REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski veleposlanik: Rusija je pripravljena pomagati ZDA v boju proti koronavirusu

Ruski veleposlanik: Rusija je pripravljena pomagati ZDA v boju proti koronavirusuRuska pomoč Italiji

Rusija je pripravljena, da v kolikor je potrebno, pomaga ZDA v boju proti novemu koronavirusu, je danes v ZDA dejal ruski veleposlanik Anatolij Antonov.

V ZDA so sicer velike medijske hiše v zadnjem času poročale o izjemno uspešnem boju Rusije proti smrtonosnemu koronavirusu in postavljale vprašanje, kako je mogoče, da ima Rusija s 146 milijonov prebivalcev bistveno manj okuženih in mrtvih zaradi Covid-19, kot na primer majhen evropski Luksemburg.

Predstavniki WHO so ob tem potrdili, da so ruski podatki točni.

Ob tem so nekateri v ZDA pod vprašaj postavljali tudi točnost ruskih testov.

»Špekulacije o neuspehu našega diagnostičnega sistema so nesprejemljive. Posebej zato, ker jih komentirajo tisti, ki se predstavljajo kot eksperti v zdravstvu. Našo testi so pokazali svojo visoko kvaliteto tako na Kitajskem kot v Iranu in so bili predani tudi v Italiji je dejal Antonov.

V ZDA so sicer velike medijske hiše v zadnjem času poročale o izjemno uspešnem boju Rusije proti koronavirusu in postavljale vprašanje, kako je mogoče, da ima Rusija s 146 milijonov prebivalcev bistveno manj okuženih in mrtvih zaradi koronavirusa, kot na primer majhen evropski Luksemburg.

Veleposlanik je tudi ocenil, da pandemija Covid-19 predstavlja »globalno grožnjo«, ki zahteva skupen odgovor sveta.

Ko so pri CNN analizirali podatke Rusije, so sicer odkrili več razlogov, zaradi katerih je Rusija s 146 milijoni prebivalcev imela samo 253 okuženih za razliko od Luksemburga s 628.000 prebivalci, kjer so imeli nedavno že 670 okuženih in osem mrtvih.

Razlog za manjše število okuženih v Rusiji naj bi bili predvsem v hitrem ukrepanju, saj je Rusija že ob prvih informacijah o novi bolezni takoj zaprla in zapečatila svojo več kot 5000 kilometrov dolgo mejo s Kitajsko.

Zdravstveni sistem ZDA
Na psu: Zdravstveni sistem ZDA

Generalna direktorica WHO dr. Melita Vujnovic je ob tem poudarila, da se je Rusija držala navodil te organizacije, da naj »testirajo, testirajo, testirajo« in so s testi pričeli že konec januarja.

Ob tem pa je Rusija naredila še več.

»Testiranje in identifikacija primerov, iskanje kontaktov, izolacija, vse to so ukrepi, ki jih WHO predlaga in priporoča in vse to se je izvajalo že tedaj. Socialno distanciranje pa je druga komponenta, ki se je prav tako pričela izvajati že relativino zgodaj,« je opozorila dr. Melita Vujnovic.

Testiranje in identifikacija primerov, iskanje kontaktov, izolacija, vse to so ukrepi, ki jih WHO predlaga in priporoča in vse to se je izvajalo že tedaj. Socialno distanciranje pa je druga komponenta, ki se je v Rusiji prav tako pričela izvajati že relativino zgodaj.

Po podatkih Rospotrebnadzora, ki v Rusiji nadzoruje tudi javno zdravje, je Rusija samo do prejšnje sobote izvedla 156.000 testov.

V tem času so v ZDA, kjer so začeli testirati sumljive primere šele mesec dni zatem, izvedli le okoli tisoč testov.

Rusija pa je množično testirala že od začetka februarja in se usmerila predvsem na potnike iz Irana, Kitajske in Južne Koreje.

Napako so naredili le, ker niso dovolj hitro testirali oseb iz Italije – in je zato večina okuženih v Rusiji zbolela za Covid-19 prav zaradi stikov z italijanskimi državljani.

In ne glede na to – ali pa morda prav zato – je Rusija v Italijo, sicer članico zveze NATO, na prošnjo Rima poslala tudi veliko količino vojaških letal s posebnimi vozili za razkuževanje javnih površin, posebno opremo za pomoč medicinskemu osebju in 100 svojih vojaških virologov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek