REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italijani sneli evropske in dvignili kitajske in ruske zastave, Frattini ocenil, da je EU »Italijo pustila samo«

Italijani sneli evropske in dvignili kitajske in ruske zastave, Frattini ocenil, da je EU »Italijo pustila samo«Italija: Kitajske zastave namesto evropskih

Evropsko Unijo je morda še bolj kot epidemija koronavirusa prizadelo pomanjkanje solidarnosti.

EU je prepovedala izvoz medicinske opreme celo v kandidate za članstvo v Evropski uniji, kar je pruizadelo predvsem države na njenem obrobju in na Balkanu.

Vse lepe besede o »dobrososedski politiki« in pomoči EU so se tako razblinile.

Odločili smo se, da bomo odstranili zastavo EU. Smo sami, a ponosni.

Toda nič bolje je niso odnesle tudi nekatere članice EU.

Prav Italijo je v Evropi najbolj prizadela epidemija koronavirusa, njeni državljani so se v teh dneh začeli počutiti nemočne, saj iz Evropska unije niso dobili ustrezne pomoči.

Razočarani Italijani so tako na več javnih mestih spustili zastavo EU in namesto nje dvignili kitajsko zastavo.

Kitajske zastave namesto evropskih
Kitajske zastave namesto evropskih

Številna podjetja imajo na strehah izobešeno poleg italijanske zastave tudi zastavo EU, nekateri lastniki podjetij pa so se odločili, da preprosto odstranijo zastavo Evropske unije in tako pošljejo Bruslju sporočilo.

»Odločili smo se, da bomo odstranili zastavo EU. Smo sami, a ponosni,« je dejal lastnik podjetja iz Prate.

Kitajska je že poslala veliko število zdravnikov in okoli 30 ton medicinske opreme v Italijo kot pomoč zdravnikom, ki se spopadajo z epidemijo neverjetnih razsežnosti.

Poleg Kitajske sta pomoč Italiji v obliki zdravstvenega osebja in opreme poslali tudi Rusija in Kuba.

Tako je nek Italijan v simboličnem video posnetku zvil zastavo EU ter prinesel rusko s sporočilom: »Hvala, Putin! Hvala, Rusija!«

Odzval se je tudi nekdanji in dolgoletni italijanski zunanji minister Franco Frattini in ocenil, da je bil odziv EU ob izbruhu epidemije koronavirusa v Italiji »neprimeren« ter da je prav pomanjkanje solidarnosti v EU pomagalo Rusiji in Kitajski odpreti vrata v Italiji.

Italija je ostala praktično sama proti virusu.

Po Frattinijevi oceni je EU »očitno podcenila virus« in odgovornost za izbruh pripisala Italiji in njenemu zdravstvenemu sistemu.

Ocenil je, da »EU ne dela dovolj« in da je bila v prvem trenutku »Italija praktično sama proti virusu.«

Tiste, ki trdijo, da se je to zgodilo zaradi »italijanskih navad« in nespoštovanja pravil Frattini opozarja, da se je to zgodilo tudi v drugih evropskih državah, saj se je tudi v Franciji in Nemčiji situacija hitro poslabšala.

Bruselj, ki poudarja pomen vseevropske solidarnosti se je pokazal kot nesposoben pri odzivu tedaj, ko je bilo to potrebno in to v času krize, ki je na koncu ogrozila vse članice.

»Bruselj, ki poudarja pomen vseevropske solidarnosti se je pokazal kot nesposoben pri odzivu tedaj, ko je bilo to potrebno in to v času krize, ki je na koncu ogrozila vse članice,« ocenjuje Frattini.

To so opazili tudi zunaj EU.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je EU zahvalil »za nič« in dejal, da Srbiji »lahko pomaga samo Kitajska«, kitajskega predsednika Xi Jinpinga pa je imenoval za svojega »brata« in mu obljubil »jekleno prijateljstvo male Srbije.«

Ob tem je prav tako res, da kar se konkretne pomoči tiče, tudi Slovenija ni dobila nobene resne podpore.

V Bruslju sicer obljubljajo denar (okoli 2,5 milijarde evrov), ki ga Janševa vlada sicer že predstavlja kot »svoj koronapaket«, glede respiratorjev in mask pa je država naletela na zid zavračanja.

Sloveniji je na koncu pomagala šele Kitajska, z 20 respiratorji. Obljubila je še 200.

Italiji pa je z vojaškimi letali pomoč pripeljala tudi Rusija in to kljub temu, da se sama spopada z epidemijo koronavirusa, ki se bo šele okrepila.

Česa podobnega niso bile sposobne storiti ne ostale italijanske zaveznice v zvezi NATO in EU.

To bo zagotovo nekaj, kar bo imelo velik vpliv tudi na notranje odnose v EU v prihodnje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek