REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nesolidarna Evropa: Maske za Italijo »izginile« na poljski carini, kandidatke za članstvo v EU pa prepuščene same sebi

Nesolidarna Evropa: Maske za Italijo »izginile« na poljski carini, kandidatke za članstvo v EU pa prepuščene same sebiEU: Vsesplošen boj za maske v boju proti koronavirusu

Pomanjkanje solidarnosti je te dni morda še bolj kot sam koronavirus razdelilo Evropo.

Zadnji primer prihaja iz Italije oziroma Poljske. Okoli 23.000 mask, že plačanih, za regijo Lazio, je potovalo čez Poljsko, toda na carini so »izginile«.

Maske bi morale v Pisano prispeti v nekaj dneh.

Vendar so na poljski meji medicinski pripomočki - poniknili.

Pritožbo prizadetih bolnišnic je dobil na svojo delovno mizo zunanji minister Italije Luigi Di Maio.

Koronavirus v Italiji
Italijanskim zdravnikom v severni Italiji primanjkuje zaščitne opreme.

Italijansko zunanje ministrstvo je že protestiralo zaradi zadržane opreme, ki bi morala v prihodnjih dnevih prispeti v Italijo, da bi zadostili nujnim potrebam bolnišnic.

'Prosim, da vrnejo nezakonito ukradene maske v Lazio,' apelira Alessio D'Amato, komisar civilne zaščite, odgovoren za nabavo v s Covid-19 zelo prizadeti regiji.

Alessio D'Amato, komisar civilne zaščite, odgovoren za nabavo v regiji, ni skrival svojega razočaranja: »Resno in absurdno je, da je bilo več kot 23 tisoč mask Ffp2, ki jih je kupila regija Lazio, odvzetih carinam na Poljskem. To je zelo resna situacija. O tem smo takoj obvestili državno civilno zaščito, za kar se zahvaljujem. Sledilo bo posredovanje naših diplomatskih organov. Prosim, da vrnejo nezakonito ukradene maske v Lazio in se ob tem zahvaljujem italijanskemu veleposlaništvu na Poljskem in našemu zunanjemu ministrstvu za takojšen odziv«, je dejal komisar.

To ni edini takšen primer.

Suzana Grubješić iz Centra za zunanjo politiko v Beogradu pa opozarja, da so državljani Italije v 88 odstotkih prepričani, da jim EU v krizi ne pomaga.

Nedavno so tudi na Češkem zasegli zasegli 680.000 mask in ogromno respiratorjev, plačanih, na poti v Italijo.

Čehi so jih nato razdelili v svoj sistem.

Vendar pa v tem primeru češki organi menda niso vedeli, da so italijanske ...

Menda so ugotovili le, da so ukradene in jih nato razdelili.

Nad evropsko nesolidarnostjo so razočarani tudi v Srbiji.

»Hvala jim za nič,« je nedavno ogorčeno dejal srbski predsednik, ko je najprej Nemčija, potem pa tudi Evropska komisija prepovedala izvoz medicinske opreme izven Nemčije in EU.

Ta ukrep, ki ga je sicer podprla tudi slovenska vlada je v kandidatkah za članstvo pustil grenak priokus.

Srbija je nato pomoč zaprosila od Kitajske, njen predsednik pa je kitajskega predsednik Xi Jinpinga označil za »brata« ter mu obljubil večno zavezništvo Srbije.

Solidarnost Kitajske s Srbijo
Ena objava srbskega veleposlaništva na Kitajskem na družbenem omrežju Weibo je bila dovolj za milijon odzivov in takojšnje pošiljanje kitajske pomoči v Srbijo. 

Ko je pomoč prispela, pa je srbskega predsednika klicalo več predsednikov držav iz EU in ga prosilo – za pomoč in posredovanje pri kitajskem predsedniku.

»Verjamem v prijatelja in brata Xi Jinpinga in kitajsko pomoč. Edina država, ki nam lahko pomaga, je Kitajska,« je nato sklenil Aleksandar Vučić.

Dejal je, da bi zaradi prepovedi kupovanja medicinske opreme v EU »najraje skočil iz kože«, kajti odločitev o tem so sprejeli ljudje, ki so Srbiji predavali, kako naj organizira javne razpise in menja pogoje, da bi lahko podjetja iz Evrope dobila posle in kako naj Srbija ne kupuje kitajsko blago, ker (sicer nižja cena kitajskih dobrin) ne sme biti osnovni motiv.

»Ko je muka in je težko pa niti srbski denar ne pomaga,« je cinično pristavil Vučić in dejal, da so hoteli vse plačati, pa niso mogli.

Hkrati je pohvailil zapornike, obsojence lažjih kaznivih dejanj, ki so sprejeli ponudbo države, da v zaporih izdelujejo maske, da bi tako pomagali sodržavljanom. V zameno pa jim bo država to upoštevala pri morebitnem skrajšanem prestajanju dosojene kazni.

'Verjamem v prijatelja in brata Xi Jinpinga in kitajsko pomoč. Edina država, ki nam lahko pomaga je Kitajska,' je dejal Aleksandar Vučić.

Suzana Grubješić iz Centra za zunanjo politiko v Beogradu pa opozarja, da so državljani Italije v 88 odstotkih prepričani, da jim EU v krizi - ne pomaga.

»In to je porazno. To pomeni, da ne gledamo več, kaj narobe dela Evropska komisija, pač pa posamezne članice – ker nobena ni naredila nič, da bi pomagala drugi. In tu se vidi pomanjkanje solidarnosti. Kar se nas tiče, pa je odločitev, da se ne prodaja in ne donira oprema državam, ki niso članice EU napačna. In mislim, da bi vsi od tukaj, ki so proevropsko nastrojeni, nevladne organizacije in stranke morale poslati zahtevo Evropski komisiji, da mora države kandidate obravnavati enako kot države članice.«

Opazila je tudi nenavadno držo predsednice Evropske komisije.

»Še prejšnji teden je Ursula von der Layen imela novinarsko konferenco, na kateri je govorila o svojih uspehih v prvih sto dnevih dela in bila skorajda jezna, ko so je nekaj vprašali o pandemiji. To je preprosto neverjetno. Zamujajo z reakcijami in šele sedaj nekaj organizirajo, konference preko video linkov in podobno. Zamujajo z globalnim načrtom, kako se bodo borili proti pandemiji, to pa kaže, da se mora vsaka država zase boriti s sprejemanjem raznih ukrepov«, je ocenila Suzana Grubješić.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek