REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Korona bumerang: Kitajska zaradi vrnitve virusa v karanteno znova zaklenila kar 108 milijonov ljudi

Korona bumerang: Kitajska zaradi vrnitve virusa v karanteno znova zaklenila kar 108 milijonov ljudiNovi nevaren virus na Kitajskem - in v svetu?

Primer Kitajske kaže, da bo boj s koronavirusom veliko težji, kot se zdi v tem trenutku, ko večina evropskih držav že »sprošča« omejevalne ukrepe.

Kitajska je tako znova v karanteno zaklenila 108 milijonov ljudi.

Na Kitajskem so sicer v Wuhanu popolnoma zajezili bolezen in beležili lepe uspehe v boju proti koronavirusu.

To je presenetilo mnoge, ki so že mislili, da je država preživela najhujše in da je pandemija že za njimi.

Ukrepe so »razrahljali« v času prvomajskih praznikov in večini dovolili dopotovati tudi v Peking, brez obvezne 14-dnevne karantene.

Podobno kot te dni v Sloveniji ...

Za turiste so po treh mesecih odprli tudi Prepovedano mesto.

Vse to je potrebno, saj večina zasebnih podjetij dela s polovično kapaciteto. Od januarja je imela Kitajska sicer preko 81.000 primerov okuženih in najmanj 3200 mrtvih zaradi koronavirusa.

Koronavirus na Kitajskem

Toda sedaj so bile oblasti prisiljene uvesti karanteno za okoli 108 milijonov ljudi v severovzhodni regiji.

V lekarnah je tudi prepovedana prodaja zdravil za zniževanje temperature, da ljudje ne bi prikrivali morebitne bolezni.

V poskusu zajezitve bolezni so mesta v pokrajini Jilin znova prekinila promet z vlaki in avtobusi, zaprla šole in v karanteno poslale na desettisoče ljudi.

To je presenetilo mnoge, ki so že mislili, da je država preživela najhujše in da je pandemija že za njimi.

Razlog za ponovne ukrepe pa naj bi bilo okoli 34 novih infekcij. Zaradi tega naj bi odpustili tudi več uradnikov.

V lekarnah je tudi prepovedana prodaja zdravil za zniževanje temperature, da ljudje ne bi prikrivali morebitne znake okužbe s smrtonosnim koronavirusom.

Neprijetna novica je Kitajsko presenetila v trenutku, ko je kar 116 držav sveta zahtevalo »neodvisno preiskavo« o pričetkih izbruha koronavirusa.

Kitajska se je že burno odzvala in Avstraliji, zaradi vodilne vloge pri tej zahtevi, uvedla 80 odstotne carine na pšenico, kar bi Avstralijo lahko stalo na milijarde dolarjev.

Po drugi strani ameriški predsednik Donald Trump grozi, da bo popolnoma ustavil financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ZDA umaknil iz njenega članstva, v kolikor ta organizacija ne izvede »velike« spremembe.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek