REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Glas ljudstva: LMŠ povečala vodstvo pred SDS, višja podpora tudi vladi v celoti

Glas ljudstva: LMŠ povečala vodstvo pred SDS, višja podpora tudi vladi v celotiVIR: Insajder.com

Burno politično dogajanje konec avgusta in v začetku septembra je imelo svoje učinke tudi na popularnost političnih strank in politikov.

To je opazno tudi v anketi Vox populi, ki jo je med 10. in 12. septembrom na vzorcu 700 oseb izvedla agencija Ninamedia.

Na lestvici priljubljenosti politikov je prvo mesto ohranil predsednik republike Borut Pahor. Premier Marjan Šarec je drugi, sledijo evropski poslanci Tanja Fajon, Milan Brglez in Ljudmila Novak. Šesti na lestvici je predsednik državnega zbora Dejan Židan, sledijo pa predsednik NSi Matej Tonin, ljubljanski župan Zoran Janković, koordinator Levice Luka Mesec, zadnja med prvimi desetimi pa je predsednica SAB Alenka Bratušek.

Strankam LMŠ, Levici, NSi, DeSUS, SMS, SNS in SLS se je podpora nekoliko dvignila.

Največja stranka v vladi, LMŠ po septembrski anketi Vox populi še povečuje vodstvo pred drugouvrščeno SDS, tretje mesto pa je dosegla SD.

Kljub nekaterim nedavnim udarcem (»afera Kralj«) je LMŠ je po anketi svojo prednost pred SDS celo nekoliko povečala, saj bi jo septembra volilo 23,3 odstotka anketiranih, kar je 1,1 odstotne točke več kot avgusta.

SDS ne drugem mestu medtem ohranja 15,5-odstotno podporo. Tudi na tretjem mestu v primerjavi s prejšnjim mesecem ni spremembe, zaseda jo SD z 9,8-odstotno podporo.

Brane Kralj in Marjan Šarec
Afera "Kralj" se stranki LMŠ na rejtingih ni poznala.

Iz Državnega zbora bi izpadle SAB, SMC in SNS, bi se pa v DZ uvrstila SLS, ki je v zadnjem času precej glasno zastopala interese kmetov v boju proti plenilcem divjadi.

Sledijo Levica, ki je zaostrila zahteve glede ukinitve dodatnega zdravstvenega zavarovanja do vladnega peterčka in bi jo tokrat volilo 6,9 odstotka vprašanih (avgusta 6,2 odstotka), NSi s 4,7-odstotno podporo (prej 3,6 odstotka), DeSUS s 3,1-odstotno podporo (prej 3,3 odstotka) in SLS s triodstotno podporo, kar je kar dvakrat toliko kot avgusta.

Za njimi so po številu glasov SNS (2,1 odstotka, avgusta 1,8), SAB (1,9 odstotka, avgusta 2,4) in SMC (0,9 odstotka, avgusta 0,5).

Karl Erjavec in Milan Brglez
Nekkoliko je zrasla podpora tudi DeSUS-u, Milan Brglez pa ostaja četrti najbolj priljubljen politik.

Neopredeljenih je bilo 17,9 odstotka vprašanih, katero drugo stranko bi volilo 1,1 odstotka vprašanih, 9,7 odstotka pa jih ne bi volilo.

Delo Šarčeve vlade po septembrski anketi kot uspešno ocenjuje 60,6 odstotka vprašanih in je višja kot v minulih dveh mesecih.

Da je delo vlade neuspešno ocenjuje 36 odstotkov vprašanih, 3,4 odstotka pa je neopredeljenih.

Podpora vladi je torej znova nekoliko višja in presega 60 odstotkov, predsednik republike Borut Pahor pa je ne glede na različne politične afere – ali prav zaradi njih - še vedno najbolj priljubljen politik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek