REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku so se pridružili še tradicionalni protivladni kolesarski protesti

Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku so se pridružili še tradicionalni protivladni kolesarski protestiProtesti 2.0 v Ljubljani

Vlada je z vsemi svojimi zadnjimi spornimi potezami – menjavami na vrhu represivnega aparata države, državnih medijev, s spornimi nakupi medicinske opreme in napadi na kritične novinarje – povzročila začetek in nadaljevanje protestov, ki so se ta petek zgodili že šestič.

In to ne samo v Ljubljani, kjer se je po očitno netočnih ocenah policije tokrat zbralo okoli 5500 ljudi, dejansko pa jih je bilo nad 10.000.

Podobni protesti so potekali tudi na Trgu svobode v Mariboru in v še več drugih mestih, pod geslom »Ne boste nam vzeli naše svobode«, ki jih pripravljajo različne civilne iniciative.

Vse skupaj precej spominja na proteste iz leta 2012-2013, pa tudi nekatera gesla so bila zelo podobna.

Vse skupaj precej spominja na proteste iz leta 2012-2013, pa tudi nekatera gesla so bila zelo podobna.

Kolesarji so z mimohodom podprli tudi RTV Slovenija, ki je v več oddajah, ob sodelovanju z Ivanom Galetom iz zavoda za blagovne rezerve razkrila številne nepravilnosti v vrhu vlade.

Uradnega organizatorja petkovi protesti sicer nimajo, so se pa pod proteste podpisale številne nevladne organizacije. Med drugimi Infoshop, Iskra, Inštitut 8. marec, Protestival, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Danes je nov dan, Ambasada Rog in Kje bomo pa jutri spali.

Na protest pa so se v vladi odzvali preprosto tako, da so opozorili na nedovoljeno zbiranje na javnih mestih in kršitev zakona o nalezljivih boleznih.

Vendar ob tem, ko je oblast mirno gledala »samoupravljanje« katoliške cerkve, ki je kar sama odprla vrata svojih ustanov za maše, te zahteve MNZ nimajo več prave kredibilnosti.

Še posebej zato, ker je notranji minister nekaznovano kršil iste odloke v družbi predsednika države in obrambnega ministra, pri čemer pa se je samo eden od njih – Matej Tonin – za svoje početje opravičil. Kar pa seveda ne izniči prekrška.

Ob tem, ko je oblast mirno gledala »samoupravljanje« katoliške cerkve, ki je kar sama odprla vrata svojih ustanov za maše, zahteve MNZ o prepovedi zbiranja nimajo več prave kredibilnosti.

Toda zanimivo je še nekaj drugega, da je namreč Tonin tudi o zadnjih protivladnih protestih najprej zapisal nekaj precej blagega, nato pa tvit zbrisal.

Zakaj, ni jasno, ampak najverjetneje na zahtevo Janeza Janše, tako vsaj sklepajo na družbenih omrežjih.

Kar je še en dokaz, da vlada samo ena stranka, meni nekdanji minister za šolstvo.

Janša se je pri tem odzval s povsem ideološkim tvitom, v katerem je poskusil udeležence protesta prikazati kot komuniste.

Vse se je bralo tako, kakor da je sporočilo napisal v vednost svojemu zavezniku in mecenu Viktorju Orbánu.

Pri tem je Janša kot dokaz za svoje trditve priložil sliko jugoslovanske zastave iz Maribora.

Nekatere je to zmotilo, češ da ne odraža bistva protestov, toda dejstvo je, da je bila nekoč ta zastava tudi slovenska. In enako kot zvezda ni in ne more biti prepovedana.

Proteste so – zanimivo in pohvalno – previdno podprli tudi nekateri poslanci vladajoče koalicije.

Po drugi strani pa so mediji, ki jih na očitno nezakonit način napaja vlada Viktorja Orbána protestnike označevali s petokolonaši, kar ni ostalo brez odziva.

Policija, ki je udeležence pred začetkom pozivala naj upoštevajo ukrepe namenjene varovanju javnega zdravja, je ogradila Trg republike.

Vendar so se med policisti našli tudi takšni, ki so se povsem mirno slikali s protestniki.

Ker niso uporabili represije, kar sicer sploh ni bilo potrebno, so takoj naleteli na grožnje, češ da bi jih bilo potrebno odpustiti ali vsaj prestaviti na druga delovna mesta.

Protestniki so zato njihov prostor enostavno obšli in krožili v širšem krogu, pot okoli parlamenta pa je zato potekala po Prešernovi, Cankarjevi, Slovenski in Aškerčevi, eden izmed postankov pa je bil tudi pred Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana, kjer je množica zaploskala zdravstvenim delavcem.

Mnogi meščani so se jim pridružili s ploski z balkonov, grelo pa jih je zahajajoče sonce, ki se je do prihoda na zadnji postanek pred parlamentom že umaknilo.

Tisočem protestnikov na kolesih, rolerjih in skirojih so se do takrat že pošteno ogrele glasilke, iz grl krožečih pa je bilo najpogosteje slišati »Lopovi, lopovi«.

Na transparentih je bilo mogoče prebrati marsikaj: »Mamo vas na tarči«,  »Maske so padle«, »Odzvonilo jim je«, »Špecialisti za švindleraj!«, »Povozimo to vlado« in podobno.

Na Trgu republike je bilo mogoče slišati cingljanje zvoncev in žvižge piščalk, na transparentih pa je bilo mogoče prebrati marsikaj: »Mamo vas na tarči«,  »Maske so padle«, »Odzvonilo jim je«, »Špecialisti za švindleraj!«, »Povozimo to vlado« in podobno.

Tako je bilo mogoče opaziti tudi napise »Gotof si«, »Gotofi ste«, pa zapise podpore uslužbencu zavoda za blagovne rezerve Ivanu Galetu, ki je javno spregovoril o sumljivem dogajanju med sklepanjem poslov za nabavo zaščitne opreme.

Nad kolono kolesarjev je ves čas letel policijski helikopter.

Vihrale so slovenske zastave, slišali smo tudi Zdravljico.

Protesti niso minili brez incidentov, kajti med protestnike so nekateri res stresli risalne žebljičke in s tem poskrbeli za preluknjanje zračnice.

To bi se za kakšnega provokatorja naslednjič, ko bodo ljudje bolj pozorni, lahko slabo končalo.

Policijski nadzor je bil sicer močno okrepljen, policisti pa so ljudi poskusili preglasiti z megafoni.

Na vsakem ovinku so bile pripravljene dodatne enote, vendar do izgredov ni prišlo.

Protest je potekal mirno, vendar z jasno zahtevo o potrebi po poštenju in odstopu vlade. Tudi Toninov izbris tvita je veliko povedal o diktatorskih razmerah v vladi.

Poleg kritike, uperjene proti premierju Janezu Janši, so zbrani z zapisi kritično naslovili tudi predsednika Boruta Pahorja in nekatere druge politike.

V Mariboru se jih je medtem nekaj sto zapeljalo okoli kipa na Trgu svobode, v Kopru je bilo na Ukmarjevem trgu zbranih nekaj deset, podobno kot na Obali pa je bilo tudi v Celju.

In vse kaže, da bodo ti protesti postali tradicija.

Toda ne za predsednika države Pahorja.

Na Instagramu sicer rad obuja spomine na svoje prve kolesarske dneve in se hvali, kako še danes rad kolesari ...

Toda očitno ne na Trgu republike.

Protest je potekal mirno, vendar z jasno zahtevo o potrebi po poštenju in odstopu vlade. Tudi Toninov izbris tvita je veliko povedal o diktatorskih razmerah v vladi.

Medtem kolesarski protesti že postajajo stalnica ...

Morda celo čez poletje in vse do jeseni, če bo vlada sploh vzdržala tako dolgo.

Tako bi lahko poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah (z medom, maslom in jabolkom) lahko v novo šolsko leto vstopili tudi s tradicionalnim slovenskim petkovim kolesarskim protestom.

To bi lahko preprečil le izstop kakšne od strank iz sedanje vlade.

Vse namreč kaže, da bi le stranka, ki bi dovolj hitro izstopila iz te koalicije lahko, poleg SDS, še računala na preživetje ob naslednjih volitvah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek