REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zločin dokazan, kazen v montiranem procesu pa zavrnjena: senat glasoval proti odstranitvi Trumpa s položaja

Zločin dokazan, kazen v montiranem procesu pa zavrnjena: senat glasoval proti odstranitvi Trumpa s položajaZelenski ima »rad Trumpovo rit«

Zgodilo se je to, kar je bilo napovedano že pred dnevi; ameriški senat, ki je skoraj v celoti glasoval po »partijskih linijah« je predsednika Donalda Trumpa po pričakovanju oprostil v obeh točkah ustavne obtožbe in zavrnil njegovo odstavitev s položaja.

Nekateri v tem vidijo pravično odločitev – drugi pa kot velik udarec ameriški demokraciji.

V treh primerih »ustavne obtožbe« v ameriški zgodovini namreč senatorji še nikoli niso odstranili predsednika s položaja.

Mitt Romney je dejal, da je bila Trumpova kampanja zoper Ukrajno 'najbolj nasilna in uničujoča kršitev prisege in uradne dolžnosti na položaju, ki si jo lahko zamislim.'

To je v zgodovini ZDA tretja oprostilna sodba v treh dosedanjih ustavnih obtožbah. Prvič je senat potrdil oprostilno sodbo za predsednika Andrewa Johnsona leta 1868, drugič pa leta 1999 za predsednika Billa Clintona.

V zadnjem primeru Donalda Trumpa, za katerega je bilo z goro dokazov in izjavami prič prepričljivo dokazano, da je položaj zlorabil tako, da je ustavil vojaško pomoč Ukrajini in od ukrajinskih oblasti zahteval sprožitev preiskave zoper svoje politične nasprotnike, so senatorji z 52 glasovi proti in 48 glasovi za, na koncu vendarle glasovali proti obsodbi Trumpa zaradi zlorabe položaja in proti njegovi odstranitvi s položaja predsednika države.

Edini republikanec, ki je glasoval za obsodbo, je bil senator iz Utaha Mitt Romney.

Sledilo je še glasovanje o oviranju dela kongresa, kjer je obtožbo zavrnilo 53 senatorjev, 47 pa jo je podprlo.

Joe in Hunter Biden ter Donald Trump
Joe in Hunter Biden ter Donald Trump

Za obsodbo je v 100-članskem senatu sicer potrebnih 67 glasov oziroma dvotretjinska večina, vendar pa Trumpovi nasprotniki demokrati v senatu s 47 glasovi nimajo niti navadne večine, zato so bile možnosti za uspeh ustavne obtožbe že pred glasovanjem zelo majhne.

Ustavno obtožbo je v dveh točkah – zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa – demokratska večina v predstavniškem domu kongresa potrdila 18. decembra lani, predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je obtožnico poslala na sojenje v senat 15. januarja.

Senat je prepovedal tudi vpoklic dodatnih prič, na primer nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki je v rokopisu svoje knjige potrdil vse ključne obtožbe zoper Trumpa, vendar – po zaslugi republikanskih senatorjev - tokrat ni pričal.

Bo pa zato s knjigo zaslužil večmilijonski znesek.

Demokratski tožilci so v senatu dokazali, da je Trump res izsiljeval Ukrajino, da mu pomaga na letošnjih volitvah z napovedjo preiskave vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

Mitt Romney
Mitt Romney, predsedniški kandidat republikancev leta 2012, je glasoval za odstranitev lastnega predsednika in voditelja republikanske stranke s položaja.

Trumpovi odvetniki pa so v nasprotju s tem trdili, da je predsednik nad zakoni in da ga dejansko sploh ni mogoče odstraniti in da to lahko naredi le ljudstvo na volitvah.

Z zavrnitvijo prič in dokumentov je republikanska večina dala znak lažnega sojenja takoj zraven oprostitve predsednika Trumpa, ki je zapisan s trajnim črnilom.

Toda pri vsem skupaj je bilo vendarle presenetljivo, da so nekateri vidni republikanci glasovali za obsodbo Trumpa.

Mitt Romney, predsedniški kandidat republikancev leta 2012 je dejal, da je bila Trumpova kampanja zoper Ukrajno »najbolj nasilna in uničujoča kršitev prisege in uradne dolžnosti na položaju, ki si jo lahko zamislim.«

S svojim glasom zoper Trumpa je postal prvi senator, ki je kadarkoli glasoval za odstranitev predsednika lastne stranke, poroča New York Times.

Voditelj demokratov, senator Chuck Schumer pa je vnaprej obsodil ravnanje »kengurujskega« oziroma »lažnega sodišča« ter celoten proces oprostitve Trumpa v senatu označil za »montiranega«.

»Z zavrnitvijo dejstev – z zavrnitvijo prič in dokumentov – je republikanska večina dala velik znak, znak lažnega sojenja takoj zraven oprostitve predsednika Trumpa, ki je zapisan s trajnim črnilom,« je sklenil Schumer.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek