REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

TRIKE, čisto en svoj užitek

TRIKE, čisto en svoj užitek

Trikolesna vozila so od nekdaj veljala za nekaj posebnega. Niso ne motocikel, ne avtomobil, še največkrat nekaj vmes. Na stari celini so najpogosteje narejeni iz zadnjega dela VW hrošča, saj so obese koles, most in motor, glavni nosilni deli. Preko Atlantika, pa je domišljiji bolj puščena prosta pot. No, sama zakonodaja je tam čez mnogo bolj ohlapna in dovoljuje vozila, ki jih pri nas lahko samo gledamo na slikah.

Trike je zanimivo gledati tudi skozi tehnične oči saj se nam prikaže drug svet, mnogo bolj tehnično obarvan.

Uporaba V8 motorja je tako pogosta, da kaj drugega že težko najdemo. No, celo dva V8 motorja ali pa montiran »blower« kompresor ni nič nenavadnega. Ker pa ta vozila niso ravno majhna, imajo od enega do dveh sedežev, kar je pri nas normalno, pa vse do 5 sedežev konkretnih ameriških mer. Kaj druga kot avtomatski menjalnik pri tako velikih vozilih res ne pride v poštev. S tem se uživa, ne dirka. Pa naj imajo VW s 35 KM in štirimi prestavami ali pa V8 s kompresorjem in preko 1.000 KM.

Trike je zanimivo gledati tudi skozi tehnične oči saj se nam prikaže drug svet, mnogo bolj tehnično obarvan. Kar je morda na prvi pogled enostavno dati skupaj, je ob podrobnejšem pregledu kaj hitro jasno, da so zadeve mnogo bolj kompleksne in tehnično zahtevne. Ker gre za večino izdelkov iz strasti in tehničnih presežkov (le malokrat so to serijski izdelki), je vsako vozilo unikat. In v velik ponos svojemu lastniku. 

Eden najbolj legendarnih trikov preko oceana ima zadaj štiri »valarje« in pravo streho preko karoserije. »Big Twin« ima tudi tri sedeže, kar dva Harley Davidson V2 motorja.

Oblikovno segajo od popolnoma slečenih s samo najbolj osnovno opremo, najbolj nakičenih vozil z neverjetno veliko lučkami, napol avtomobili ali celo kamioni, pa vse do posnemanja aerodinamičnih dirkalnikov. Nemalokrat vlečejo celo prikolico. 
Najbolj prepoznani imajo zadaj dve široki gumi od kakšnih športnih avtomobilov, spredaj pa dolge »chopper« vilice in motoristično prednje kolo. No, to je samo osnova, na cesti pa se vidi vse mogoče. Eden najbolj legendarnih trikov preko oceana ima zadaj štiri »valarje« in pravo streho preko karoserije. »Big Twin« ima tudi tri sedeže, kar dva Harley Davidson V2 motorja (le ta sta povezana in poganjata vsa štiri vzporedna kolesa) in noro poslikavo v duhu '70 let. Tehnično še danes prava legenda.

Izbrskali smo nekaj najbolj neverjetnih izdelav, ki se vozijo, razumljivo, le po ameriških cestah. V Sloveniji ima Trike kultura kar relativno veliko privržencev in lastnikov, celo nekaj zelo širše priznanih izdelovalcev je naredilo izredno lepa vozila, a sprememba zakonodaje in rigorozni a-testi so pokopal vse, kar je vsaj malo izven »tovarniških« in »homologiranih« serijskih delov. Žal in škoda. A upanje je še dovoljeno in si raje oglejmo slike in malo sanjajmo…
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek