REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški znanstveniki: Koronavirus mutiral v obliko, ki je bolje prenosljiva

Ameriški znanstveniki: Koronavirus mutiral v obliko, ki je bolje prenosljivaKoronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega

Ukrepi zaradi pandemije se rahljajo, ljudje imajo dovolj karantene in želijo živeti normalna življenja. Slabe novice jih ne zanimajo več.

Ampak tu je sedaj ena nova, ne najboljša, ki bo morala zanimati vsaj zdravnike in vlade.

Koronavirus, ki se je pred štirimi meseci pojavil v kitajskem Wuhanu je namreč medtem večkrat mutiral, nov, dominanten sev, ki se širi tudi po Evropi in ZDA pa je še bolj kužen kakor prvoten, so ugotovili znanstveniki, poroča Independent.

Če koronavorus čez poletje ne bo povsem izginil, tako kot gripa, bi lahko še dodatno mutiral in s tem zmanjšal učinkovitost cepiv, saj nekateri raziskovalci cepiv uporabljajo seve, ki so jih izolirali zgodaj ob začetku epidemije.

Študija je bila objavljena v 33 strani dolgem poročilu v podatkovni bazi BioRxiv, ki jo vodi Svetovna zdravstvena organizacija – tista, k ji je ameriška administracija prekinila financiranje.

Nov sev se je pojavil v Evropi zgodaj februarja in nato migriral v druge dele sveta, tudi v ZDA in Kanado. Znanstveniki, ki so to ugotovili, delajo za ameriški nacionalni laboratorij Los Alamos.

Če koronavorus čez poletje ne bo povsem izginil, tako kot gripa, bi lahko še dodatno mutiral in s tem zmanjšal učinkovitost cepiv, saj nekateri raziskovalci cepiv uporabljajo seve, ki so jih izolirali zgodaj ob začetku epidemije.

Koronavirus pod mikroskopom - ga lahko ustavi vročina?

Zadnja mutacija vpliva na 'protein-iglo', multifunkcijski mehanizem, ki virusu omogoča, da vstopi v gostitelja in to tako, da se novi sev virusa še prej pripne v človeške celice.

»To so slabe novice, toda prosimo, naj vam ne vzamejo pogum. Naš team v LANL je bil sposoben dokumentirati to mutacijo in njen vpliv zgolj zaradi globalnih naporov raziskovalcev in eksperimentalnih skupin, ki nove sekvence virusa SARS- CoV-2 v svojih skupnosti naredijo dostopne tako hitro, kot le lahko,« je dejala Bette Korber, računalniška biologinja v Los Alamosu na svoji Facebook strani.

Študija še čaka na preizkus drugih znanstvenikov, vendar je bila objavljena zaradi nuje po hitrem delovanju, saj je v razvoju že okoli 100 cepiv.

V študiji iz začetka marca so znanstveniki Pekinške univerze in Inštituta Pasteur v Šanghaju ugotovili, da je novi sev koronavirusa predstavljal okoli 70 odstotkov primerkov, medtem ko je bilo 30 odstotkov virusa manj agresivne vrste.

Bolj agresiven virus je bil odkrit v prvotnih fazah izbruha v Wuhanu. Do danes naj bi sicer zabeležili najmanj 14 različnih mutacij.

Zadnja mutacija vpliva na »protein-iglo«, multifunkcijski mehanizem, ki virusu omogoča, da vstopi v gostitelja in to tako, da se novi sev virusa še prej pripne v človeške celice.

Zato je novi sev virusa lažje prenosljiv oziroma bolj kužen.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek