REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Retuširanje zgodovine: proslava 75-letnice izkrcanja v Normandiji kot poskus zmanjševanja vloge Sovjetske zveze

Retuširanje zgodovine: proslava 75-letnice izkrcanja v Normandiji kot poskus zmanjševanja vloge Sovjetske zvezeNormandija - izkrcanje, dan D

Proslava »dneva D« v Normandiji, kjer so se z velikim pompom, proslavo in vojaškimi častmi ob prisotnosti številnih visokih zahodnoevropskih politikov spomnili tega pomembnega dogodka, v Rusiji vidijo kot poskus zmanjševanja vloge Sovjetske zveze in številnih, predvsem ruskih žrtev v drugi svetovni vojni.

Na proslavi dneva D tako ni bilo predstavnikov Rusije, ki jih Francija sploh ni uradno pozvala na proslavo v Francijo, čeprav je bila Sovjetska zveza, katere pravna naslednica je Rusija, pomembna članica zavezništva, ki je premagalo nacistično Nemčijo in fašistično Italijo.

Lavrov: 'Hrbtenico Tretjega rajha so zlomila ljudstva Sovjetske zveze. To je dejstvo'.

Številne zgodovinarje pa je zmotila tudi navedba o »prelomni točki«, ki naj bi jo označilo izkrcanje 6. junija leta 1944 v Franciji.

V Rusiji takšne ocene označujejo kot lažno zgodovinopisje«, ki poskuša »retuširati« prava zgodovinska dejstva, poroča Business Insider.

Kritično se je odzval predvsem ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Po njegovi oceni velike proslave dajejo »lažno sliko« o tem, kdo je bil dejansko zaslužen za zmago v drugi svetovni vojni.

Sergej Lavrov
'Mladim ljudem se sporoča, da za zmago nad nacizmom in osvoboditev Evrope zasluge ne gredo sovjetskim enotam, pač pa zahodu, zaradi izkrcanja v Normandiji, ki se je zgodilo manj kot leto dni, predno je bil nacizem poražen,' je opozoril Lavrov.

To pa je po njegovi oceni brez dvoma bila Sovjetska zveza, ki je dala tudi največje žrtve za osvoboditev Evrope od nacizma.

»Mladim ljudem se sporoča, da največje zasluge za zmago nad nacizmom ne pripadajo sovjetskim enotam, pač pa zahodu, ker so pristali v Normandiji. V zahodnih izobraževalnih sistemih se uvajajo napačne interpretacije zgodovine, polne mistifikacij in psevdo-historičnih teorij, da bi z njimi zmanjšali žrtve naših prednikov. Mladim ljudem se sporoča, da za zmago nad nacizmom in osvoboditev Evrope zasluge ne gredo sovjetskim enotam, pač pa zahodu, zaradi izkrcanja v Normandiji, ki se je zgodilo manj kot leto dni, predno je bil nacizem poražen. Toda hrbtenico tretjega rajha so zlomila ljudstva Sovjetske zveze. To je dejstvo,« je opozoril Lavrov.

Lavrov: 'V zahodnih izobraževalnih sistemih se uvajajo napačne interpretacije zgodovine, polne mistifikacij in psevdo-historičnih teorij, da bi z njimi zmanjšali žrtve naših prednikov'.

Na »dan D«, 6. junija leta 1944 se je sicer več kot 140.000 vojakov iz ZDA, Velike Britanije in Kanade izkrcalo na obalah Normandije v Franciji. Manj kot leto dni pozneje, 8. maja leta 1945, se je nemško poveljstvo predalo v Berlinu.

V trenutku izkrcanja v Normandiji so sovjetske sile že porazile nemško vojsko na vzhodni fronti ter jo nato preganjale vse globlje proti zahodu.

Izkrcanje - Nomandija, 6.6.1944 dan D

Leta 1943 je prišlo tudi do zavezniškega izkrcanja v Italiji, zato se je z Normandijo odprla še druga zahodna fronta. Nemška vojska se je predala dvakrat, zavezniškim enotam 7. maja v Reimsu v Franciji, drugič pa dan pozneje v s strani sovjetske Rdeče armade okupiranemu Berlinu.

Samo vojakov Rdeče armade je umrlo med 9 in 11 milijoni, kar je le del od okoli 26 milijonov državljanov Sovjetske zveze, ki so umrli v tej vojni.

Zgodovinarji pa se strinjajo, da je Sovjetska zveza imela največje izgube v tej vojni. Samo vojakov Rdeče armade je umrlo med 9 in 11 milijoni, kar je le del od okoli 26 milijonov državljanov Sovjetske zveze, ki so umrli v tej vojni.

Že preprosta analiza dejstev namreč pokaže, da je bilo v bitki za Normandijo ubitih ali ujetih okoli 110.000 nacističnih vojakov.

V bitki za Stalingrad, ki je bila res prelomna točka vojne, pa so nacisti izgubili kar 1,5 milijona vojakov.

Zastave zaveznikov v Moskvi Vir:RT

Celo takratni ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt je Stalingrad ocenil kot »kritični trenutek vojne« - kar pa današnji evropski in ameriški voditelji očitno radi pozabljajo.

Sedaj pa po oceni Sergeja Lavrova poskušajo ponarejevalci zgodovine narediti še korak več in »zmanjšati vlogo Sovjetske zveze v drugi svetovni vojni in jo celo orisati, če ne že kot glavnega krivca za drugo svetovno vojno, potem vsaj kot agresorja, ki je enak nacistični Nemčiji.«

»Pri tem cinično enačijo nacistično okupacijo in zločine kolaboracionistov z osvobodilno misijo Rdeče armade,« je v ruskem zunanjepolitičnem časniku ogorčeno zapisal Sergej Lavrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek