REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Ljubljani hišne preiskave v povezavi z Adrio Airways, bodo kriminalisti odkrili zabrisane sledi?

V Ljubljani hišne preiskave v povezavi z Adrio Airways, bodo kriminalisti odkrili zabrisane sledi?Adria Airways strmo drsi k bridkemu koncu

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti izvedel hišne preiskave na območju Kranja in Ljubljane.

Poročanje portala 24ur, da gre za Adrio Airways, je potrdil tudi stečajni upravitelj propadlega letalskega prevoznika.

Preiskovalci izvajajo preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov pri eni pravni in dveh fizičnih osebah, so potrdili na Generalni policijski upravi.

Trenutno potekata dve hišni preiskavi, ena je že zaključena.

Predkazenski postopek je uveden zoper dve tuji fizični osebi. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 20 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada, predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

V tednih po stečaju družbe je bilo sicer razkritih večje število nepravilnosti v zvezi z vodenjem in poslovanjem družbe.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 20 preiskovalcev nacionalnega preiskovalnega urada, predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Med drugim se je razvedelo, da je iz hišnega sefa Adrie Airways nenadoma izginilo okrog 5000 evrov gotovine.

Kriminalisti so se že pred dobrima dvema mesecema začeli ukvarjati z izginotjem 5000 evrov gotovine iz sefa Adrie tik po razglašenem stečaju tudi s preiskovanjem suma zlorabe položaja. Domnevno so današnje hišne preiskave na nekdanjem sedežu propadle družbe povezane s tem.

Posle propadle družbe so pod svoj drobnogled vzeli tudi revizorji družbe Ernst & Young.

Proučujejo predvsem poslovanje nemškega sklada 4K Invest, ki je Adrio Airways od države kupil leta 2016.

Morda bi se jo dalo rešiti še leta 2019, ko je to predlagal ekonomist Jože P. Damijan. Že med pandemijo bi Sloveniji lastna letalska družba prišla še kako prav. Toda - zaman.

Rezultati te revizije so oziroma bodo tudi temelji za ugotavljanje morebitne odškodninske odgovornosti nekdanjih vodilnih v tej propadli družbi, je v poročilu, ki ga je objavil na Ajpesu, zapisal stečajni upravitelj Janez Pustatičnik.

Pečečnik, Rastoder, Boscarol - kupili bi Adrio
Želeli so kupiti propadlo Adrio ali njene dele, vendar se ni izšlo: Joc Pečečnik, Izet Rastoder in Ivo Boscarol

Zadnji lastnik Adrie, nemški sklad 4K Invest, naj bi že v času razglasitve stečaja družbe že pričel brisati sledi za seboj.

4K Invest je v postopku likvidacije, podjetja, prek katerih je obvladoval Adrio Airways, pa so prav tako začela ugašati oktobra lani, kmalu po stečaju.

Na pogorišču družbe so nastala nova podjetja.

Sklad je takoj po stečaju tudi izginil iz poslovnih registrov več držav in s svetovnega spleta, nekdanji lastniki pa so izbrisali sledi svojih poslov in nakazil ter vsakršne informacije o dejavnosti 4K Invest in povezanih podjetij.

Nemci naj bi namreč Adrio namenoma izčrpavali, med drugim s svetovalnimi pogodbami z lastnikom 4K Invest, ki naj bi bile vredne najmanj štiri milijone evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek