REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Strache trdi, da »vse v EU spominja na film 'Pirati s Karibov'«

Zakaj Strache trdi, da »vse v EU spominja na film 'Pirati s Karibov'«Heinz-Christian Strache in - pirati s Karibov

Podpredsednik vlade Avstrije in vodja FPÖ Heinz-Christian Strache je francoskega predsednika Emmanuela Macrona oklical za »prevaranta« in ga obtožil, da je soodgovoren za neodgovorno smer »centralistične EU«.

Strache je v hipu začel frontalni napad na EU na splošno, zlasti na predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

»Verjetno vsi poznate film Pirati s Karibov, ki nas spominja na EU - kapitan se opoteka, pijan za krmilom, in sledi smer Merkel-Macron, čeprav vidi, da bo nasedel na greben,« se je norčeval iz voditeljev EU Strache sinoči v tradicionalnem nagovoru sodržavljanom ob koncu letošnjega pustnega karnevala, poroča Der Standard.

Nato se je dotaknil tudi Macronove nove iniciative za reformo EU, z besedami: »Gospod Macron verjetno tudi verjame, da ribjo juho lahko spet spremenite v akvarij.«

Strache je naposled iz avstrijskega Rieda im Innkreis sporočil volivcem, da je nujno 26. maja na volitvah v Evropski parlament to »pogubno smer spremeniti«.

Podpredsednik avstrijske vlade Heinz-Christian Strache (levo) na pustnem rajanju, vir: Twitter

»Podpiramo Evropo posamičnih domovin,« je poudaril.

FPÖ in Strache sta naklonjena decentralizirani EU z manj pristojnostmi Bruslja, in večjo pristojnostjo njenih članic.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

liche Grüße vom Rieder Aschermittwoch! #fpö #tradition @haraldvilimsky @manfredhaimbuchner

A post shared by HC Strache (@hcstrache) on

Okrcal je tudi opozicijo, in poudaril, da se v medijih pogosto govori o združeni opoziciji, vendar je to napačno, zato bi bilo prav govoriti o »osamljeni opoziciji«.

Spomnimo, ko je bil Strache izvoljen na sedanji položaj, je svetovni tisk poročal o njegovi poti od neonacista do podpredsednika avstrijske vlade.

O Macronovem načrtu piše tudi Politico v svoji novi številki, v tekstu »Macronova bitka proti evropski enotnosti«.

V videoposnetku (spodaj) si lahko ogledate poročilo DW o najnovejšem Macronovem načrtu za bolj centralizirano Evropsko unijo, na katerega se je včeraj odzval avstrijski podpredsednik vlade.

Komentarji