REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večina javnosti za nove volitve, usoda manjših strank odvisna od SDS

Večina javnosti za nove volitve, usoda manjših strank odvisna od SDS

Poslanci Državnega zbora nadaljujejo januarsko sejo, vendar je vse dogajanje v parlamentu zasenčil odstop predsednika vlade Marjana Šarca.

Šarec je ob odstopu pozval k predčasnim volitvam, kar kot najverjetnejšo možnost vidijo tudi v delu strank, nekatere pa so bolj naklonjene oblikovanju nove koalicije v sedanji sestavi DZ.

Če se bo to res zgodilo pa je odvisno od SDS, katere izvršilni odbor bo zasedal v četrtek ali petek.

Zasedali bodo še organi nekaterih drugih strank, v sredo pa je pričakovati tudi prve neformalne pogovore predsednika republike Boruta Pahorja o nadaljnjih korakih.

Na odstop premierja Marjana Šarca so se odzvali tudi nekateri evropski poslanci iz Slovenije.

Irena Joveva in Klemen Grošelj (RE/LMŠ) sta pričakovano izrazila podporo odločitvi premierja, Tanja Fajon in Milan Brglez (S&D/SD) pa jo, kot sta poudarila, obžalujeta.

Irena Joveva in Marjan Šarec

Ljudmila Novak (EPP/NSi) se je zavzela za predčasne volitve.

Tanja Fajon je bila do odločitve predsednika vlade kritična.

»Napovedani odstop predsednika vlade obžalujem, me pa ne preseneča, saj premier ni uspel uskladiti niti ključnih vprašanj med ministri LMŠ, kar je nakazovalo, da vlada razpada in da pod njegovim vodstvom ne more biti več operativna,« je sporočila evropska poslanka iz vrst SD.

Poudarila je, da Socialni demokrati ne bodo dejavnik nestabilnosti, s svojimi ministri bodo delovali polno naprej.

»Smo pa pripravljeni na predčasne volitve, če bo do teh prišlo. Zagotoviti moramo nemoteno delovanje države, krivdo neuspeha pa naj prevzamejo tisti, ki so zanj dejansko odgovorni. Je pa današnji napovedani odstop predsednika vlade morda še en dokaz, da novo ni vedno tudi najboljše oziroma, da nove stranke ne prinašajo nujno, dolgoročne stabilnosti za državo. Tudi med volivci terja to tehten premislek,« je povedala.

Premierjevo potezo pa obžaluje tudi Brglez (S&D/SD).

»Bežanje od odgovornosti je lahko kratkoročno všečno, a na dolgi rok ne daje rezultatov,« je poudaril Milan Brglez.

Milan Brglez

Premierjev odstop po njegovih besedah pomeni ponovno čakanje na reformo zdravstva, na podaljševanje čakalnih vrst, nižje pokojnine in drugo. Poleg tega pomeni tudi zniževanje mednarodnega ugleda države med pripravami na predsedovanje Svetu EU ter, če bodo predčasne volitve, vsaj pol leta teka v prazno, ki bo najbolj prizadel najranljivejše posameznike in skupine.

Novakova (EPP/NSi) pa je ocenila, da je v danih razmerah zagotovo najbolj modro, da ljudje ponovno dobijo priložnost odločanja na volitvah.

»Slovenija nujno potrebuje stabilno, a hkrati tudi razvojno usmerjeno vlado, saj nas poleg vseh domačih nedokončanih nalog čaka naslednje leto še izjemno pomembno predsedovanje Evropski uniji. Prihaja čas, ko bo resnično potrebno postaviti v ospredje interese naše države, saj nas države članice EU zdaj še posebej pozorno spremljajo,« je izpostavila.

Evropska poslanca Evropske ljudske stranke (EPP) Milan Zver in Romana Tomc sta sporočila le, da je njuno stališče enako stališču stranke SDS, ki ji pripadata.

Predsednik SDS Janez Janša meni, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve.

Janez Janša in Borut Pahor

Takšno odločitev podpira tudi večina javnosti. Podatki ankete Ninamedia kažejo, da 60,5 odstotka vprašanih meni, da so predčasne volitve bolj primerna rešitev za Slovenijo po odstopu premierja Marjana Šarca. Šarec je sicer s svojimi argumenti prepričal dobro polovico vprašanih.

Po rezultatih ankete je 19,4 odstotka vprašanih mnenja, da naj vlado sestavi Šarec z drugačno koalicijo, 10,4 odstotka jih meni, da naj vlado sestavi drug mandatar, 9,7 odstotka vprašanih pa je še neodločenih.

Predčasne volitve najbolj prepričljivo zagovarjajo podporniki SDS, NSi, SD in Levice, medtem ko si podporniki LMŠ želijo, da bi vlado še naprej vodil Šarec.

Argumenti Šarca, da je odstopil, ker je ugotovil, da s svojimi poslanci in s sedanjo koalicijo ne more izpolniti pričakovanj ljudi, je prepričal 54,3 odstotka vprašanih, 37,9 odstotka jih ni prepričal, medtem ko je 7,9 odstotka vprašanih odgovorilo z ne vem. Argumenti so bili prepričljivi predvsem podpornikom strank LMŠ, SD in SMC.

Splošno pričakovanje analitikov je, da številne manjše stranke na volitvah ne bodo znova prestopile volilnega praga.

To velja tudi za SMC, ki je po številu poslancev še vedno ena od večjih strank. Zato je njihova usoda dejansko odvisna od odločitve SDS in NSi, ki bi lahko predstavljali jedro nove vlade.

Ob nadaljevanju dela vlade v drugačni sestavi bi te stranke morda lahko še dvignile svojo priljubljenost, če ne, jih čaka zaton, dober del njihovih volivcev pa bo končal v LMŠ, SD in Levici.

Pri tem pa Slovenijo čakajo veliki izzivi – spor s Hrvaško, kjer bo kmalu sporočena odločitev sodišča v Strasbourgu, predsedovanje EU, migrantska kriza, zaostrovanje situacije na Balkanu in celo širjenje koronavirusa po svetu.

In veliko vprašanje je, ali ne bi Slovenija zaradi neoperativne vlade zaradi teh odprtih zadev, če bi se stranke odločile za rešitev, ki jo predlaga Marjan Šarec (in bi seveda najbolj koristila LMŠ) imela še veliko težav.

Glede na to se tudi »sredinska vlada« marsikomu zdi razumen kompromis.

Delite članek