REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macron v tajnosti pripravlja referendum, da bi ustavil gibanje »rumenih jopičev«

Macron v tajnosti pripravlja referendum, da bi ustavil gibanje »rumenih jopičev«Macron - rumeni jopiči

Da bi se izvlekel iz politične krize zaradi še vedno trajajočih antivladnih protestov »rumenih jopičev«, se je francoski predsednik Emmanuel Macron domislil novega načrta – svoje ljudstvo naj bi 26. maja povprašal, kaj si želi, s tem pa naj bi si odprl pot za nekakšen nov političen proces v državi.

Rumeni jopiči namreč demonstrirajo že 12 tednov, umirili pa jih niso niti nekateri sprejeti vladni ukrepi v korist socialno najšibkejših. Po navedbah časnika Le Journal du Dimanche, ki se sklicuje na dobro obveščene vire v vladi, se na referendum pripravlja urad za volitve pri ministrstvu za notranje zadeve.

Upam, da bomo super-prekinitveni, super-originalni in da bomo znova prevzeli nadzor in presenetili vse.

Konec tega tedna so že kontaktirali tudi tiskarne, da bi bile lahko glasovnice na »dan D« pripravljene, če se predsednik države odloči za novo potezo.

Vnaprej so rezervirali tudi papir za »volilni material«, torej kuverte in liste, kar pomeni, da bo javno naročilo zelo verjetno razpisano v naslednjih tednih.

Macron se mora za to praktično potezo odločiti že kmalu – v nekaj dnevih ali najpozneje v enem tednu.

Rumeni jopiči - protesti v Franciji, 8. december 2018

Macron naj bi novinarjem že dejal, da je o referendumu »potrebno razmisliti«, po navedbah časnika pa je to razmišljanje že končano, odločitev pa tako rekoč že sprejeta.

Macron se bo na ta način poskusil pokazati za bolj »odprtega in vključujočega«, kot predsednik, »ki posluša« in ki mu je mar za ljudi. Njemu osebno in prav tako francoski vladi namreč popularnost strmo pada. V enem letu je Macronova popularnost zdrsnila z 47 odstotkov na 27 odstotkov.

Vlada naj bi nato dosegla nekakšen dogovor s sindikati in gibanji, na podoben način, kot so se končali tudi protesti leta 1968, ki so pripeljali do 35-odstotnega povišanja minimalnih plač in 10-odstotnega povečanja realnih plač.

Rumeni telovniki so nas skoraj ubili.

»Rumeni telovniki so nas skoraj ubili. Referendum je zelo močan moment za državljane in bi ponovno pognal mašinerijo ter nam omogočil, da politično pridemo nazaj, kjer smo bili, da bi lahko nadaljevali z reformami,« je dejal eden od virov, ki so blizu predsedniku francoske republike.

»Upam, da bomo super-prekinitveni, super-originalni in da bomo znova prevzeli nadzor in presenetili vse,« je dejal vir pariškega časnika in pri tem mislil na nepričakovano zmago Macrona na volitvah leta 2017.

Z napovedjo samega referenduma pa bi lahko Macron počakal tudi do 23. marca, ko se bo v Franciji končala trimesečna »velika nacionalna debata.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek