REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaupno: Savdska Arabija na evropskem terorističnem seznamu

Zaupno: Savdska Arabija na evropskem terorističnem seznamuSavdski tiran MbS in umorjeni novinar Džamal Hašodži

Na evropskem seznamu držav, ki financirajo teroristične dejavnosti, je trenutno 16 držav. Med njimi so Iran, Irak, Sirija, Afganistan, Jemen in Severna Koreja.

Vsakdanjik v Rijadu (desno)
Evropska komisija pa je v osnutek novega, dopolnjenega seznama pravkar dodala tudi Savdsko Arabijo.

Evropska komisija pa je v osnutek novega, dopolnjenega seznama pravkar dodala tudi Savdsko Arabijo.

To je seveda precej nenavadna poteza, saj gre za veliko proizvajalko nafte, ki je tudi tesna zaveznica Združenih držav in velik kupec blaga, narejenega v ZDA ali evropskih državah.

EU je Savdsko Arabijo dala na seznam zaradi »grožnje«, ki jo ta država predstavlja zaradi pomanjkljivega nadzora pri financiranju terorizma in pranju denarja.

Na desni fotografiji: savdski kralj (levo, s sabljo) in prestolonaslednik Mohamed bin Salman

Do poteze pa prihaja tudi zaradi vse večjega pritiska na Savdsko Arabijo po brutalnem umoru novinarja Džamala Hašodžija, ki so ga pripadniki savdskih državnih organov ubili v konzulatu Savdske Arabije v Carigradu 2. oktobra lani.

Tudi po oceni ameriške Cie je malo verjetno, da za umor ne bi vedel ali ga celo ne bi naročil sam dejanski vladar države, savdski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki so ga v družini aktualnega predsednika ZDA Donalda Trumpa po ameriško ljubkovalno poimenovali: MbS

Tvit - grožnja
Ob diplomatskem sporu s Kanado lani je veleposlaništvo Savdske Arabije v Kanadi zagrozilo z zgornjo infografiko letala, ki strmoglavlja proti nebotičniku v Torontu in opozorilom v obliki arabskega pregovora, da tistega, ki vtika nos tja, kjer se ga nič ne tiče, doletijo neprijetne posledice. Aluzija na 11. september, kjer je bila večina teroristov državljanov Savdske Arabije, je tudi več kot očitna.

Seznam sicer nastaja po kriterijih delovne skupine FATF (Financial Action Task Force), globalnega telesa razvitih držav. Vendar je bil ta seznam obnovljen ta teden, pri tem pa so bili dodani kriteriji Evropske komisije po letu 2017. Da je Savdska Arabija sedaj na tem seznamu, naj bi bil po navedbah visokih uradnikov EU, ki so to potrdili Reutersu, kot poroča Haaretz še vedno »zaupen podatek.«

EU je Savdsko Arabijo dala na seznam zaradi »grožnje«, ki jo ta država predstavlja zaradi pomanjkljivega nadzora pri financiranju terorizma in pranju denarja.

Savdske oblasti so zavrnile komentar, bo pa poteza Evropske komisije vsekakor otežila položaj države, ki si v zadnjem času prizadeva pridobiti čim več tujih vlagateljev.

Poleg izgubljenega ugleda Savdsko Arabijo čakajo tudi težave pri finančnih odnosih z državami članicami EU. Banke bodo namreč pri poslovanju s Savdsko Arabijo sedaj morale izvajati dodatna preverjanja.

Seznam bo sicer uradno potrjen naslednji teden.

Na seznamu se znajdejo države, ki imajo »strateške pomanjkljivosti pri preprečevanju pranja denarja in boju proti financiranju terorističnih režimov, ki predstavljajo pomembnejšo nevarnost za finančni sistem EU,« je zapisano na sedanjem seznamu.

Po septembrski oceni FATF Savdska Arabija ni dovolj učinkovito preiskovala in obsojala posameznike, vpletene v pranje denarja v velikem obsegu in ni zaplenila sredstva, pridobljena s kriminalno dejavnostjo doma in v tujini.

V procesu preverjanja so sicer ponovno ocenili 47 ureditev držav, vključno z Rusijo, Švico in ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek