REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec glede migracij za "srednjo pot", Alternativna akademija pa obsoja zlorabo ugrabitve za "ksenofobno ustvarjanje panike"

Šarec glede migracij za

V sredo so trije migranti v Beli krajini ugrabili starejšega moškega in ga v prtljažniku zvezanega odpeljali proti italijanski meji.

V Sežani so ga izpustili, policisti pa so v povezavi z dogodkom pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije. Vsi so v Slovenijo prišli nezakonito.

Zahteva SDS je naletela na hladen odziv vladajoče koalicije, ki v tem vidi običajen postopek za nabiranje političnih točk SDS pred evropskimi volitvami.

Opozicijska SDS je prav zaradi razmer na južni meji zahtevala takojšen sestanek Sveta za nacionalno varnost.

Kot je na Twitterju zapisal prvak stranke Janez Janša, vlada razmer očitno ne obvladuje. "Prva skrb vsake vlade je varnost lastnih državljanov," je še navedel. Poslanska skupina SDS-a pa je zahtevala sklic nujne seje odbora DZ-ja za notranje zadeve.

"Zgodba, ki se je zgodila včeraj in ki smo ji priča od novega leta dalje, kaže, kako zelo so se motili tisti, ki so mislili, da je tema z ilegalnimi migranti končana in da so te stvari rešene in urejene. Seveda niso," je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS-a Branko Grims.

Branko_Grims_fotoSTA
Posanec SDS Branko Grims.

Ob tem je spomnil, da so v SDS-u nasprotovali pristopu k marakeški deklaraciji, vendar pa je vlada, ki je k deklaraciji pristopila, dala napačen signal nezakonitim prebežnikom. "To z ilegalnimi migranti je na ozemlju Republike Slovenije postala zdaj industrija," je dejal. Poleg vlade je bil kritičen tudi do nevladnih organizacij, ki da pomagajo pri nezakonitih prehodih meje, vlada pa da se hvali, kako z njimi dobro sodeluje.

Vendar pa je zahteva SDS naletela na hladen odziv vladajoče koalicije, ki v tem vidi običajen postopek za nabiranje političnih točk SDS pred evropskimi volitvami. Na podoben način so se kritično odzvali tudi v delu civilne družbe, na primer v Alternativni akademiji.

Šarec je zagotovil, da sistem deluje in da tudi pri sredinem primeru ne vidi nobenih manjkov ukrepov od policije. Spomnil je namreč, da so bili ti migranti že enkrat prijeti.

Premier Marjan Šarec je v odzivu na pozive po zaščiti meja pred nezakonitimi migracijami zagotovil, da nacionalnovarnostni sistem deluje. V njegovem kabinetu pa so dodali, da so bili ustrezni ukrepi sprejeti in se izvajajo, zato v tem trenutku ni potrebe po sklicu Sveta za nacionalno varnost.

Premier se je na dogajanje odzval v izjavi za medije ob neformalnem srečanju voditeljev držav članic EU-ju v Sibiuu v Romuniji. Poudaril je, da se ukrepi za varovanje meje sprejemajo.

Spomnil je, da je vlada zagotovila dodatnih 15 milijonov evrov za varovanje schengenske meje. Pred dnevi so aktivirali posebno enoto policije in za pomoč zaprosili tudi vojsko. Potekajo pa tudi naročila za dodatno panelno ograjo.

"Naš predlog znotraj Evropske unije, ki smo ga že večkrat poudarili, je, da bi moral Frontex nujno začeti varovati zunanjo mejo Evropske unije. To pa je meja med Hrvaško in Srbijo ter Hrvaško in Bosno in Hercegovino. To bi bil še dodaten ukrep, ki bi bil zelo dobrodošel pri soočanju s temi migracijami," je ocenil premier Šarec in dodal, da se to še ni zgodilo, ker "Evropska unija ni vedno dovolj učinkovita pri svojih odločitvah".

Šarec je zagotovil, da sistem deluje in da tudi pri sredinem primeru ne vidi nobenih manjkov ukrepov od strani policije. Spomnil je namreč, da so bili ti migranti že enkrat prijeti.

Šarec Nova24

"Na eni strani imamo desni ekstrem, ki popolnoma zavrača kakršno koli reševanje te problematike. Na drugi strani imamo levi ekstrem, ki bi kar na široko vsem odprl vrata. Prava pot je samo sredinska pot," je poudaril Šarec.

Policija pa poudarja, da Slovenija kljub ugrabitvi ostaja med najvarnejšimi državami.

Policija pa poudarja, da Slovenija kljub ugrabitvi ostaja med najvarnejšimi državami.

Šarec je hkrati poudaril, da je tik pred evropskimi volitvami na dogajanje treba gledati v tej luči: "Vemo, da se nahajamo tik pred evropskimi volitvami, da nekatere stranke rade uporabljajo to tematiko in tudi za soboto so že sklicani neki shodi. Zadeve se odvijajo kar precej hitro, če me razumete."

Da je bil primer ugrabitve zlorabljen za novo širjenje sovraštva do beguncev in kovanje političnega dobička pa so prepričani tudi v Alternativni akademiji.

"V Alternativni akademiji opozarjamo pred vnovično eskalacijo ksenofobno motiviranega ustvarjanja panike in širjenja strahu po včerajšnji ugrabitvi 79. letnega domačina v Beli krajini, zaradi katere je Janez Janša zahteval nujen sestanek Sveta za nacionalno varnost, predstavniki nekaterih civilnih iniciativ pa organizirajo proteste za varno mejo in prepoved nedovoljenih prehodov.

V trenutnem dogajanju, ki sovpada tudi s prihajajočimi evropskimi volitvami, vidimo pretirano in v ničemer utemeljeno politično reakcijo na dogodek z elementi kaznivega dejanja, v katerem so storilci tudi že priprti. Popolnoma neutemeljeno in zgrešeno bi bilo v posamičnem primeru uzreti dober razlog za posplošeno sklepanje, žal pa ravno na tej gesti temelji taktika tistih, ki bi radi kovali svoje politične dobičke s širjenjem stereotipov, hujskaštva in docela poenostavljenih ocen o beguncih in migracijah.

Popolnoma neutemeljeno in zgrešeno bi bilo v posamičnem primeru uzreti dober razlog za posplošeno sklepanje.

Svarimo tudi pred neodgovornimi pozivi, da se ljudstvo samo organizira skozi vaške straže in zavaruje mejo pri nekaterih strankarskih krogih, kar lahko hitro pripelje do popolnega nespoštovanja demokratičnega reda in neslutenih razmer moralne panike in splošnega kaosa.

Darko Štrajn v sredini, levo Ljubo Bavcon, desno Nikola Damjanić.

Če kdaj, potem je tudi po tem dogodku potrebno širiti strpnost med ljudi in zavedanje, da niso nastopili nikakršni razlogi za izredne razmere – sploh zato, ker so bili storilci tega enkratnega izoliranega kaznivega dejanja že ujeti in ker policija obvladuje situacijo glede povečanega vstopa beguncev.

Pričakujemo, da se bo slovenska vlada odzvala trezno, pomirjujoče in spoštujoč vso mednarodno zakonodajo, pri tem pa ne bo sledila pritiskom politične opozicije in zahtevanim ukrepom o pošiljanju vojske na mejo ali posebnih pooblastilih," je zapisal predsednik društva Alternativna akademija dr. Darko Štrajn.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek