celice.

Že doslej je bilo znano, da pomaga v boju proti Covidu-19, uporaben pa je tudi pri zdravljenju z ognjem opečenih pacientov.

BromAc so preizkusili na 36 pacientih z rakom, kjer je pokazal dobre rezultate.

Priredili so ga v obliki nosnega pršila, ki onemogoča, da bi se virus razširil preko grla in nosa naprej do pljuč.

Takšen sprej bi lahko predstavljal prvo stopnjo zaščite v primeru okužbe.

Ananas Vir: Freepik

»Naši laboratorijski testi kažejo, da novo zdravilo spremeni igle virusa, ki povzroča Covid-19 tako, da postanejo neučinkovite in s tem prepreči, da bi lahko inficirale druge celice. Upamo, da bodo rezultati pokazali, da je na ta način infekcijo mogoče zadržati v nosu in grlu in preprečiti infekcijo pljuč, kar bo prav tako onemogočilo, da bi okuženi pacienti žive viruse prenašali naprej, drugim ljudem,« opozarja zdravnik.

Da v boju proti koronavirusu pomagajo tudi nekatere učinkovine iz »kitajske zdravilne medicine« je sicer znano že od začetka pandemije, vendar uradna medicina temu ni posvečala veliko pozornosti.

Če se komu zdi informacija neverjetna, pa si lahko prebere tudi daljši članek na Publishwallu, ki našteva celo vrsto učinkovin, ki pomagajo proti koronavirusu.

Tu je tudi navedeno, da »karantena v zaprtem prostoru stanje bolezni poslabša, zato je preventiva gibanje in telovadba« in da služijo za »za preventivo pri okužbi s koronavirusom tudi naravne snovi, ki redčijo kri: ingver, kurkuma, česen, cimet, kajenski poper, kakav, ananas (ki ima encim bromelain).«

Ananas

Prav tako pa je pojasnjeno, zakaj je ena nova sekvenca virusa verjetno nastala po naravni poti, z mutacijo in zakaj bi štiri lahko nastale v laboratoriju.

Ob boju s koronavirusom se priporočajo tudi antivirusna zelišča, ki ubijajo korona viruse: ognjič, sladki koren, tinkturo lubja breze.

In kako delujejo koronavirusne »igle (spike)«?

»Spike glikoprotein na površini virusa COVID-19 se ob vstopu v človeško telo razcepi v dve podenoti (S1 in S2). Segment proteina S1 se veže na receptor za ACE2 v membrani človeške celice, segment proteina S2 pa omogoči zlitje virusa z membrano celice.

Ko koronavirus vstopi v celico, se znotraj celice S proteini koronavirusa vežejo na protein encim ACE2, ki plava po celici in ko se korona virus veže na ACE2, ga uniči.

Zato se nivo proteinov ACE2 zniža, kar vodi v vnetje in fibrozo pljuč. Gen za encim ACE2 se nahaja na kromosomu X. Ženske imajo dva XX kromosoma, moški pa imajo XY - samo en X kromosom. To pomeni, da ženske proizvajajo več proteina ACE2. Zato ženske lažje preživijo okužbo s koronavirusom. Zato je smrtnost pri moških v povprečju 4,7%, pri ženskah pa 2,8%,« navaja Radmila Čućak.

Ob tem dr. Paul Cottrell za boj proti koronavirusni bolezni Covid-19 priporoča tudi antivirusna zelišča, ki ubijajo koronaviruse: ognjič, sladki koren, tinkturo lubja breze.

Za vnetno citokinsko nevihto pa priporoča protivnetne snovi, kot sta kurkuma in rožmarin.

Pomaga tudi koloidno srebro, ki deaktivira patogene. To uporabljajo tudi ameriške oborožene sile za oskrbo ran na terenu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek