REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Veselje in žalni trakovi: Velika Britanija izstopila iz EU in na dan odhoda iz Bruslja dobila račun za milijardo funtov

Veselje in žalni trakovi: Velika Britanija izstopila iz EU in na dan odhoda iz Bruslja dobila račun za milijardo funtovBrexit - zadnji dan

Velika Britanija je v petek ob 23. uri po tamkajšnjem času in opolnoči po srednjeevropskem času izstopila iz Evropske unije.

Izstopiti bi sicer morala že 29. marca 2019, vendar je bil izstop trikrat preložen zaradi nesoglasij o sporazumu.

Končnega, ki pa se le malo razlikuje od tistega, ki ga je dosegla že prejšnja premierka Theresa May je podpisal predsednik vlade Boris Johnson.

Ta je državljane pred izstopom nagovoril v nekajminutnem vnaprej posnetem video posnetku – in ne v televizijskem nagovoru, kot so to pričakovali mnogi.

Boris Johnson je državljane pred izstopom nagovoril v nekajminutnem vnaprej posnetem video posnetku – in ne v televizijskem nagovoru, kot so to pričakovali mnogi.

Evroskeptiki so se v petek, zadnji dan v EU-ju, veselili, nasprotniki brexita pa so s plakatom Še vedno ljubimo EU izrekli svoje razočaranje.

Vsaj do konca leta za državljane in podjetja v Veliki Britaniji in EU ne bo sprememb, saj bo Združeno kraljestvo do tedaj ostalo v notranjem trgu in carinski uniji.

Do 31. decembra bodo pogajalci EU in VB morali doseči dogovor o prihodnjih odnosih, kar pa bo znova zelo težko izvedljivo.

Britanski predsednik vlade sam je pogovore omejil na eno leto, ker ne želi biti nekdo, ki je izvedel »brexit samo po imenu«.

Poslanci v EU ob brexitu

V Veliki Britaniji so izstop iz EU proslavili s posebno sejo vlade v mestu Sunderland na severovzhodu Anglije.

Premier pa je priredil tudi sprejem za člane vlade in javne uslužbence.

Ni pa bilo povsod enako. Nasprotnikov odhoda VB iz EU je v tem trenutku sicer že več kot podpornikov, toda brexit je bil kljub temu uveljavljen.

Prizadeti so zato predvsem tam, kjer so večinsko glasovali za obstanek v EU, vendar njihova volja ni bila spoštovana – v Severni Irski, Londonu in Škotski.

Nasprotniki brexita so v Dovru ob Rokavskem prelivu izobesili velik napis »Še vedno ljubimo EU.«

Na Škotskem so v spomin na članstvo v povezavi prižigali svečke, škotska premierka Nicola Sturgeon pa je znova pozvala k izvedbi referenduma o škotski neodvisnosti.

»Škotska se bo vrnila v srce Evrope kot neodvisna država,« je tvitnila.

Evroskeptiki so v središču Londona čez dan pripravili piknik, zvečer pa je eden najglasnejših zagovornikov brexita Nigel Farage organiziral še veliko zabavo ob izstopu, na katero je prišlo več sto ljudi.

Istočasno so ljudje na družbenih omrežjih množično objavljali slike, na katerih so na levi roki nosili žalne trakove zaradi odhoda iz Evropske unije.

Nek moški je v angleški opravi in z masko stal pred institucijami EU v Bruslju.

Drugi pa so objavljali slike svojih žalnih trakov, ki so jih nosili tudi na delovnih mestih.

Objavljene so bile tudi slike podjetij, v katerih so vsi zaposleni ob igranju »Ode radosti«, evrpske himne izražali obžalovanje zaradi odhoda iz EU.

Istega dne pa je Velika Britanija, prav na dan odhoda iz EU, po diplomatskih kanalih prejela tudi več kot 1 milijardo funtov visoko »položnico« oziroma račun za plačilo prispevkov.

Glede na nove izračune BDP-ja in druge okoliščine so tako evropski uradniki veleposlaništvu VB poslali zahtevo za plačilo 1,09 milijarde funtov v blagajno EU.

Toliko namreč država še dolguje evropskemu proračunu za obdobje 2019-2020.

Že v času Margaret Thacher si je Velika Britanija izposlovala poseben »rabat«, tako da je bila v EU z velikim popustom.

Velika Britanija je sicer že vplačala 9 milijard funtov za omenjeno obdobje.

Prvoten izračun je bil sicer preko 14 milijard funtov, kar bi bil običajen prispevek, izračunan po metodi, ki velja za vse države.

Toda že v času Margaret Thacher si je Velika Britanija izposlovala poseben »rabat«, tako da je bila v EU z velikim popustom, po obračunu katerega je nato plačala le še 9 milijard funtov.

Dodatna milijarda pa je zato samo še poračun, kjer je upoštevana dejanska gospodarska rast.

Dolg Velike Britanije do EU bo sicer tudi še ena od zadev, o kateri se bodo britanski in evropski pogajalci dogovarjali še vse do 31. decembra letos.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek