REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Američani opuščajo V8

Američani opuščajo V8

Skoraj nemogoče si je zamisliti, da bi Američani opustili svoje legendarne V8 motorje. Le kakšni mišičnjaki bi to bili, če bi se v njih vrteli 4 valjni vrstni motorji, pa če imajo še tako velik turbo polnilnik obešen nanj. Ni zvoka, ni navora v nizkih obratih, ni 6 litrov prostornine…

Prišla bo popolnoma nova zver, a bo brez V8 motorja s kompresorjem.

Tako kot je Mad Max uničil svoj poslednji V8, tako se je tudi onkraj luže pričelo spreminjati nekaj, kar je še par let nazaj veljalo za nemogoče.

Izvršni direktor Fiat Chrisler skupine g. Mike Manley je izjavil, da so takšnim »muscle car-om«, mišičnjakom, dnevi šteti. Legendarni Chalanger, ki je v enaki podobi na trgu že od leta 2008 in prodaja še kar poteka, bo zaključil svojo pot.

Prišla bo popolnoma nova zver, a bo brez V8 motorja s kompresorjem. Čeprav sta izvedbi Hellcat s 700 KM in Demon s 840 KM naviti in dodelani, da jih kar razganja od moči, bo v novem desetletju ta platforma odšla v zgodovino.

Motor V8

Novinec bo po vsej verjetnosti na enaki platformi kot je Alfa Romeo Giulia, le da ne bo 8 valjnika, temveč šest ali pa celo štirivaljnik, izdatno podprt z elektriko.

Tako bodo same performanse še boljše, le klasičnega grgajočega zvoka ne bo več.

Užitek v pospeševanju in sami vožnji pa bo najbrž še celo boljši kot sedaj.

Motor V8

Moda bo res na vse štiri in ko si boste zaželeli driftati in kuriti gume, samo pritisk na stikalo in zadevo bo rešena.

Nivo izpušnih plinov in EV trend narekuje močno spremembo tudi v tem, do sedaj nedotakljivem razredu.

Eno je oblika, ki spominja na tradicijo, nekaj drugega pa je vsa tehnika, ki se skriva… no, ne moremo več reči pod motornim pokrovom, temveč v notranjosti, saj je sedaj vse na drugačnem mestu, kot smo vajeni. Ali bo samo zadnji pogon ali na vse štiri, ne vemo.

Moda bo res na vse štiri in ko si boste zaželeli driftati in kuriti gume, samo pritisk na stikalo in zadevo bo rešena.

Po eni strani bo vse bolj enostavno, po drugi pa ne bo vibracij, tuljenja motorja in omamnih vonjev dirkalnega bencina… 

Motor V8

Bodo pa avtomobili mnogo bolj enostavno prilagodljivi, kot so sedaj. In tudi v tem bo nekakšen čar, da bomo imeli dejansko več avtomobilov v enem.

Zveni zanimivo, a pustimo se presenetiti in do takrat raje kar uživajmo v nostalgiji in kakšnem velikem V8 motorju, vsaj dokler še lahko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek