REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zarotniki: v Avstriji val aretacij zaradi afere, ki je odnesla prejšnjo avstrijsko vlado

Zarotniki: v Avstriji val aretacij zaradi afere, ki je odnesla prejšnjo avstrijsko vladoStrache in odvetnik, ki ga je zrušil

Po podatkih avstrijskega tožilstva naj bi tisti, ki so posneli nekdanjega voditelja avstrijskih Svobodnjakov Heinza – Christiana Stracheja želeli s temi posnetki izsiljevati vodjo Svobodnjakov. Zahtevali naj bi 400.000 evrov.

Potem ko je afera v zvezi z nekdanjim voditeljem avstrijskih Svobodnjakov letos zrušila avstrijsko vlado, je bilo v zraku veliko ugibanja, kdo stoji za celotno spletko s tajnim snemanjem kompromitirajočega pogovora Heinza – Christiana Stracheja z lažno ukrajinsko bogatašinjo.

Mnogi so bili prepričani, da bi za zaroto lahko stala celo kakšna domača ali tuja tajna služba. Sedaj je znanega več: v ozadju so osebna zamera, maščevanja in poskus izsiljevanja.

Mnogi so bili prepričani, da bi za zaroto lahko stala celo kakšna domača ali tuja tajna služba.

Sedaj je znanega več: v ozadju so osebna zamera, maščevanje in poskus izsiljevanja.

Devet oseb si je na piko vzelo šefa avstrijske desne stranke in ga tajno posnelo ob izrekanju besed, ki so ga stale položaja in politične kariere.

V prvem hipu ga je zapustila celo soproga Filipa.

Zakonca Strache

Šla je k staršema, nato pa je zadeve skrbno premislila in se odločila - ohraniti družino.

K odločitvi, da se vrne možu so nemara pomagale tudi Heinzove obljube glede možnosti za njeno politično kariero ...

V zvezi z ozadjem zarote proti nekdanjemu vodji Svobodnjakov pa so Avstriji danes potekale številne aretacije.

Privedenih je bilo več oseb iz okolice zasebnega detektiva H., ki je bil odgovoren za snemanje večerje na Ibizi pred dvema letoma.

Vmešani naj bi bili tudi člani socialdemokratov, dva sostorilca pa naj bi imela korenine v Bosni in Srbiji in bila leta 2016 že obravnavana zaradi kraje.

Strache med pogovorom
Strache med razvpitim pogovorom, ki ga je stal kariere

Spomnimo, na večerji v hiši v španski Ibizi, kjer je bil Strache na dopustu je vodja Svobodnjakov (lažni) »nečakinji« ruskega milijarderja obljubil državne posle pri gradnji cest (na račun avstrijskega Strabaga, ki bi delo izgubil), toda vse to le pod pogojem, da mu (pozneje se je izkazalo, da lažna) ukrajinska bogatašinja pomaga pri medijskem prevzemu časnika Kronen Zeitung.

Po podatkih avstrijskega tožilstva naj bi tisti, ki so posneli Stracheja želeli s temi posnetki izsiljevati vodjo Svobodnjakov.

Zahtevali naj bi 400 000 evrov.

Strache je kmalu odstopil z vseh političnih funkcij, vladi pa je bila nato izglasovana nezaupnica v parlamentu.

Med osumljenimi je direktor podjetja za svetovanje in njegova sodelavka  - bivše dekle detektiva. Akcija tožilsta se imenje »Soko Ibiza.«

Po navedbah časnika »Salzburger Nachrichten« se v nalogu tožilstva za preiskavo navajajo tri osebe kot ključni akterji v tej aferi.

Dva sta bila aretirana v Salzburgu. Gre za 39-letnega Avstrijca bosanskega porekla in enega 52-letnega Srba. Ta dva naj bi »rekrutirala« in izvežbala žensko, ki je igrala milijarderko, ob tem pa sta tudi ponaredila dokumente.

Salzburger Nachrichten - afera Ibiza

Po navedbah tožilstva je detektiv, ki je organiziral snemanje v počitniški hišici Stracheja enemu od sodelavcev dejal, da naj od Stracheja za zbrani material zahteva najmanj 400.000 evrov.

Ob tem so te osebe organizirale snemanje na Ibizi tudi zato, da bi nato lahko poiskali potencialne kupce materiala, posnetega 24. julija leta 2017.

Preiskava je tudi pokazala, da so določeni vpleteni v aferi v zadnjih letih delali tudi kot informatorji policije, tudi detektiv, ki je »glavni lik« v organizaciji snemanja video-materiala, usmerjenega proti nekdanjemu podpredsedniku avstrijske vlade in enemu od najmočnejših politikov Avstrije.

Preiskava je bila zelo počasna prav zato, ker je imela kriminalna policija težave pri delovanju proti lastnim sodelavcem, ki so bili vpleteni v očitno tudi nezakonito, tajno snemanje.

Po nekaterih govoricah naj bi v akciji snemanja sodelovali tudi sodelavci in obveščevalci avstrijske obveščevalne službe BVT.

Po nekaterih govoricah naj bi v akciji snemanja sodelovali tudi sodelavci in obveščevalci avstrijske obveščevalne službe BVT.

»Vse jasnejši je motiv, to pa je, da je šlo za osebno maščevanje, pa tudi za denar,« pojasnjuje neimenovani insajder avstrijskega ministrstva za notranje zadeve.

Preiskovalci so na podlagi izjav prič uspeli nekoliko bolje spoznati vso mrežo, ki je bila vključena v tajno snemanje spornega video-materiala.

V to je bilo skupaj vključenih devet oseb.

Glavna oseba pa je dunajski odvetnik, ki je tudi dal nalog za snemanje in priznal, da je stal za celotno operacijo. Ta je trdil, da gre le za »civilnodružbeno akcijo,« kjer su uporabili »metode raziskovalnega novinarstva.«

Težava je seveda v tem, ker omenjene osebe - niso novinarji.

Njegovo dekle, sicer novinarka visokonakladnega Kronen Zeitunga naj bi skozi svoje delo zbrala informacije o načrtih vlade ÖVP-FPÖ, obtoževali pa so jo tudi, da je leta 2015 omenjala, da bi lahko priskrbela lase Stracheja, iz katerih bi se lahko ugotovila vsebnost kokaina.

Heinz-Christian Strache FPÖ in Sebastian Kurz ÖVP
Heinz-Christian Strache FPÖ in Sebastian Kurz ÖVP

Ena od njenih znank, nepremičninska posrednica, po poreklu Srbkinja, je z lažno »milijarderko«, Rusinjo iz Ukrajine seznanila tudi Johana Gudenusa, takratno »desno roko« Stracheja. Prav ona je bila dobra prijateljica Gudenusa in Stracheja, predno je ta spoznal svojo soprogo Filipo.

V tej družbi se je znašel tudi nekdanji policist, dolgoletni vodja varnosti Stracheja, ki je skupini dal na voljo vse potrebne informacije o svojem bivšem šefu.

Detektiv, ki je »operativno opravil« vsa snemanja ima skupaj z odvetnikom tudi svoje podjetje v Bosni, preko tega podjetja pa ima tudi stike z bivšimi vojaškimi obveščevalci, pa tudi s pripadniki nekdanjih posebnih enot z Balkana.

Med osebami, ki so tarča preiskave je tudi odvetnik, ki je član »sekcije brez imena« Socialdemokratske stranke. Njegovi znanci so sredi maja, neposredno pred objavo posnetkov stavili, da bo padla vlada ÖVP-FPÖ.

Tudi ženska, ki je igrala rusko milijarderko iz Ukrajine naj bi bila – iz Bosne in Hercegovine.

Tudi ženska, ki je igrala rusko milijarderko iz Ukrajine naj bi bila – iz Bosne in Hercegovine.

Vse skupaj se je začelo razpletati že v začetku septembra, ko so najprej aretirali nekdanjega voznika in varnostnika nekdanjega predsednika svobodnjakov (FPÖ) Heinza-Chistiana Stracheja. Sumili so ga, da je zbiral »obremenilno gradivo«, ki se nanaša na preiskavo o poneverbah, v središču katere se je znašel Strache. Aretacija naj bi bila povezana tudi z afero Ibiza.

Istočasno pa zoper Heinza-Christiana Stracheja trenutno teče preiskava zaradi suma poneverb.

Kot vodja dunajske izpostave FPÖ naj bi do nedavnega odhoda iz politike razpolagal z zasebnim varčevalnim računom, na katerega naj bi vsak mesec dobil 10.000 evrov.

Vila v Ibizi, kjer je "padel" Strache Vir:YouTube

Poleg tega naj bi s financami stranke med letoma 2014 in 2018 pokrival zasebne stroške. Med drugim njegovo najemnino, kot tudi voznika in službeno vozilo.

Omenjeno obremenilno gradivo - šlo naj bi za račune in dokazila o plačilih - naj bi dokazovalo poneverbe, nekdanji Strachejev voznik, varnostnik in tudi zaupnik pa naj bi ga zbiral in tudi posredoval naprej.

Motiv za dejanja osebnega varnostnika naj bi bile osebne zamere in maščevanje. Strache naj bi ga namreč kljub hudi bolezni odslovil.

Motiv za njegova dejanja naj bi bile osebne zamere in maščevanje. Strache naj bi ga namreč kljub hudi bolezni odslovil.

Varnostnik naj bi zato že pred leti začel zbirati gradivo, ki obremenjuje tako Stracheja kot druge politike.

Nekdanji predsednik FPÖ je že v ponedeljek zavrnil vse očitke na svoj račun.

Na svojem profilu na Facebooku je zapisal, da gre za umazano kampanjo proti njemu tik pred parlamentarnimi volitvami.

Prek svojega odvetnika pa je sporočil, da so bili vsi njegovi stroški vedno poravnani v skladu s predpisi.

Aretacija varnostnika pa je bila očitno povezana tudi s preiskavo afere Ibiza, ki je Stracheja odnesla iz politike, strmoglavila avstrijsko vlado ter sprožila predčasne parlamentarne volitve, na katerih so volilci hudo kaznovali Svobodnjake, nagradili pa avstrijsko Ljudsko stranko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek