REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo SMC tvegala - in preživela - povezavo s stranko, ki ji bodo iz omar padali okostnjaki?

Bo SMC tvegala - in preživela - povezavo s stranko, ki ji bodo iz omar padali okostnjaki?Janša, Patria in okostnjaki

Potem ko je SDS v propagandni boj poslala svoje poslance in s pomočjo DeSUS-a tudi Knovs, novo vlado pa so podprli tudi v združenju delodajalcev, je tudi SMC podprla nadaljevanje pogovorov s SDS o novi vladi. Proti je bil le poslanec Jani Möderndorfer.

Vse torej kaže dobro glede nove koalicije, težavi sta le dve – nerazčiščena preteklost stranke SDS, ki jo preiskuje tudi posebna preiskovalna komisija Državnega zbora ter strašljiva prihodnost, ki jo napovedujejo prve, nekoliko robate in z načeli pravne države skregane poteze poslancev SDS-a.

Vse torej kaže dobro, težavi sta le dve – nerazčiščena preteklost stranke SDS, ki jo preiskuje tudi posebna preiskovalna komisija DZ ter strašljiva prihodnost, ki jo napovedujejo prve, nekoliko robate in z načeli pravne države skregane poteze poslancev SDS-a.

Pooblaščena skupina Knovsa je namreč na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) nenapovedano preiskovala sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji.

Vest je v časih pogajanj in kupčkanj med strankami hitro sprožila odzive.

Žan Mahnič, ki ob odsotnosti Mateja Tonina vodi Knovs je namreč novinarjem zaupal, da so na Nacionalnem preiskovalnem uradu preiskovali sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji.

Tatjana Bobnar Žan Mahnič
Tatjana Bobnar je ustavila nezakonite zahteve Žana Mahniča.

NPU so poleg Mahniča obiskali še Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS).

Mahnič je povedal, da so opravili nadzor zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca »z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije«.

Šarčev kabinet naj bi prek Črnčeca določenim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave »dostavil seznam ljudi, ki jih je treba informativno obdelati«, je zatrdil Mahnič.

Toda težava te trditve je, da podobno kot v primeru natolcevanj o »Lepi H.« - ni z ničemer dokazana. Še več, člane komisije je zanimalo predvsem brskanje po aktualnih policijskih preiskavah, do česar nimajo pravice.

Še posebej problematičen pa je bil spor med Tatjano Bobnar, generalno direktorico policije in Žanom Mahničem, podpredsednikom Knovs-a.

Med obiskom je namreč šefico policije Žan Mahnič opozoril, da je on sam izvoljen, njo pa da je nastavila vlada. In da zato naj pomisli na svojo prihodnost, so sporočili s policije.

Med obiskom je namreč šefico policije Žan Mahnič opozoril, da je on sam izvoljen, njo pa da je nastavila vlada. In da zato naj pomisli na svojo prihodnost, so sporočili s policije.

Odzvali so se mnogi: predsednik SDS Janez Janša, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, predsednica DeSUS Aleksandra Pivec.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa se je akciji SDS-a posmehnil: »Če bi šlo za kar koli resnega, za resne sume zlorabe policije, tega ne razrešuješ tako, da v čakalnico Nacionalnega preiskovalnega urada pošlješ Žana Mahniča.«

Tudi Mahnič se je oglasil prek Twitterja in Bobnarjevo pozval, naj napiše njegovo celotno izjavo in naj ne bo kot poslanka Jerca Korče (LMŠ), »ko je govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži«.

»Dejal sem namreč, da naj pomisli na svojo prihodnost, ker, če na Knovsu ugotovimo, da takšno početje policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili,« je zapisal.

Toda kot vse kaže, je Mahnič resnico nekoliko priredil.

Janez Janša in Jani Moderndorfer
Janez Janša se je znašel sredi preiskav Janija Möderndorferja.

Na tvit se je namreč odzvala policija. »Med včerajšnjim nadzorom ste generalni direktorici policije dejali, naj pomisli na svojo prihodnost. Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade,« so zapisali.

»Pozneje pa dodali, da jo boste lahko kazensko ovadili, kar bi jo moralo skrbeti. To lahko potrdita tako namestnik generalne direktorice policije, kot direktor Uprave kriminalistične policije. Je potrebno še kaj dodati?« so sklenili v policiji.

Skratka, Mahnič je svojo skrajno neprimerno izjavo, s katero je neprikrito grozil Bobnarjevi, da bo odstavljena, ko SDS pride na oblast – samo tako je namreč mogoče pravilno razumeti njegovo omenjanje »njene skrbi za prihodnost« - poskusil omiliti z neresnično trditvijo, da je z grožnjo meril na grožnjo z ovadbo direktorice zaradi malomarnega dela.

Če je bil med obema izjavama Žana Mahniča časovni zamik, kar potrjujejo priče, potem je očitno, da je Žan Mahnič grozil s povsem nesprejemljivim vpletanjem politike v delo državnih uslužbencev.

Če je bil med obema izjavama Žana Mahniča časovni zamik, kar potrjujejo priče, potem je očitno, da je Žan Mahnič grozil s povsem nesprejemljivim vpletanjem politike v delo državnih uslužbencev.

Kar je zavržno in nevarno. Še posebej pa zato, ker gre za represiven aparat - policijo.

V vsaki državi so seveda potrebni tako politiki kot uslužbenci.

Toda v urejenih državah obstaja jasna meja, ki jo niti politiki ne smejo prestopati.

Državni uradniki imajo pravico in dolžnost, da svoje delo opravljajo neodvisno od politikov.

Grožnje politika SDS, da bo direktorica policije zamenjana, v kolikor ne bo popustila pred očitno neutemeljenimi zahtevami članov Knovs-a je zato samo še en dokaz, da gre za politiko, ki si želi podrediti državne ustanove.

Na podoben način pa je taista politika ravnala tudi v preteklosti, ko si je želela podrediti medije, banke, diplomacijo, strokovne službe in celo interpretacijo zgodovine.

Mojster spinov in njegov vajenec.

Ob nadaljevanju takšne politike »sredinska vlada« preprosto ne bo mogoča, saj je očitno, da je bil Knovs zlorabljen v politične namene in da se je policija znašla dobesedno korak pred zlorabo, ki jo je ustavila zgolj Bobnarjeva.

Z nenapovedanim nadzorom poslancev, članov Knovsa (dva iz stranke SDS in en iz DeSUS-a), ki so zahtevali pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se niso nanašala na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in ki so zahtevali posredovanje podatkov o vpogledih v evidence policije za določene konkretne fizične osebe (določene poslance oziroma politike), je SDS znova prekršila zakonodajo.

Če bo SDS v tej smeri nadaljevala s svojim pretresom države, bodo iz njenih omar pričeli padati še bistveno starejši in nevarnejši okostnjaki. Najmanj desetkrat težji od teh, zaradi katerih je s takšno ihto nad policijo in NPU svojo četico pribočnikov poslal Janez Janša.

Še posebej zato, ker so spraševali tudi o predkazenskem postopku, ki ga je policija začela marca 2018.

Postopek je povezan s 450.000 evri posojila državljanke BiH Dijane Đuđić stranki SDS.

Toda to je le relativno majhen znesek. Manjši od desetine tistega, ki bi se pri vladavini SDS v prihodnjem času lahko pokazal za problematičnega.

To že nakazujejo »donacije« madžarskih podjetij, ki so milijonske zneske nepovratno investirale v medijski imperij SDS-a in tako posredno pomagale financirati tudi propagandno delovanje stranke SDS.

Če bo SDS v tej smeri nadaljevala s svojim pretresom države, bodo iz njenih omar pričeli padati še bistveno starejši in nevarnejši okostnjaki.

Najmanj desetkrat težji od teh, zaradi katerih je s takšno ihto nad policijo in NPU svojo četico pribočnikov poslal Janez Janša.

SDS to lahko »vzdrži« - toda, ali bo tudi SMC? Ali pa bo popustila pod bremenom dokazov, ki so že tukaj, tako rekoč za ovinkom?

Lahko stranka, ki je vendarle nastala na uporu zoper klientelizem in korupcijo sploh preživi snidenje v isti vladi z Janšo?

To bodo pokazali že naslednji dnevi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek