REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odbora DZ sta razpravljala o vmešavanju Madžarske v svobodo izražanja v Sloveniji

Odbora DZ sta razpravljala o vmešavanju Madžarske v svobodo izražanja v SlovenijiMladina, prava in »popravljena« naslovnica

Odbora DZ za zunanjo politiko in kulturo sta na skupni nujni seji razpravljala o vmešavanju Madžarske v uresničevanje pravice do svobode izražanja v Sloveniji, potem ko se je v začetku meseca razkrilo, da je madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani z verbalno noto protestiralo zaradi naslovnice tednika Mladina.

V začetku meseca je tednik Mladina razkril, da je madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani konec marca z verbalno noto protestiralo pri zunanjem ministrstvu zaradi naslovnice tednika, na kateri je Viktor Orban z roko v fašističnem položaju, in ministrstvo prosilo »za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti«.

Na MZZ so zahtevo Madžarske zavrnili, češ da se ne vmešavajo v svobodo medijev.

Na MZZ so jih zavrnili, češ da se ne vmešavajo v svobodo medijev. Postopek madžarske so obsodile tudi poslanske skupine SMC, LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter zahtevale sklic nujne skupne seje na to temo.

Koalicijski poslanci predlagajo, naj odbora s sklepom obsodita vmešavanje Madžarske v uresničevanje pravice do svobode izražanja v Sloveniji, še posebej v tonu note madžarskega veleposlaništva. Obenem predlagajo, naj odbora vladi predlagata, da v posodobljenih zakonskih rešitvah posebej pozorno zavaruje pravico do svobode izražanja, vztraja na transparentnosti lastništva medijev, spodbuja svobodne in pluralne medije v Sloveniji ter predvidi varovalke, ki bodo preprečile nedopustna vmešavanja, pritiske in poskuse vplivanja s strani drugih držav.

Marjan Šarec Vir:Insajder

O tem primeru se je že izrekel tudi slovenski predsednik vlade Marjan Šarec.

Obregnil se je tudi ob protest madžarskega veleposlaništva pri zunanjem ministrstvu zaradi naslovnice Mladine.

Kot ugotavlja Šarec, se »sosednje države vmešavajo celo v naše medije in želijo, da bi naša vlada zaščitila madžarsko vlado pred našimi mediji«. To je označil za vmešavanje brez primere ter opozoril, da si take Evrope ne želijo, prav tako ne bodo podpirali Evrope, v kateri bo nekdo prevladoval nad drugim.

Po Šarčevih besedah si želijo Evropo solidarnosti, ki bo učinkovita in jo bodo vodili kompetentni ljudje z novimi vzorci razmišljanja. »Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, ampak prišel ne bo nikamor,« je dejal Šarec.

'Šarec je potezo Madžarske označil za vmešavanje brez primere .'

Medtem so se v zvezi s pritiski Madžarske odzvali tudi v drugih strankah.

Viktor Orban "posluša" Vir:PixellPoslanec SMC-ja Gregor Perič je že ob objavi madžarske dipomatske note napovedal, da bo zaradi ravnanja Madžarske zahteval sklic skupne seje odborov za kulturo in za zunanjo politiko.

Violeta Tomić iz stranke Levica je opozorila, da »Orbanovo razumevanje svobode medijev ne pozna meja. Na nas pa je, da mu postavimo meje.«

Odziv Madžarske po njegovem mnenju »kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za enega v nizu ravnanj vlade Viktorja Orbana, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v EU-ju, niso samoumevne,« je poudaril Perič, sicer član parlamentarnega odbora za zadeve EU.

Pobudo je podprl tudi poslanec SD in predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec, kandidatka za evroposlanko Irena Joveva na listi LMŠ pa je zapisala, da je »kot državljanka, političarka, pa tudi kot nekdanja novinarka zgrožena nad ravnanjem Madžarske zaradi naslovnice Mladine«, kajti » gre za nedopusten poseg - in to države, ki 'slovi' po marsičem drugem kot spoštovanju četrte veje oblasti, v novinarsko oziroma uredniško politiko.«

Tudi predsednica odbora DZ-ja za kulturo Violeta Tomić iz Levice je podprla obravnavo zadeve na skupni seji OZP-ja.

»V Orbanovi Madžarski so kritični in svobodni mediji praktično izginili. Tudi v Sloveniji Orban skupaj s SDS v medijih, ki jih lastniško obvladuje, uveljavlja isti princip: mediji zanje niso nič več od trobil za širjenje laži in nestrpnosti,« je ocenila Tomićeva.

»Orbanovo razumevanje svobode medijev ne pozna meja. Na nas pa je, da mu postavimo meje,« je sklenila Violeta Tomić.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek