REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Anketa: Podpora SD in Fajonovi navzgor, sopotnikom SDS pa se vstop v Janševo vlado že maščuje

Anketa: Podpora SD in Fajonovi navzgor, sopotnikom SDS pa se vstop v Janševo vlado že maščujeTanja Fajon

Vse kaže, da se je sprememba na čelu slovenskih socialdemokratov (SD), ko je evropska poslanka Tanja Fajon, ki je trenutno in do kongresa stranke sicer le »začasno« prevzela vodstvo stranke od Dejana Židana, tej stranki že precej obrestovala.

Zadnja javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je opravila agencija Ninamedia, je namreč pokazala, da je največji skok v priljubljenosti med strankami dosegla prav SD, ki je prehitela celo LMŠ in se tako zavihtela na drugo mesto, takoj za SDS.

Predsedujoča SD Tanja Fajon je v tem času postala skoraj najbolj priljubljen politik v državi, saj so ji vprašani volivke in volivci namenili skoraj tako visoko oceno kot prvemu na lestvici, predsedniku republike Borutu Pahorju.

Rezultati javnomnenjske ankete, JUNIJ 2020 (Vox populi, Ninamedia):

1. SDS - 22,7 %

2. SD - 15,2 %

3. LMŠ - 10,9 %

4. Levica - 8,2 %

5. NSi - 3,9 %

6. DeSUS - 2,9 %

7. SNS - 1,4 %

8. SAB - 1,2 %

9. SLS - 1,1 %

10. SMC - 0,3 %

Podpora stranki SDS se že tretji mesec zapored ni premaknila in se zmeraj giblje med 22 in 23 odstotki.

Če bi odšteli še neopredeljene volilce bi SDS, če bi izpeljali volitve minulo nedeljo, dosegla okoli 33-odstotno podporo.

Veliko vprašanje je, kako bo vlada, ki se ji je zelo mudilo, da razglasi konec pandemije in tako skrajša finančne ukrepe države za en mesec - preživela naslednje mesece.

S tem je ta stranka očitno dosegla svoj maksimum. Njena podpora je sicer najnižja od kar je marca prevzela oblast, a še vedno bistveno višja od začetka leta.

Da bo sestop z oblasti in usmerjanje medijskih žarometov proti SDS v začetku prinesel prav takšen rezultat je bil sicer rezultat, ki ga je bilo mogoče pričakovati in smo ga tudi napovedali.

SDS je sicer še januarja še zaostajala za LMŠ, februarja pa s Šarčevim odstopom nakazala preobrat.

Zdravko Počivalšek
Klavrni konec za večnega ministra? Zdravko Počivalšek

Toda s koncem posebnih korona ukrepov se bo stanje v državi v prihodnjih mesecih samo še zaostrilo in veliko vprašanje je, kako bo vlada, ki se ji je zelo mudilo, da razglasi konec pandemije in tako skrajša finančne ukrepe države za en mesec - preživela naslednje mesece.

Prav tako je zanimivo, da so stranke NSi, DeSUS, SNS, SAB, SLS in SMC ostale pod volilnim pragom in da je prav SMC, ki je bila za SDS zaradi še vedno lepega števila poslancev (izvoljenih še pod vodstvom ustanovitelja stranke Mira Cerarja, ki se je medtem iz stranke in politike povsem umaknil) ključna stranka pri oblikovanju nove vlade - zdaj na repu lestvice.

Jasno se kaže, da se je vstop v vlado izplačal samo SDS, medtem ko ostalim sopotnikom te stranke ni koristil – podobno pa je bilo že dvakrat v preteklosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek