REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Do kod lahko gre vojna med najbogatejšim in najmočnejšim človekom na svetu?

Do kod lahko gre vojna med najbogatejšim in najmočnejšim človekom na svetu?Donald Trump in Jeff Bezos

Eden od dveh akterjev te zgodbe je najmočnejši človek na svetu, drugi pa je najbogatejši na svetu, in drug drugega nikakor ne marata.

Donald Tramp in Jeff Bezos sta se zapletla v neizprosno vojno.

Prvi je Donald Tramp, drugi Jeff Bezos, lastnik Amazona, a sovraštvo, ki že leta tli, je zdaj prerastlo v neizprosno vojno.

Da bi razumeli bistvo epskega spopada dveh milijarderjev, je treba pojasniti ozadje Bezosove spolne afere, ki je že tedne tema številka ena ameriških tabloidov.

Vse se je začelo po napovedi Bezosa na Twitterju, da se ločuje od svoje žene McKenzie, da bi javnost nato dokaj hitro izvedela, da v tej drami obstaja še nekdo tretji - njegova ljubica in nekdanja televizijska napovedovalka Loren Sanchez.

Vse se je začelo po napovedi Bezosa na Twitterju, da se ločuje od svoje žene McKenzie.

Ta informacija, skupaj s trditvami, da so se novinarji dokopali eksplicitnih fotografij in seksi sporočil, ki sta si jih izmenjala Bezos in Sanchezova, je šla v eter zahvaljujoč tabloidu »National Enquirer«, ki trdi, da ima sliko, na kateri je milijarder popolnoma gol in prikazuje tudi njegovo spolovilo, vendar jo ne bo objavil, ker je »preveč nazorna« (eksplicitna).

Zdaj najbogatejši človek na svetu obtožuje razvpiti ameriški tabloid, da ga je izsiljeval: ali bo prekinil zasebno preiskavo, ki jo je sprožil, da bi ugotovil, kako je tabloid prišel v posest njegove zasebne korespondence, ali pa bodo objavili eksplicitne in glede Bezosa zelo kompromitirajoče fotografije ...

Medtem je Bezosov zasebni preiskovalec Gavin de Becker, potrdil, da so ugotovili, da je bil vir informacij za »National Enquirer« brat Lauren Sanchez - Michael Sanchez. To »curljanje informacij« naj bi bilo po oceni preiskovalcev »politično motivirano.«

Sanchez je pred tem sicer zanikal, da naj bi tabloidu izročil slike Bezosa, ki prikazujejo »selfi izpod pasu« oziroma slike Bezosovega »korenjaka.« Michael Sanchez naj bi bil sicer politično simpatizer Donalda Trumpa in naj bi bil tudi poslovno povezan z Togerjem Stonom, obtoženemu Trumpovemu zaupniku.

Michael Sanchez pa še vedno trdi, da ni nikomur dal »žgečkljivih« fotografij - zato se zastavlja vprašanje, kdo še je pomagal podjetju AMI, da pride do spornih fotografij?   

Naslovnica razvpitega tabloida, ki tudi z izsiljevanjem poskrbi za zaščito Trumpovih interesov.

In kje je v tej zgodbi – Donald Trump?

Lastnik tabloida je »pokopal« vsako zgodbo, ki bi lahko škodila Trumpu. Pecker je celo ukazal podrejenim novinarjem, naj prenehajo preiskovati trditve nekdanjega vratarja v Trumpovem nebotičniku, da je predsednik v času neke afere leta 1980 dobil celo otroka.

Skriva se za likom Davida Peckerja, šefa podjetja AMI, ki ima v lasti National Enquirer.

Trump in Pecker sta namreč tesna prijatelja in ni skrivnost, da ima prvi človek ZDA odličen odnos z omenjenim tabloidom. Podjetje AMI je celo plačalo 150.000 dolarjev Playbojevi zajčici Stormy Daniels, da bi na predsedniških volitvah leta 2016 molčala o svoji aferi s Trumpom.

Tudi novinar Ronan Farrow, ki prav tako trdi, da je bil tarča groženj s strani podjetja AMI pravi, da je Pecker, kot lastnik medija »pokopal« vsako zgodbo, ki bi lahko škodila Trumpu. Gre za taktiko »ujemi in ubij«, ki se jo poslužujejo nekateri mediji. Tako zanimive zgodbe ne pridejo v javnost, ker imajo oni do njih »avtorske pravice« - ki pa jih nikoli ne uporabijo.

Farrow poudarja, da je Pecker celo osebno ukazal podrejenim novinarjem, naj prenehajo preiskovati trditve nekdanjega vratarja v Trumpovem nebotičniku, da je predsednik v času neke afere leta 1980 dobil celo otroka.

Former National Enquirer insider on Jeff Bezos' blackmail accusations from CNBC.

Preiskovalci FBI so v trezorjih tega časnika našli še celo vrsto materialov za zgodbe, ki jih je medij odkupil in nato dal »na hladno«, v – t. i. »bunker.«

V podporo tem trditvam priča dejstvo, da se je tabloid v enem obdobju resno spravil na Hillary Clinton, Trumpovo nasprotnico v pretekli predsedniški kampanji.

Na naslovnicah tabloida so v tistem času tiskali od »Hillary ima še šest mesecev življenja« in »Dve skrivnostne možganske kapi« do »Hillary gre v zapor« in »Hillaryini zločini.«

Hkrati pa niso objavili niti besedice o Trumpovih škandalih, ki so se vrstili drug za drugim …

Trump ne more oprostiti Bezosu, da je tako pregrešno bogat, celo bogatejši od njega.

Kakšen pa je motiv, da Trump tako neusmiljeno napade Bezosa?

Obstajajo pričevanja, da se je aktualni predsednik Združenih držav Amerike spravil na najbogatejšega človeka na svetu zaradi njegove pikre kritike na račun kampanje za predsedniške volitve leta 2016, ko je trdil, da je bila ta kampanja »erozija demokracije

Drugi pa trdijo, da Trump ne more oprostiti Bezosu, da je tako pregrešno bogat, celo bogatejši od njega.

Zaprisežena sovražnika: Jeff Bezos in Donald Trump

Vendar se zdi, da je pravi razlog spora – »The Washington Post«.

Časnik, ki ima zelo kritičen odnos do Trumpa vse od časa predsedniške kampanje pa do danes, je v lasti Jeffa Bezosa od leta 2013. Milijarder, lastnik Amazona, ki zase trdi, da ni strankarsko opredeljen, prav tako trdi, da se v uredniško politiko časnika, čigar je lastnik, ne vmešava, toda Trump mu očitno ne verjame.

Predsednik Združenih držav dejansko že od svoje predvolilne kampanje vodi odkrito vojno z »Washington Postom«, ki ga je poimenoval tudi za »smeti«.

Predsednik Združenih držav dejansko že od svoje predvolilne kampanje vodi odkrito vojno z »Washington Postom«, ki ga je poimenoval tudi za »smeti« in »davčno (Bezosovo) oazo.« Napadel je tudi podjetje Amazon in zahteval, da pošta Bezosu zviša stroške poštnin oziroma dostave Amazonovih paketov.

Tudi sam Bezos meni, da je za razprtije s Trumpom glavni »krivec« njegov mediji iz Washingtona. Dejal je, da ga je nakup »Washington Posta« naredil za sovražnika nekaterim ljudem, »kot je na primer šef podjetja AMI David Pecker.«

Očitno je, da Bezosu niti na misel ne pride, da bi se umaknil in dovolil Trumpu »zmagati«, zato njuna vojna postaja vse bolj umazana.

Lastnik »Amazona« je namreč te dni objavil elektronsko sporočilo, v katerem ga podjetje AMI opozarja, da bodo objavili Bezosove kočljive fotografije, če ne bo javno zanikal svojih trditev, da so bili novinarski prispevki v tabloidu o njemu in njegovi ljubici - politično motivirani.

»Namesto da bi otrpnil pred izsiljevanjem, sem se odločil objaviti točno to, kar so mi poslali, kljub ceni in sramu, s katero mi zaradi tega grozijo,« je zapisal Bezos in poudaril, da ne želi mencati, ne glede na to, koliko ga novi škandal lahko stane. Mnogi so ga podprli – tudi novinar Bob Woodward, znan po odkritju afere »Watergate«, ki je naposled odnesla takratnega ameriškega predsednika Richarda Nixona.

AMI že leta zlorablja novinarske privilegije, skrivajoč se za močnimi ljudmi, in ignorira načela in cilje pravega novinarstva.

Da se Bezos ne namerava sprijazniti z izsiljevanjem, priča tudi zapis, ki ga je objavil na svojem blogu z naslovom »Ne hvala, gospod Pecker«, kjer med drugim navaja, da »AMI že leta zlorablja novinarske privilegije, skrivajoč se za močnimi ljudmi, in ignorira načela in cilje pravega novinarstva.«

Najnovejše informacije pa potrjujejo, da je bila že sprožena preiskava proti AMI zaradi izsiljevanja, poroča CNN.

Nihče iz tega podjetja ali tabloida (celo niti iz Trumpovega kabineta) se ni oglasil v zvezi z vsem, kar je razkril Bezos. Sam Trump, ki tako rad tvita, se je tokrat zavil v molk. Da pa Bezosa ne mara je potrdil s tvitom, v katerem je zapisal, da mu je »žal«, ker sliši, da ima Bezos zakonske težave in da se ločuje ter da bo to gotovo »nekaj čudovitega.« Pri tem je Bezosa posmehljivo imenoval »Bozo.«

Ameriški mediji pa ob tem špekulirajo, da bi Trumpu in Peckerju lahko pomagali celo Savdijci oziroma njihove tajne službe. Morda so preko njih tudi prišli do »eksplicitnih« fotografij Jeffa Bezosa. »National Enquirer« je sicer zanikal zveze z Savdsko Arabijo.

Toda leta 2018 so ob obisku razvpitega savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v ZDA tiskali razkošno posebno izdajo, posvečeno »novemu kraljestvu«, kjer je bil savdski prestolonaslednik v ospredju pozornosti. 

Nekdanja zakonca Bezos in Donald Trump

Jeff Bezos, žrtev izsiljevanja tabloida sicer tudi sam investira v Savdski Arabiji, zato je predvsem prestolonaslednik Mohamed bin Salman (MbS) upal, da bo »umiril« napade »Washington Posta« nanj po umoru Džamala Hašodžija (novinarja Washington Posta, ki so ga brutalno ubili in razkosali v savdskem konzulatu v Carigradu v Turčiji 2. oktobra lani), vendar se to ni zgodilo.

Kronski princ Savdske Arabije  Mohamed bin Salman je upal, da bo »umiril« napade »Washington Posta« nanj po umoru Džamala Hašodžija, novinarja Washington Posta, vendar se to ni zgodilo.

Zato naj bi bil menda diktatorski savdski princ MbS zelo jezen in razočaran.

Toda sedaj je tudi podjetje AMI v težavah – po dogovoru s tožilstvom o priznanju krivde zaradi nezakonitosti pri plačevanju zgodb, ki jih niso objavili so se morali obvezati, da tri leta ne bodo storili nobenega prekrška. In če so v »primeru Bezos« naredili prekršek - ta dogovor seveda ne velja več.

In v južnem okrožju New Yorka tožilci že preiskujejo, kako je »National Enquirer« prišel do spornih fotografij, zato je mogoče, da se bo o tem že kmalu izvedelo še kaj več.

Zato je ta umazana ljubezensko-politična saga še ena, resna in dokaj nova nevarnost za Trumpa, ki bo lahko usodna tudi za njegovo (predsedniško) kariero. 

Podrobnejšo predstavitev vsega znanega doslej pa si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek