REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vozila Tesla od sedaj prvič na voljo za nakupe preko spleta tudi iz Slovenije

Vozila Tesla od sedaj prvič na voljo za nakupe preko spleta tudi iz SlovenijeTesla 3

Podjetje Tesla je sporočilo, da je njihova vozila od danes naprej mogoče preko spleta naročati tudi iz Slovenije in še treh držav – Poljske, Madžarske in Romunije.

S tem je podjetje znova razširilo svoj trg in možnost neposrednega naročanja.

Avtomobile je bilo sicer mogoče naročati tudi sedaj, toda preko drugih držav, to pa je vključevalo tudi posredniška podjetja in njihove provizije.

Spletna stran je na voljo tukaj.

Kot kaže spletna stran Tesle, je mogoče avtomobile v Slovenijo naročiti takoj, pri tem pa je potrebno vplačati 2000 evrov predplačila. Potrebna je zgolj plačilna kartica.

Podjetje Tesla je v zadnjem času tudi nekoliko spremenilo in znižalo cene. Še posebej najbolj uspešnega modela 3.

Ostala kupnina se plača pred predajo vozila. Konfiguracijo vozila je po plačanem avansu mogoče nekaj časa tudi še spreminjati.

Podjetje Tesla je v zadnjem času tudi nekoliko spremenilo in znižalo cene. Še posebej najbolj uspešnega modela 3.

Večja kolesa, bela kovinska barva in določene programske možnosti so sedaj že vključene tudi v ceno »standard range plus« modela, ki stane 39.500 evrov.

Ta avtomobil ima po WLTP ciklusu domet 409 kilometrov.

Tesla model 3 za Slovenijo

Za »long range« izvedenko s podaljšanim dosegom 560 kilometrov je potrebno odšteti 48.200 evrov, različico »performance« s še hitrejšimi pospeški in višjo končno hitrostjo pa je potrebno plačati 52.900 evrov. Dodatna oprema poviša ceno, avtopilot na primer stane še 5300 evrov.

Avtomobili te vrste seveda niso poceni, toda dejstvo je, da so že danes, če se računajo celotsni stroški uporabe, že po petih letih - cenejši od bencinarjev in dizlov. Celo v ZDA so izračunali, da ja strošek Tesle 3 v petih letih nižji tako od Audija 5 kot od Toyote Camry, avta srednjega razreda.

Pri čemer se niti Audi niti Toyota Camry seveda ne moreta pohvaliti z vrsto varnostnih pripomočkov in drugih poslastic, ki jih ponuja Tesla 3.

Preprosto zato, ker so stroški bencina ali nafte dolgoročno višji od cene elektrike, električni avtomobili pa ob tem potrebujejo še manj vzdrževanja.

Že v nekaj letih je cena porabljenega bencina ali nafte pri nakupu avta z mororjem z notranjim izgorevanjem dejansko enaka najmanj petini vrednosti nakupa novega avtomobila, nato pa se ta strošek le še povečuje.

Avtomobili te vrste seveda niso poceni, toda dejstvo je, da so že danes, če se računajo celotsni stroški uporabe, že po petih letih - cenejši od 'bencinarjev' in 'dizlov.' 

Pri tem najboljša različica Tesle 3 doseže končno hitrost 261 kilometrov na uro, ima doseg 530 kilometrov z enim polnjenjem in do 100 kilometrov pospeši v 3,4 sekundah – to pa so podatki, ki jih tudi konkurenca sploh ne dosega.

Res pa je, da to verjetno ni točno to, kar potrebujete, ko morate hitro do trgovine…

Vendar za to obstajajo tudi drugi in še cenejši električni avtomobili. Na primer BMW-jev i3, Renault ZOE in podobni.

To je bolj kakor ne dokaz splošne zaostalosti države in tehnične nepismenosti, v primerjavi z naprednejšimi nordijskimi državami, ki si jih sicer v Sloveniji radi jemljemo za vzgled.

Zelo uspešni na trgu so tudi modeli Kona in Ioniq (Hyundai) ali Niro (KIA). Glede na to je zanimivo, da tako velika množica lastnikov jeklenih konjičkov v Sloveniji še zmeraj prisega na bencinarje in dizelaše.

To je bolj kakor ne dokaz splošne zaostalosti države in tehnične nepismenosti, v primerjavi z naprednejšimi nordijskimi državami, ki si jih sicer v Sloveniji radi jemljemo za vzgled.

Če izbirate zgolj med modeli podjetja Tesla pa si lahko preko spleta naročite tudi večji model S ali pa model Y, z »orlovskimi« vrati, ki se odpirajo navzgor.

Skupaj z modelom X bodo vsi štirje modeli sicer sestavili besedo »SEXY«, pri čemer se je model 3 moral zadovoljiti s trojko, ki spominja na narobe obrnjen »E« - ta model pa je namreč zaščitilo podjetje Ford in za Teslo črka E ni bila več na voljo.

Mreža Supercharger v JV Evropi

V Sloveniji je tudi že kar nekaj Supercharger polnilnic za polnjenje Tesel, tako da tudi napajanje teh vozil ne bi smelo biti poseben problem.

Slovenski trg je sicer majhen v primerjavi z ostalimi državami, na katerih je odslej mogoče avtomobile Tesle kupovati preko spleta.

Na Poljskem letno prodajo pol milijona vozil, na Madžarskem okoli 100.000, v Romuniji in Sloveniji pa okoli 70.000 letno. Je pa v Sloveniji kupna moč nekoliko večja, pa tudi električna mreža polnilnic je vsak dan boljša.

Tesla ima sicer vsak dan večjo konkurenco, toda primerjave kažejo, da so Audi, BMW, VW, Ford in ostali velikani v tem delu avtomobilskega trga še vedno nekaj let za Teslo, ki po vsej Evropi podira rekorde.

Pet let - stroški, primerjava avtomobilov
Petletni celotni stroški avtomobilov - v ZDA, kjer je bencin še bistveno cenejši kot v Evropi kažejo, da milja poti s Teslo 3 v času 5 let stane zgolj 0,46 dolarja, s Toyoto Camry LE 0,49 dolarja, z Audijem A5 pa 0,80 dolarja.   Vir: www.celeantecnicacom, Loup Ventures

Na Norveškem, ki je glede elektrifikacije med najbolj naprednimi na svetu je model Tesla 3 daleč najbolj prodajan avto – ne samo med električnimi avtomobili, pač pa daleč najbolj prodajan avto nasploh.

Tesla ob tem prodaja tudi električne strešnike, s katerimi je mogoče opremiti vsako hišo in z njo proizvajati elektriko ter isto shranjevati v Powerwall baterije.

Kar si je v Sloveniji težko zamisliti, enako kot dejstvo, da turistična podjetja že organizirajo izlete v to državo, da bi se ljudje iz »zaostale« Evrope, v katero seveda še vedno sodi tudi Slovenija, ogledali, kako bo videti - transport prihodnosti.

Tesla ob tem prodaja tudi električne strešnike, s katerimi je mogoče opremiti vsako hišo in z njo proizvajati elektriko ter isto shranjevati v Powerwall baterije. 

V Sloveniji pa medtem vlada usmerja svoje napore popolnoma drugam v - izgradnjo še enega bloka jedrske elektrarne Krško (JEK).

Pri čemer vprašanje skladiščenja jedrskih odpadkov še vedno ni rešeno, vsi dosedanji načrti pa so v dolgoletni zamudi ... In Hrvaška kot solastnica se o skladiščenju odpadkov ob tem prepira še s sosednjo BiH.

Je torej res pravi čas za še en blok JEK?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek