REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rešil čast slovenske diplomacije: državni sekretar MZZ obsodil ameriški uboj generala Sulejmanija

Rešil čast slovenske diplomacije: državni sekretar MZZ obsodil ameriški uboj generala SulejmanijaVeleposlanik Irana Kazem Shafei in Matej Marn. Vir: IRNA

Ob ameriškem atentatu na iranskega generala na ozemlju Iraka se je slovenska zunanja politika odzvala predvidljivo, s pozivi k mirnemu reševanju sporov in brez obsodbe tega nepremišljenega dejanja ZDA, ki predstavlja tudi grobo kršitev mednarodnega prava in suverenosti Iraka.

Slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je ob tem državljane zgolj pozvalo, da naj v Irak ne potujejo, ne da bi samo dejanje ZDA kakorkoli obsodilo.

Je pa čast slovenske diplomacije – na sicer za javnost slabo opaznem sestanku – medtem rešil državni sekretar MZZ Matej Marn.

Slovenski namestnik zunanjega ministra je v torek izrazil obžalovanje zaradi uboja generalpolkovnika Sulejmanija in dejal, da v regiji vidijo incidente kot nasprotne mednarodnemu pravu.

Seveda pod pogojem, da MZZ že jutri ne bo demantiralo tega, kar bo napisano v nadaljevanju …

Marn se je namreč srečal z veleposlanikom Irana v Ljubljani. O njunem pogovoru pa je poročala tudi agencija IRNA, ki ima sedež v Beogradu.

Pod naslovom »Slovenski uradnik: Ameriški uboj generala Sulejmanija je v popolnem nasprotju z mednarodnim pravom« je iranska državna tiskovna agencija poročala naslednje:

Iranci in general Sulejmani

Nadaljevanje takšnih dejanj bi lahko privedlo do spodkopavanja mednarodnega prava, je dejal Matej Marn.

»Slovenski namestnik zunanjega ministra je v torek izrazil obžalovanje zaradi uboja generalpolkovnika Sulejmanija in dejal, da v regiji vidijo incidente kot nasprotne mednarodnemu pravu. V srečanju z Kazemom Shafeijem, iranskim veleposlanikom v Ljubljani je uradnik dejal, da bo to dejanje še dodatno poslabšalo regionalno in globalno situacijo. Nadaljevanje takšnih dejanj bi lahko privedlo do spodkopavanja mednarodnega prava, je dejal. Shafei pa je dejal, da so ZDA odgovorne za zločin in da bodo zagotovo soočene s povračilnimi ukrepi v primernem času.

Glede iranskega spoštovanja sporazuma JCPOA pa je Shafei dejal, da so vsi jedrski koraki, ki so bili sprejeti reverzibilni, če bodo druge pogodbenice izpolnile svoje obveznosti iz dogovora. Glavni razlog, zaradi katerega je Iran zmanjšal svoje obveznosti, sta ameriški odstop od sporazuma in še pomembnejše, enostranske sankcije zoper iranski narod, je dejal veleposlanik.«

Matej Marn je državni sekretar na MZZ postal s 1. decembrom leta 2019, ko je vlada z mesta državne sekretarke na ministrstvu za zunanje zadeve razrešila Simono Leskovar.

Matej Marn je pred tem opravljal funkcijo generalnega direktorja za skupno zunanjo in varnostno politiko na MZZ.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek